Pescarii sunt la baionete! Cine are voie să facă permise de pescuit și pe cine ejectează sistemul! Pe apele din județ dictează A.J.V.P.S-ul iar pescarii fără acte sunt VÂNAȚI! Procurorii au intrat pe fir pentru șmenurile din sistem!

Modificările aduse legii au împărțit pescarii din județ în mai multe tabere. Miza o reprezintă permisele vizate anual contra-cost și dreptul de a dicta pe apele din județ. La această oră, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor din Bistrița-Năsăud impune regulamente pe principalele ape curgătoare din județ! Sumele încasate par mici dar orgoliile sunt enorme.

Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură reprezintă Statul, în timp ce pescarii s-au constituit în diferite asociații. ANPA este finanţată integral de la bugetul de stat, funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale și acoperă întreg teritoriul României, prin cele 4 filiale regionale: Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania.

În 2010 (ANPA) a decis în premieră, să atribuie apele curgătoare în administrare din punct de vedere piscicol către asociaţiile pescarilor și a organizat o selecție de oferte pe bază de punctaj în vederea administrării resurselor acvatice vii de către Asociații ,iar pe județ au primit râuri în administrare: AJVPS și încă 2 asociații.

 

s2

pescuit_6

 

 

 

 

 

 

 

În urma selecției de oferte, în perioada 2011 – 2014, în județ au activat mai multe asociații ale pescarilor care vizau permise și desfășurau activități pe acest palier. Puteau viza permise și efectua controale însoțiți de echipaje ale Jandarmeriei: Esox Spinning care gestiona pârâul Șieu.
Asociația Lucioperca , care gestiona râul Bistrița și pârâul Meleș.

Asociația „Pescar Sportiv”, coordonată de Marius Rus care până acum viza permise de pescuit cu 35 de lei. Marius Rus moderează emisiunea „De-ale pescarilor” la AS-TV și periodic face acțiuni pe malul apei pentru depistarea braconierilor. Activitatea Pescar Sportiv se desfășura în trecut în baza unui protocol de reciprocitate. Practic, pe baza acestui protocol, asociația care gestiona râul Neajlov din județul Giurgiu (cum a fost cazul Asociației Pescar Sportiv) puteau elibera permise de pescuit pe apele gestionate de A.J.V.P.S, iar pescarii înscriși în A.J.V.P.S BN puteau pescui pe Neajlov.

Vezi zonele de pescuit recreativ din România

 

s4

s33

 

 

 

 

 

 

 

Cum a spulberat AJVPS concurența și a reușit să DICTEZE pe cele mai importante ape din județ!

Nemulțumiți de faptul că Esox Spinning, Lucioperca și Pescar Sportiv dețin în administrare anumite cursuri de apă și au dreptul de a elibera permise, A.J.V.P.S-ul a dat în judecată Statul Român și după 4 ani de procese a reușit în 2015 să obțină o sentință judecătorească favorabilă. În 30.04.2015 Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură a suspendat activitatea Asociațiilor ESOX şi LUCIOPERCA, care aveau în administrare râul Şieu, pârâul Lechința, respectiv Bistrița Ardeleană, Meleș și Roșua. În baza sentinței, AJVPS va administra acele ape.

Celelalte asociații rămân cu buza-umflată! A.J.V.P.S DICTEAZĂ și mai nou, vor și apele de munte: lacul de la Colibița, pârâul Budac, pârâul Țibleș și altele!

A.J.V.P.S a obținut o hotărâre judecătorească la Curtea de Apel și a reușit să scoată din schemă celelalte asociații care eliberau permise și gestionau apele din județ. Concret, majoritatea apelor curgătoare din județ se află în gestiunea AJVPS-ului, care ACUM deține monopol în acest sens până în 2020. Toate celelalte asociații de pescari NU au pârghii legale de a încasa bani pentru permise de pescuit și automat se supun directivelor impuse de A.J.V.P.S!

Astfel, A.J.V.P.S-ul a reușit să scoată din schemă privații și dețin monopol pe apele de șes!

Ape gestionate de AJVPS: râul Someș, râul Șieu, râul Bistrița, pârâul Roșua, pârâul Lechința. Din alte județe: Maramureș, Mureș, Suceava și Cluj (Someșul Mic, Someșul Mare).

Situația se schimbă acum, deoarece cum nicio altă asociație din județ NU gestionează vreun râu și implicit NU mai au marfă de schimb, doar AJVPS BN dictează pe piață și sunt singurii care pot încheia protocoale de colaborare cu asociații din alte județe.

Cine face parte din AJVPS! Sistem comunist sau bine-organizat?

Agenția Județeană a Vânătorilor și Pescarilor din Bistrița Năsăud administrează acum cele mai importante ape curgătoare din județ. Ei beneficiază de cadrul legal favorabil, au infrastructură, paznici de vânătoare și resurse pentru a efectua controale în baza contractelor de administrare încheiate cu Statul Român.

