Peste 100 de şoferi au rămas fără permis în weekend, cei mai mulţi pentru viteză excesivă

Peste 100 de conducători auto au rămas fără permis la sfârşitul săptămânii trecute, cei mai mulţi pentru nerespectarea regimului legal de viteză, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bistriţa-Năsăud.

Potrivit Poliției, oamenii legii au continuat acțiunile de control în trafic și în perioada 7 – 9 octombrie.

”În cadrul acțiunilor punctuale desfășurate, au fost efectuate verificări în trafic, fiind oprite pentru control aproape 350 de autovehicule și legitimate aproape 400 de persoane. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate peste 230 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de aproximativ 165.000 de lei, iar ca măsură complementară a fost dispusă reținerea a 118 permise de conducere, peste 100 dintre acestea pentru nerespectarea regimului legal de viteză”,  precizează IPJ Bistrița-Năsăud.

Totodată, pentru prevenirea și combaterea consumului de stupefiante, în trafic au fost efectuate 129 de testări cu aparatele etilotest și 6 cu aparatul drugtest și au fost efectuate verificări în incinta unor localuri publice de pe raza municipiului Bistrița și a orașului Năsăud.

În plus, acțiuni au fost organizate și pentru protejarea fondului forestier. Polițiștii Serviciului de Ordine Publică au verificat șapte transporturi de material lemnos, ocazie cu care a fost constatată și o contravenție.

În urma acţiunilor din weekend, au fost întocmite și șapte dosare penale.

Astfel, la data de 8 octombrie, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Bistrița au depistat, în flagrant delict, un bărbat, de 46 de ani, din Satu Nou, în timp ce conducea un autoturism deși nu avea acest drept. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că acesta are suspendat dreptul de a conduce, iar în urma testării cu aparatul etilotest, rezultatul indicat a fost 1,26 mg alcool pur în aerul expirat. A fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

În aceeași zi, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Lechința au oprit pentru control, pe Drumul Județean 151, în Zoreni, un autoturism condus de un bărbat, de 46 de ani, din Bistrița. La solicitarea polițiștilor, bărbatul nu a putut prezenta documentele, motivând că nu le are supra sa.  În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că acesta nu are dreptul de a conduce, având permisul reținut din luna noiembrie 2021. A fost testat cu aparatul  etilotest, rezultatul fiind negativ. În urma celor constatate, polițiștii au întocmit dosar penal.

În seara de 8 octombrie, polițiștii rutieri din Beclean au depistat la volanul unui autoturism, oprit pentru control, un tânăr de 18 ani, din Nimigea care conducea un autoturism fără a deține permis pentru nicio categorie de autovehicule. Autoturismul pe care-l conducea a fost oprit de polițiști pe Drumul Național 17 D, în localitatea Piatra. Acesta a fost testat cu aparatele alcooltest și DrugTest, rezultatele fiind negative în ambele cazuri. Și în acest caz a fost întocmit dosar penal.

În după-masa de 8 octombrie, pe Drumul Național 17D, în Maieru, în apropierea unei locuințe, polițiștii au depistat un autoturism care avea aplicate plăcuțe cu numere provizorii. Fiind efectuate verificări, s-a constatat faptul că acesta figurează ca fiind neînmatriculat din data de 30.08.2021. Totodată, a fost identificat conducătorul acestuia, un tânăr, de 23 de ani, din Bistrița. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate de către polițiștii Secției 7 Poliție rurală Sângeorz-Băi, sub aspectul infracțiunii punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

La data de 9 octombrie, pe Drumul Național 17, în localitatea Prundu Bârgăului,  polițiștii au oprit pentru control un autovehicul condus de un tânăr, de 26 de ani, din Strâmba. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, motiv pentru care polițiștii au întocmit dosar penal, în cadrul căruia continuă cercetările.

La data de 9 octombrie, polițiștii Biroului Rutier Bistrița au înregistrat cu aparatul radar un autoturism care rula cu 144 km/h prin localitate, respectiv pe strada Calea Dejului, din Bistrița. La volan a fost identificat un tânăr, de 22 de ani, din Șieuț. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Totodată, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că autoturismul figurează ca fiind neînmatriculat, având aplicate plăcuțe cu numere provizorii, expirate din luna iunie 2022. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

În dimineața de 10 octombrie, polițiștii Postului de Poliție Comunal Dumitra, au depistat, în flagrant delict, un tânăr, de 24 de ani, din Chintelnic care conducea un autoturism, deși nu avea acest drept. Autoturismul pe care-l conducea a fost oprit pentru control pe Drumul Comunal 32, în localitatea Cepari, iar în urma verificărilor efectuate cu privire la conducătorul auto, a reieșit faptul că acesta nu are dreptul de a conduce. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

De asemenea, la data de 10 octombrie, polițiștii rutieri, au acționat pe raza județului și pentru verificarea legalității transportului rutier public de persoane.

”În cadrul activităților au fost verificate documentele necesare efectuării transportului public de persoane  de către operatorul de transport şi de conducătorul auto cât și respectarea capacităţii maxime de încărcare a autovehiculelor de transport persoane. În acest context au fost oprite pentru control 89 de autovehicule, din care 71 de autovehicule destinate transportului de persoane. În urma celor constatate au fost aplicate 33 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea OUG 195/2002RA și Legea 38/2003, fiind totodată dispusă reținere a două permise de conducere și a două certificate de înmatriculare”, se mai arată în comunicatul IPJ Bistrița-Năsăud.

Oamenii legii precizează că scopul principal al acțiunilor este de a îi determina pe participanții la trafic să nu se abată de la respectarea regulilor rutiere și de a îi face să conștientizeze pericolul la care se expun prin încălcarea normele de circulație pe drumurile publice. În timpul controalelor, o atenție deosebită este acordată și depistării celor care conduc sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive. Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare.