Peste 2.500 de copii din Bistrița-Năsăud au unul sau chiar ambii părinți plecați în străinătate. ”Ne preocupă soarta lor!”

 

V-ați întrebat vreodată câți copii au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate? Potrivit unei statistici a Ministerului Educației, la începutul anului școlar curent numărul lor depășea 159.000 la nivelul întregii țări.  E doar o cifră în aparență, exact ca în marile războaie, au murit x persoane și au fost rănite y, fără a cunoaște măcar o poveste din spatele cifrelor. În România sunt 159.000 de povești scrâșnite-ntre dinți”, arată deputatul Cristina Iurișniți, într-un comunicat de presă.

Uniunea Salvați România filiala Bistrița-Năsăud a solicitat Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud o statistică privind situația de la nivelul județului Bistrița-Năsăud, din acest punct de vedere, al copiilor care au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate.

Potrivit răspunsului DGASPC B-N, la nivelul județului Bistrița-Năsăud există în evidențele anului 2018 un număr de 2.504 copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, dintre aceștia: 445 copii cu ambii părinți plecați, 1.916 copii cu un părinte plecat, respectiv 143 de copii cu unicul părinte plecat la muncă în altă țară. De asemenea în cursul anului 2019, DGASPC Bistrița-Năsăud avea în evidență 14 cazuri de copii părăsiți în unitățile sanitare, iar în primele trei luni ale anului în curs, 3 cazuri de copii părăsiți la naștere.

Copiii lăsați singuri acasă, în urma migrației economice a unuia sau a ambilor părinți, reprezintă unul dintre fenomenele sociale de amploare ale României din ultimele decenii, cu efecte negative asupra protecției drepturilor copilului” este de părere deputatul Cristina Iurișniți.

Potrivit parlamentarului, ”un studiu realizat de către Fundația Salvați Copiii, pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, a evidențiat faptul că incidența problemelor de sănătate mentală în rândul acestor copii este de 2,6 ori mai mare decât în rândul populației generale de copiii. Pe mulți copii, plecarea părinților îi afectează profund, copiii ajungând să aibă rezultate școlare slabe, sunt predispuși la abandon școlar, la depresie sau chiar suicid. De asemenea, în lipsa ambilor părinți sau a unui reprezentant legal, accesul copiilor la servicii de educație, sănătate, protecție juridică și beneficii sociale este adesea limitat”.

În opinia deputatului USR Bistrița-Năsăud, soluția ar fi o monitorizare mai atentă a fenomenului, sprijin specializat pentru acești copii, limitarea părăsirii lor de ambii părinți mai mult de 1 luna sau cel mult 3 luni când e vorba de un părinte plecat la muncă sezoniera. ”Campaniile de informare, sensibilizare și conștientizare pentru o minimă educație parentală,  trebuie dublate și de un cadru legislativ care să vină în interesul superior al copilului” mai consideră Cristina Iurișniți.

FOTO: www.ziuadecj.realitatea.net