Pe Dealul Jelnei, în zona în care s-a produs o alunecare de teren, trebuie construit un zid de sprijin. Intervenția este necesară

O alunecare de teren pe o porțiune de aproximativ 250 de metri s-a produs în primavara acestui an la ieșire din municipiul Bistrița spre localitatea Jelna, mai exact pe Dealul Jelnei, în apropiere de Drumul Județean 173. La acea vreme, în zonă au acționat specialiști ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud și angajați ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Bistrița. Zona a fost semnalizată, iar șoferilor li s-a cerut să circule cu atenție.

De la producerea incidentului și până în prezent, Primăria Budacu de Jos a făcut demersurile necesare pentru a obține fonduri în regim de urgență pentru a se putea interveni, însă, în continuare așteaptă să primească sumele solicitate printr-o adresă către Guvernul României.

În plus, în acest caz s-a realizat și o expertiză tehnică în urma căreia s-a concluzionat că este necesar un zid de sprijin în zonă.

Primarul comunei Budacu de Jos, Florin – Sandu Simionca, spune că o posibilă cauză a alunecării de teren ar putea fi generată de infiltrațiile de apă sau chiar de faptul că undeva acolo există un izvor de apă.

Alunecarea de teren se poate să se fi produs din cauza unor infiltrații de apă. Dacă urmărim cu atenție zona, chiar și atunci când nu plouă și e secetă de undeva de acolo tot curge apă. Undeva acolo este un izvor de apă, iar situații de acest gen ar mai putea să apară. Din acest motiv este necesar un zid de sprijin în zonă. Am solicitat Guvernului României fonduri pentru intervenții în regim de urgență, încă nu am primit banii, dar avem speranțe că îi vom primi. Pe timpul verii riscul de a se produce o nouă alunecare de teren nu este așa de mare, însă, până în toamnă trebuie soluționată problema și trebuie construit acel zid de sprijin” a declarat pentru Ziar de Bistrița, primarul comunei Budacu de Jos, Florin – Sandu Simionca.

Costurile lucrărilor necesare pentru consolidarea și realizarea unui zid de sprijin sunt estimate la aproximativ 150.000 de lei, iar autoritățile locale așteaptă să primească un răspuns din partea Guvernului României, pentru că solicitări de alocare a fondurilor s-au făcut.

Primarul Florin Sandu-Simionca dă asigurări că până în toamnă zona nu va mai arăta la fel și se vor face intervenții.