Asociația a moștenit infrastructura comunistă și din această grupare fac parte: pescari, vânători, șefi de Ocoale Silvice, oameni de afaceri, politicieni. Adrian Năstase a fost președinte din 1993 până în 2006. Din 2011, Mugur Isărescu este președintele AGVPS.
Inclusiv fostul ministru al Justiției, Florin Iordache (PSD) a fost vice-președinte al AGVPS. Pe județ, AJVPS este reprezentată de inginerul silvic Valer Negrușa (fratele fostului comandant de Poliție în 1990 – 2009, Ioan Negrușa).

b77

r123

 

 

 

 

 

 

 

AGVPS din România este persoana juridică înfiinţată prin acte ale autorităţii publice, ca asociaţie de drept privat şi de utilitate publică, apolitică, cu patrimoniu propriu, distinct şi indivizibil. Are organizare proprie şi funcţionează în condiţiile stabilite prin legea de înfiinţare şi prin propriul statut.

La această oră, președintele AJVPS BN este Mihai Forai, actual consilier județean al PSD.

Cine DICTEAZĂ pentru permise! PSD a scos taxa de pescuit de la ANPA, dar pescarii NU pot pescui pe apele concesionate dacă NU fac plata către asociația respectivă! Deci, plătesc!

PSD  a aprobat legea care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017 printre care taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv.

Până la emiterea de către Agenția Naționala pentru Pescuit și Acvacultura a permiselor de pescuit recreativ pentru anul 2017, pescuitul recreativ in habitatele piscicole naturale, cu excepția Rezervației Biosferei Delta Dunării, se va desfășura pe baza permiselor de pescuit recreativ care au avut valabilitate in anul 2016.”

Pentru pescarii care NU poseda cardul ANPA, sunt obligați:
– să achite taxa de 30 de lei/10 lei.
– să se inscrie la o asociatie de pescari sportivi din lista furnizata de ANPA
– să vizeze  cu stampila aplicata pe aceasta chitanta, la asociatii sau la ANPA.

 

Ordinul 60 reglemenetază situația ACTUALĂ a pescuitului din România 

m8Art. 1. – Atribuirea dreptului de pescuit recreativ în habitatele piscicole naturale din România, cu excepția Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, se face de către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, denumită în continuare ANPA, în calitate de administrator al resurselor acvatice vii, pe baza unui permis nominal emis de către ANPA și eliberat de aceasta sau de asociațiile de pescari în scop recreativ, după caz, fără perceperea de taxe și tarife, astfel:
– direct către pescarii în scop recreativ pentru Dunăre cu brațele sale, Marea Neagră și habitatele piscicole naturale necontractate de asociațiile de pescari în scop recreativ;
– către asociațiile de pescari în scop recreativ legal constituite și recunoscute, prin încheierea pe o perioadă de 10 ani de contracte pentru utilizarea resurselor acvatice vii în scop recreativ, pentru toate celelalte categorii de habitate piscicole naturale.

Decizia 54 privind permisele de pescuit pe 2017

 

„Lucioperca” are dinți ascuțiți: zice că oricine poate pescui pe malul apei și AJVPS are interes doar să ia banii!

Vasile Șteopei deține Asociția Lucipoerca Club Pescar Modern și e nemulțumit de decizia Curții de Apel care a suspendat activitatea asociației sale dar și a Asociației Esox Spinning:

lucioperca a„AJVPS -ul în 1978 a primit de la Piscicola Cluj să folosească și să exploateze toate apele din județ pentru pescuitul sportiv. Au dat în judecată ANPA-ul în urma clarificării din 2011 și abia în 2014 au obținut sentință prin care recunoaște acele dări în folosință din 1978. Pe alea se bazează!  Sentința Curții de Apel din 2015 a forțat ANPA să facă un act adițional la contractul respectiv, valabil 5 ani, deci până în 2019. Agenția a semnat că NU a avut ce face! E pe lege, NU ai cum să contești! Deocamdată vor avea voie să folosească acele ape, dar NU că nu au voie și alții… ci că au voie și alții dar să respecte regulamentul lor (al AJVPS)! Au interes să lase pe alții la pescuit, ca să ia alți bani!” a declarat Șteopei, contactat telefonic de reporterul Ziar de Bistrița.

AJVPS-iștii, jupânii apelor: „Celelalte asociații au fost cooperative de escrocat!”

