Peste 4 kg de cannabis, confiscate în urma perchezițiilor din Bistrița-Năsăud de anul trecut. Care este principalul fenomen înregistrat pe raza judeţului?

Un raport întocmit de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Bistrița-Năsăud și prezentat în cadrul unei ședințe a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud arată faptul că în anul 2018, pe raza județului au fost efectuate 27 de percheziții domiciliare, la persoane suspectate de trafic și consum de droguri, acțiuni coordonate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și de către Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Bistrița-Năsăud.

În urma acestora au fost reținute 17 persoane și alte două au fost arestate. Totodată, au fost emise 9 rechizitorii, în cadrul cărora au fost inculpate 13 persoane cu 33 de infracțiuni.

Potrivit informațiilor date publicității, ”principalul fenomen pe raza judeţului este consumul de substanţe susceptibile de a avea efect psihoactiv – aşa numitele „etnobotanice” – fără a avea un hub în aria de competenţă” se mai arată în document.

De asemenea, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița au ajuns 14 persoane care au necesitat asistență medicală ca urmare a consumului de substanţe psihoactive.

De asemenea, din datele transmise Centrului de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și de către Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Bistrița-Năsăud, atât în județul nostru, cât și în județele învecinate, plaja drogurilor este în general restrânsă la cannabis, în timp ce etnobotanicele rămân cele mai solicitate, având în vedere prețul scăzut al acestora care le face mult mai accesibile.

”O altă particularitate a acestui fenomen este dată de specificul judeţului în domeniul demografic, respectiv faptul că foarte mulţi locuitori sunt plecaţi în străinătate, printre aceştia fiind şi mulţi infractori care au luat contact cu acest fenomen în zonele unde s-au deplasat şi care, atraşi de mirajul sumelor mari de bani obţinute, încearcă să îl mute acasă. Este vorba în principal de cannabis care este trimis de cele mai multe ori prin serviciile de coletărie ale firmelor de transport internaţional” mai arată documentul.

În ceea ce privește captura de droguri din anul 2018 de la nivel județean, cea mai mare cantitate confiscată este de canabis. ”4.268,2 grame masă uscată (provenită din 32,5 kg masă verde recoltată din două plantații outdoor cu 52 plante și o plantație indoor cu 28 plante), hașiș 16,5 grame, MDMA 0,5 grame, NSP 198,9 grame” se mai arată în document.

Pe parcursul anului trecut, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud a organizat zeci de acțiuni pentru prevenirea consumului de droguri, atât în școli, cât și în aer liber, la care au participat peste mii de elevi, studenți, precum și părinți sau cadre didactice și psihologi din județ.