Știați că Dorel Cosma e cel mai proaspăt PENSIONAR pe funcție? Directorul Casei de Cultură are 65 de ani și mai vrea 5 ani de șefie la Casa de “sub-Cultură”. La pariu că primarul Crețu dă “ok-ul”?

Dorel Cosma e șef la Casa de Cultură din anul 2005, încă de pe vremea lui Vasile Moldovan. Când s-a schimbat macazul, noul primar Ovidiu Crețu l-a preferat în continuare la conducerea instituției și astfel Dorel Cosma bifează peste 10 ani de când dă tonul manifestațiilor din Bistrița.

La finalul lui 2015, Dorel Cosma a împlinit 65 de ani (29 octombrie), vârsta legală a pensionării. Iar la o lună de la ziua sa de naștere, Cosma a susținut darea de seamă a activității sale din ultimii 2 ani. A fost un eveniment în sala de consiliu a Primăriei Bistrița, mai mult o întâlnire frățească a celor care laudă activitățile instituției.

Fără obiecții și contestații, Dorel Cosma intră în 2016 din postura de unic-director „în cărți” al Casei de Cultură și pregătește bugetul pe anul în curs.

Obiectivele pe ultimii 2 ani. Documentul e o batjocură: cifre și povești sub-culturale

 

Fără niciun târg de carte de impact, fără evenimente care să atragă turiștii, fără trupă de teatru, formații de dansuri ale etniilor sau măcar intenția de a revigora actul cultural. Proiectul de management pe ultimii 2 ani e subțire rău de tot și prezintă evenimentele bifate de instituție.

Veniturile realizate din bilete sau din alte surse sunt sub orice critică pentru un manager: 1% din cheltuieli. Festivalurile sunt dezastruoase și se repetă: “Conexiuni” – revistă și  emisiune contra-cost la AS-TV sau festivaluri cu nume comunist „Rădăcinile eternității”, de pildă.

 

 

 

 

 

După 10 ani de Cosma, iată evenimente da mare impact, cică:

– Festivalul ,,Rădăcinile eternității”
– Festivalul  Etniilor ,,Pfingstfest”
– Festivalul International de folclor ,,Nunta Zamfirei”
– Reuniunea Corala Internațională
– Revista “Conexiuni” și emisiunea televizată “Conexiuni Culturale”
– ,,Festivalul Fanfarelor Mihail Warga
– Festivalul Internațional de Teatru si Literatura ,,Liviu Rebreanu”

 

Se pregătește al III-lea cincinal marca Dorel Cosma. La pariu că primarul Crețu va da ok-ul?

În mare taină, lui Dorel Cosma i s-a pregătit un caiet de obiective pe următorii 5 ani și pe-o mână cu primarul Ovidiu Crețu speră la încă un mandat pe perioada 2016-2020.

Caietul de obiective e pus pe site-ul primăriei și e copy-paste după un regulamentul de funcționare din arhive. Nici măcar NU s-a sinchisit să scrie unul ca lumea.

 

 

Iată ce ar trebui să facă noul manager în 2016-2020:

– elaborarea unor proiecte atractive şi utile de educaţie permanentă;
– conservarea şi transmiterea valorilor morale, artistice şi tehnice ale comunităţii pe raza căreia funcţionează, precum şi ale patrimoniului cultural naţional şi universal;
– păstrarea şi cultivarea specificului zonal sau cultural;
– stimularea creativităţii şi talentului;
– cultivarea valorilor şi autenticităţii creaţiei populare contemporane şi artei interpretative profesioniste şi neprofesioniste în toate genurile – muzică, coregrafie, teatru etc;
– dezvoltarea schimburilor culturale pe plan judeţean, naţional şi internaţional;

Vezi aici fițuicile zise plan de management care impun condițiile viitorului director “la Cultură”. E și darea de seamă cu banii tocați în ultimii 2 ani:

http://www.primariabistrita.ro/portal/bistrita/portal.nsf/058FE6BA8CEA5D82C2257F23004846F7/$FILE/caiet%20obiective.pdf

“La familia” și pensionarii de LUX ai Castei de Cultură, protejați de primarul Crețu

În cadrul Centrului Cultural George Coșbuc activează o serie de persoane care au atins vârsta pensionării, dar întregesc staff-ul de conducere.

doris si tataÎn cadrul centrului Cultural George coșbuc activează și Doris Cosma, fiica lui Dorel Cosma, angajată pe funcția de coregraf al trupei D-Fantasy, după ce trupa Sincron s-a desființat.

 

 

 

Petrovici Dorina 1Sora directorului Dorel Cosma e șef serviciu – administrativ. Dorina Petrovici e pensionară și primește pensia pe card, dar e în continuare angajată a Centrului Cultural “George Coșbuc”.

 

 

 

 

Marisca Susana Susana Marișca – e contabila instituției, de asemenea pensionară dar în continuare semnează documentele instituției.

 

 

 

ppetrusePetre Petruse e referent pe probleme de folclor, de asemenea pensionar păstrat în rândul angajaților instituției.

 

 

 

 

Relațiile de rudenie sunt permise în litera legii, deoarece angajații instituției NU au statut de funcționari publici și sunt ocoliți de legile care rezumă conflictul de interese între rude de gradul I (tată-fiică), respectiv rude de gradul II (frate-soră). Legea 161/2003. De asemenea, pensionarii pot face parte din sistem, prin semnarea unor contracte, deoarece dreptul la muncă NU poate fi îngrădit. Mai ales că pensionarii au o relație profesională de lungă – durată cu Dorel Cosma.

20 de MILIARDE pe an: costul manifestațiilor gen „Cântarea României

Centrul Cultural George Coșbuc are în medie 2 MILIOANE de lei pentru desfășurarea activităților anuale. La această sumă se adaugă aproximativ 1 milion de lei reprezentând salariile și cheltuielile de funcționare ale instituției.

După 10 ani la șefia instituției, Dorel Cosma jinduiește un nou mandat. Cu siguranță Crețu îl va păstra pe funcție, mai ales că în campania electorală primarul are nevoie de cultura de propagandă atât de familiară pseudo-managerului cultural.

dorel1-e1425986666421Citește și:  “Te doare sufletu’ când vezi cum se scurg banii noștri. Dorel Cosma are pe mână 22 de MILIARDE pentru sub-cultura pe 2015!:

https://www.ziardebistrita.ro/te-doare-sufletu-cand-vezi-cum-se-scurg-banii-nostri-dorel-cosma-are-pe-mana-22-de-miliarde-pentru-sub-cultura-pe-2015/
 

 

 
Comentarii
Caricatură

Ziar de Bistrita