Emil Șandor este purtătorul de cuvânt al AJVPS și cel mai vehement luptător anti-concurență! Șandor susține că AJVPS-ul funcționează în baza unor legi clare și celelalte asociații au funcționat în afara legii. Susține că are probe grele cum unii au eliberat permise ilegal: cu antet fals, invocând protocoale expirate sau au indus pescarii în eroare.

q3

q2

 

 

 

 

 

 

” Sunt chestiuni grave și NU înțeleg cum s-a ajuns până aici! La mijloc sunt ilegalități mari și eu am sesizat ANPA, Procuratura, am discutat cu prefectul județului. E un fenomen creat la nivelul județului și cred că s-ar impune controale drastice. Ba mai mult, ilegal, unele asociații au eliberat permise și continuă să o facă! Eu reprezint AJVPS-ul și interesele tuturor pescarilor, dar vă spun… unele asociații au funcționat în afara legii… Păi cum să faci tu pază dacă NU ai niciun paznic angajat? Când administrezi anumite cursuri de apă ești obligat să faci controale, repopulări și așa mai departe. Ei nu au angajați, nu au facturi, nu au nimic. Fac poze pe malul apei și după aceea fac pe justițiarii! Ce e mai grav: au încasat bani de permise și NU au înregistrat acele permise la ANPA, deci pescarii NU au permisul pe 2016, SINGURUL cu care ar putea pescui astăzi. E de domeniul PENALULUI cum au funcționat aceste cooperative… unele din ele, să zicem așa! Dar, nu-i nimic: legea e lege și adevărul va ieși la iveală până la urmă! „ a declarat Emil Șandor – reprezentant AJVPS Bistrița-Năsăud!

Bătălie pe Colibița și pe apele de munte !

PANORAMA-ColibițaDin punct de vedere al resursei acvatice, lacul Colibița aparține ANPA, dar pentru o scurtă perioadă a fost administrat de Ocolul Silvic Bistrița-Bârgăului, care a avut protocoale cu două asociații: Lucioperca și Esox Spinning, protocoale încheiate în perioada 2012-2013 (acum expirate). La această oră, nicio asociație de pescari NU poate emite pretenții iar pescuitul pe apele de munte (inclusiv pe lacul Colibița) se poate face doar cu permis ANPA. Reprezentanții AJVPS sunt în discuții avansate cu ANPA și negociază anumite ape de munte pe care le doresc în administrare. Reprezentanții AJVPS susțin că s-ar putea să refuze anumite ape de munte, deoarece e prea costisitor să le gestionezi: controale, repopulări etc.

Taxă pe zi petru apele gestionate de AJVPS: 20 de lei/zi.
Taxă pe an pentru membrii AJVPS:  70 de lei/an

 

Cine poate pescui pe apele din județul Bistrița-Năsăud!

Conform Ordinului 60 din 2017, practicarea pescuitului recreativ în habitatele piscicole naturale, cu excepția Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, se face în baza permiselor emise anual de ANPA și eliberate direct de aceasta către pescarii în scop recreativ sau prin asociațiile de pescari în scop recreativ care au încheiate contracte de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ. Permisul de pescuit recreativ este valabil atât pentru zonele pe care asociația al cărei membru este a încheiat contracte de utilizare în scop recreativ a resurselor acvatice vii, cât și pentru zonele pe care alte asociații au încheiate contracte, pe bază de reciprocitate, fără a se depăși capacitatea anuală de pescuit stabilită pe bază de studii științifice de specialitate.

Proiectul precizeaza ca in anul 2017 activitatea de pescuit recreativ se va realiza in baza unor contracte de concesionare a resursei acvatice vie in scop recreativ, pe habitate piscicole clar delimitate si in baza unor planuri de management a pescuitului in scop recreativ prezentate de asociatiile de pescari recreativ elaborate de institutiile specializate din domeniul pescuitului si acvaculturii.
OBLIGAȚII!

Asociațiile de pescari în scop recreativ care au încheiate contracte pentru utilizarea resurselor acvatice vii în scop recreativ cu ANPA au obligația refacerii resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale prin populări cu puiet de pește.
Nerespectarea acestor prevederi implică rezilierea contractului de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ.
Art. 16. : Asociațiile de pescari în scop recreativ care au încheiate contracte pentru utilizarea resurselor acvatice vii în scop recreativ asigură paza cu personal propriu, angajat și autorizat în condițiile legii, și colaborează cu personalul ANPA cu drept de inspecție și control în acțiunile de constatare și sancționare a contravențiilor și infracțiunilor în domeniul pescuitului recreativ.

Pescarii fără acte, vânați de AJVPS!

AJVPS joacă tare și vrea să execute orice pescar pe care-l prind pe apele pe care le gestionează și care NU deține drept de pescuit. Mai grav e că procurorii au intrat pe fir sesizați find pe baza unor permise eliberate în fals de unele asociații! Bătălia pescarilor atrage atenția asupra județului Bistrița-Năsăud și asupra modului în care unele asociații și-au creat un sistem de colectare interpretând  legea după bunul-plac !

 

2 comments

  1. Permise elibereaza numai AMPA si AJVPS. Restul asociatiilor nu mai au acest drept

  2. Deci ce e de facut,concret,unde trebuie vizate permisele pentru a fi legali si a nu face jocul entitatilor care orcum nu fac nimic doar iau banutii oamenilor care dau cu batun balta ?