Pesta porcină africană a fost confirmată la porci domestici dintr-o exploatație din Nușeni

 -  -  991


Pesta porcină africană a fost confirmată într-o exploatație de porci domestici din localitatea Nușeni, informează Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.

În urma confirmării pestei porcine africane la porcii domestici dintr-o exploatație de pe raza localității Nușeni, la propunerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, prefectul judeţului a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) la data de 8 ianuarie 2021, pentru actualizarea și aprobarea planului de măsuri pentru combaterea şi prevenirea răspândirii virusului PPA pe teritoriul județului BN”, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud. 

Printre măsurile prevăzute de planul adoptat, se numără stabilirea unor restricții cu privire la mișcarea animalelor, interzicerea organizării târgurilor, constituirea unor echipe pentru combaterea bolii, dar și instituirea filtrelor rutiere de control la intrarea și ieșirea din zona de protecţie.

De asemenea, prin același plan de măsuri a fost stabilită și zona afectată de pesta porcină africană, care, potrivit autorităților, este formată dintr-o zonă de protecție de cel puțin 3 km în jurul focarului și dintr-o zonă de supraveghere de pe o rază de cel puțin 10 km.

Astfel, zona de protecție cuprinde localitățile: Nușeni și Rusu de Sus, iar zona de supraveghere localitățile Coldău, Beclean, Rusu de Jos, Figa, Agrișu de Sus, Șintereag Gară, Șieu Odorhei, Șieu Sfântu, Bretea, Coasta, Cristur-Șieu, Podirei, Chintelnic, Șirioara, Feleac, Chiraleș, Sâniacob, Enciu, Bidiu, Bozieș, Beudiu, Vița, Chețiu, Dumbrava, Malin.

Din zona afectată fac parte fondurile de vânătoare: Figa, Sâniacob, Malin, Bozieș.

În aceste condiții, autoritățile atrag atenția consumatorilor să nu cumpere porci fără documente sanitare veterinare care să ateste starea de sănătate și nici carne de porc din locuri neautorizate. De asemenea, consumatorii sunt sfătuiți să nu consume carne și produse din carne de porc neexaminate sanitar-veterinar. 

0 notes
116 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *