Peste 16.000 de chestionare de autorecenzare au fost completate în Bistrița-Năsăud, în primele 10 zile de la debutul Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor

Peste 16.000 de chestionare de autorecenzare au fost completate în județul Bistrița-Năsăud, în primele 10 zile de la debutul Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, arată datele publicate de Direcția Regională de Statistică.

Astfel, în perioada 14 – 23 martie, în Bistrița-Năsăud au fost completate 16.195 de chestionare, ceea ce reprezintă 5,9% din populaţia ţintă estimată.

Cele mai mari procente de autorecenzare au fost înregistrate în comunele Galaţii Bistriţei – 14,9%, Chiuza – 13,7%, Cetate – 13,2% şi Budacu de Jos – 11,7%.

La polul opus, cele mai mici procente de autorecenzare au fost înregistrate în comunele Urmeniș – 1,2%, Silivașu de Câmpie – 1,2%, Chiochiș – 1,6% și Mărișelu – 1,9%.

În municipiul Bistriţa, procentul este de 6%, în vreme ce în Beclean este de 4,6%, în Năsăud de 4,1% și în Sângeorz-Băi de 3,1%.

Într-un clasament național, județul Bistrița-Năsăud se situează pe locul 11 în ceea ce privește procentul din populație care a completat chestionarul de autorecenzare.

Botoșani este județul cu cel mai bun procentaj privind autorecenzarea, peste 8,4% dintre localnici completând chestionarele. Pe locul al doilea se situează județul Brașov, urmat de Ilfovul. La polul opus se află județele Mehedinți (3,1%), Giurgiu, Harghita și Dolj.

Autorecenzarea, prima etapă de colectare a datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor, a debutat la data de 14 martie.

Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința obișnuită în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în 2 pași:

  • pasul unu: persoana accesează PLATFORMA DE AUTORECENZARE și completează formularul de preînregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte;
  • pasul doi: persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în
    formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului care este ora „00:00” din ziua de 1 decembrie 2021.

Autorecenzarea este disponibilă populației, în perioada 14 martie-15 mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.)

Autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.

Recensământul Populației și Locuințelor 2021 este primul din România organizat integral în format digital, cu respectarea precauțiilor sanitare impuse de pandemia de COVID-19. Întregul proces al colectării datelor se va desfășura cu asigurarea confidențialității și protecției totale a informațiilor.

România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989.