Peste 2.000 de vehicule verificate de inspectorii RAR în Bistrița-Năsăud, anul trecut. Ce nereguli au fost constatate

 -  - 


În județul Bistrița-Năsăud, în anul 2022, inspectorii Registrului Auto Român au verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, peste 2.000 de vehicule și au constatat că mai bine de jumătate dintre acestea prezentau neconformități. 

”Din cele 2.143 de vehicule verificate, 51,89% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte. Din totalul autovehiculelor oprite, în 2,88% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării și 4,39% aveau ITP fals, expirat sau anulat. În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, au fost aplicate 640 de amenzi contravenționale și au fost retrase 448 de certificate de înmatriculare. În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară”, informează RAR într-un comunicat de presă.

La nivelul întregii țări, în anul 2022, Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, 76.440 de vehicule. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 45,04% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Cele mai multe neconformități au fost constatate la:

  • instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,62%);
  • emisiile poluante (22,65%);
  • punți, jante, anvelope și suspensie (13,86%);
  • vizibilitate (12,6%)
  • șasiu și elemente atașate șasiului (11,85%).

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,71% dintre vehiculele controlate şi în 1,75% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma verificărilor s-au identificat deficiențe din sfera poluării la aproximativ 6.000 de vehicule (7,86%) dintre cele controlate. Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. Astfel, inspectorii RAR au considerat că 5.262 de vehicule prezentau pericol iminent de accident.

Aproximativ 3% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de dovada efectuării inspecției tehnice periodice – ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul anului 2022, au fost aplicate 25.690 de sancțiuni, au fost retrase 21.854 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 264 de vehicule și 408 ITP-uri au fost anulate.

Registrul Auto Român atrage atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

Vizualizări 1,676 

bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.