A-nceput al III-lea mandat pe stilul lui! Fără bani europeni, Crețu vrea subterană de 5 milioane de euro, în Eminescu: “NU excludem un împrumut!”

Primarul Ovidiu Crețu susține proiectul amenajării unei parcări subterane în parcul Mihai Eminescu! Pentru această investiție promisă acum 8 ani, Crețu ia în calcul un nou împrumut bancar sau finanțarea în integralitate din bugetul local. Asta deoarece , pe fonduri europene NU se mai finanțează astfel de investiții.

Despre prezența scăzută la dezbatera publică, Ovidiu Crețu e IRONIC: “Eu cred că cetățenii au încredere în primarul lor, pe care l-au legitimat în majoritate în urma alegerilor locale!”

 

 

 

 

 

 

La dezbaterea publică de la sediul Primăriei Bistrița au fost prezenți reprezentanți ai instituției, ai Consiliului Județean, ai Agenției pentru Protecția Mediului, jurnaliști, consilieri locali, ecologiști și două femei care locuiesc în Parcul Mihai Eminescu.

 

Ce zice Crețu despre lipsa FINANȚĂRII acestui obiectiv, estimat la 5 MILIOANE de euro

 

 

Crețu: De ce nu am identificat de la început? Erau chiar eligibile fondurile europene…. dar între timp s-au modificat lucrurile… și-atunci NU putem să așteptăm… dacă avem nevoie de un obiectiv, îl facem!

Reporter: Există riscul ca ne-identificând sursa de finanțare, documentația să expire?

Crețu: Nu, nu… pentru că vom găsi sursa de finanțare!

Reporter: Luați în calcul realizarea investiției din bugetul local sau dintr-un eventual împrumut?

Crețu: Vom identifica o sursă de finanțare, care poate fi bugetul local, fondurile europene, împrumutul…

 

Ecologistul Marius Bălan a prezentat argumentele anti-parcare în Eminescu:

 

Piata-ME

me2

 

 

 

 

 

 

– 45.000 de euro/loc de parcare nou-creat. Parcarea din Eminescu ar realiza 120 de locuri de parcare în plus (120 există la această oră la suprafață).

– ar dispărea peste 100 de copaci

– 270 de locuitori care stau în blocuri se opun acestei investiții (există semnături în acest sens)

– proiectul este unul deosebit de complex, deoarece implică săpături adânci și transport de mii de tone de pământ, devieri ale rețelelor de utilități. Durata acordului de mediu este 24 de luni, dar NU există garanții că acest termen va fi respectat.

– în apropere există parcarea de la Trezorerie, un spațiu neamanejat deținut parțial de Primăria Bistrița și puncte termice ce ar putea fi amenajate

În viziunea proiectanților firmei Luca Way, în Eminescu:

 

 

 

 

 

– se vor crea 240 de locuri de parcare, cu acces auto din str. Mihai Eminescu (în apropierea intersecțiilor cu Bd. Gării și Bd. Republicii).

– se realizează două pasaje pietonale subterane: unul care subtraversează strada Gării (26 m) și unul care subtraversează Bulevardul Republicii (34 m).

– spațiul verde s-ar extinde peste parcarea existentă acum și ar crește statistic de la 30% la 70%. Ar dispărea copacii ornamentali și peste planșeul existent s-ar putea planta doar arbuști, (pomii se vor putea planta doar perimetral).

La această etapă a discuției, Agenția pentru Protecția Mediului solicită un studiu de impact asupra mediului. Iar după realizarea studiului, se va elibera avizul de mediu și apoi se va întocmi documentația necesară ( studiu de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de execuție) care va fi supusă la vot în plenul Consiliului Local.

re-4001Cel mai bun primar din țară a omis esențialul: SURSA de FINANȚARE a acestui obiectiv, contestat de o parte a opiniei publice și estimat la 5 MILIOANE de euro!!!

 

 
Comentarii

 • Cei mari

  O, ce ciudă, cât mă mir,
  D-al celor mari caractir!
  Ce schimbate la ei firi,
  Ce gusturi, ce diferiri!
  Precum ceriul de pământ,
  Aşa ei de cei mici sunt.
  Toţi trândavi, toţi lenevoşi,
  Nestatornici, furtunoşi,
  N-au ei fapte bărbăteşti,
  Toţi au minţi copilăreşti
  Toţi de mititei iubesc
  Lucruri care nu-i cinstesc.
  Toţi, de când sunt băieţei,
  Înclinează lângă ei
  Oameni care-i linguşesc,
  Care-i laud’ şi-i slăvesc.
  Totdeauna cei mari vor
  Să aibă-n casele lor
  Prefăcuţi ce le vorbesc
  Tot cele ce ei voiesc.

  poezie de Barbu Paris Mumuleanu (fragment)

 • Problema parcarilor in orasul Bistrita este poate cea mai mare “bila neagra” a administratiei Cretu. De cativa ani incoace se vorbeste mult dar nu se face nimic. O parcare subterana in Piata Eminescu nu este nici oportuna si nici foarte necesara. In primul rand, costul ridicat al unei astfel de investitii este corelat cu un numar mic de locuri de parcare, comparativ cu o parcare supraetajata unde cheltuiala este mai redusa iar numarul de locuri mai mare. In al doilea rand, cheltuielile de exploatare ale unei parcari subterane sunt destul de ridicate. Este vorba de sisteme permanente de iluminare si ventilatie, mari consumatoare de energie. Apoi trebuie prevazute sisteme de pompare pentru eventuale pericole de inundatii accidentale.
  In schimb, o parcare subterana este mult mai necesara in spatele Complexului Sugalete decat in Piata Eminescu. Si asta pentru ca, dupa ce a fost amenajata parcarea de pe Lupeni din spatele ansamblului „Sugalete”, Cretu a facut totul ca aceasta sa nu poata fi folosita. El a blocat strazile Lupeni si Caragiale la intersectia cu Spiru Harret, care asigurau cat de cat accesul si iesirea din parcare. De aceea, pentru ca parcarea de pe Lupeni sa devina functionala si utila pentru centrul orasului este necesar ca in viitorul apropiat sa fie realizata o legatura directa din Piata Centrala.
  O asemenea legatura din Piata Centrala ar fi posibil de realizat printr-un pasaj subteran cu acces din zona fostului Cort de Cultura pe sub complexul Sugalete, care sa duca direct la o parcare subterana amenajata sub cea existenta pe strada Lupeni. Astfel ar rezulta o parcare combinata (subterana si de suprafata) cu acces direct si de pe strada Lupeni. Aceasta ar putea fi chiar si etajata pentru a creste numarul locurilor de parcare la nivelul nevoilor actuale pentru zona centrala a orasului. Astfel ar putea fi degajat in totalitate centrul orasului de masini parcate in jurul Bisericii Evanghelice.
  Cretu, caruia-i place sa compare Bistrita cu Viena ar trebui sa stie ca in piata Catedralei Sf. Stefan (Stephansplatz),se afla accesul intr-o parcare subterana din apropiere, pentru ca nu ai cum sa atragi turisti in zona centrala obligandu-i sa vina pe jos.
  Ideia unui pasaj subteran la parcarea de pe Lupeni pe sub complexul Sugalete a avut si liberalul Ioan Peteleu:
  vezi:http://www.timponline.ro/omnia-art-un-proiect-liberal-pentru-2015-peteleu-se-lucreaza-cu-frana-de-mana-trasa/
Caricatură

Ziar de Bistrita