Percheziţii în Bistrița-Năsăud într-un dosar de trafic de migrați

 -  - 


Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș și ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Târgu Mureș au efectuat, joi, opt percheziții în județul Bistrița-Năsăud, într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migrați.

”În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat în scopul recrutării și aducerii în Romania a unor cetățeni din Pakistan, urmată de facilitarea trecerii frauduloase de către aceștia a frontierei de stat a României către alte state membre ale Uniunii Europene.
Activitatea ilegală a fost disimulată într-o activitate aparent legală de plasare a forței de muncă pe teritoriul României, scopul real fiind organizarea succesivă a intrării în țară și apoi a părăsirii frauduloase a teritoriul României de către cetățenii pakistanezi. Recrutarea migranților s-a realizat prin intermediul unor firme de plasare forță de muncă din Pakistan, aceștia plătind sume cuprinse între 5.000 și 12.000 de euro membrilor grupului infracțional organizat pentru încheierea unor contracte de muncă cu o societate comercială înregistrată în municipiul Bistrița. În cursul lunii octombrie 2021, au fost aduși în Romania 97 de cetățeni din Pakistan, toți fiind cazați inițial la o pensiune din județul Mureș”,
se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Totodată, în cursul lunilor noiembrie 2021 – ianuarie 2022, mai multe dintre aceste persoane au părăsit locațiile unde au fost adăpostite de către membrii grupului, iar contractele de muncă ale acestora au fost reziliate de către firma angajatoare. Ulterior, treptat, au fost încetate toate contratele de muncă ale cetățenilor pakistanezi, cu toate că unii se mai află încă în țară.

În urma perchezițiilor domiciliare au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace materiale de probă precum: înscrisuri, carduri bancare, laptop-uri și telefoane mobile.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de 3 inculpați, dintre care doi cetățeni români și unul norvegian de origine pakistaneză.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Tg. Mureș, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Bistrița – Năsăud și al Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări Mureș și Bistrița Năsăud.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale.

DIICOT precizează că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.

0 notes
1 view
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.