Peste 600 de teste, efectuate în laboratorul DSP Bistrița-Năsăud. Precizări cu privire la cazul celor 5 angajați ai Spitalului Orășenesc Beclean

În laboratorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud în care se efectuează teste pentru depistarea COVID-19 au fost efectuate până acum peste 600 de astfel de teste, în circa 90 la sută din cazuri rezultatele fiind negative.

”În laboratorul de la DSP, din data de 21.04.2020, după validarea rezultatelor timp de o săptămână cu laboratorul din CLUJ și la recomandarea acestora, oficial a fost a fost începută activitatea de testare pentru SARS-CoV 2. Laboratorul a funcționat fără întrerupere, nu a avut probleme tehnice, administrative sau deficiențe de reactivi. Au fost analizate 624 de probe, dintre care 70 de probe au fost pozitive, 8 neconcludente și 546 negative. Rezultatele sunt corelate cu situația epidemiologică și simptomatologică a pacienților”, transmite echipa de analiză din cadrul laboratorului de testare CoVid-19 al DSP.

Totodată, echipa de specialiști care lucrează în acest laborator a făcut și câteva precizări cu privire la modul în care funcționează aparatul, precum și în legătură cu capacitatea de interpretare a rezultatelor de către personalul calificat. Aceste precizări vin după ce în presa locală au apărut articole care ridică semne de întrebare legate de unele rezultate ale testărilor CoVid-19 care se efectuează în laboratorul de testare din cadrul DSP Bistrița-Năsăud. Totul a pornit de la cazul celor 5 angajați ai Spitalului Orășenesc Beclean testați pozitiv în laboratorul DSP și retestați apoi în alte laboratoare negativ.

Referitor la cele cinci cazuri raportate pozitiv de către laboratorul COVID-19 din cadrul DSP Bistrița, nu putem spune că rezultatele altor laboratoare sunt corecte sau greșite, dar diferența majoră o oferă kiturile de amplificare/detecție folosite. Sensibilitatea kiturilor diferă de la producător la producător. Kitul utilizat în laboratorul DSP (GeneFinder COVID-19 RealAMPKit) a fost printre primele kituri aprobate de FDA/EMA (http://mus.acrofan.com/article_sub3.php?number=270995&lang=). Este cunoscut faptul că sunt laboratoare care folosesc 1 sau 2 gene specifice virusului pentru amplificare (date publice), iar aceste kituri nu sunt aprobate de FDA/EMA. Kitul utilizat de laboratorul COVID-19 din cadrul DSP Bistrița folosește 3 gene pentru amplificare și este cunoscut ca având o sensibilitate mai mare comparativ cu alte kituri. Nu sunt contestate rezultatele laboratoarelor în care au fost efectuate testări ulterioare, dar este evident faptul că există limitări cu privire la detecția ARN-ului viral în probele care au încărcătura virală mică (la începutul sau sfârșitul infecției sau în cazul pacienților asimptomatici)”, se arată într-un comunicat al DSP Bistrița-Năsăud.

În cazul celor cinci probe de la Spitalul Orășenesc Beclean, rezultatele date de laboratorul COVID-19 din cadrul DSP Bistrița sunt pozitive și, bazat pe argumentele de mai sus, sunt irelevante rezultatele altor laboratoare.  Într-un cadru profesional, atunci când apar discordanțe între laboratoare, rezultatele trebuie comunicate și analizate împreună. Problema trebuie să fie tratată de specialiști în domeniu, având ca scop colaborarea, nu competiția. Laboratorul de la DSP nu a primit nicio comunicare oficială referitoare la aceste cinci probe și nu a fost creat vreun cadru pentru a discuta aceste probleme. Rezultatele DSP Bistrița sunt puse la dispoziția specialiștilor în domeniu pentru o reevaluare. Conform CDC, testele (serologice) de depistare a anticorpilor IgG și IgM anti-SARS CoV-2 nu sunt indicate pentru diagnosticarea unei infecții active. (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/serology-testing.html ).  În principal, durează 10-21 de zile până la declanșarea răspunsului imun de către organism, iar în unele cazuri asimptomatice, răspunsul poate chiar să nu fie depistat. De asemenea, OMS afirmă că cinetica anticorpilor nu este total cunoscută. În nicio țară nu este aprobată testarea imonologică pentru SARS-CoV-2 în detrimentul testului RT-PCR, care este net superior. Rezultatele negative ale testelor serologice nu exclud infecția cu SARS-Cov-2, în special la cei care au fost în contact cu virusul. În concluzie, trebuie să se țină cont de întregul tablou: recoltarea s-a efectuat de către persoane diferite și în zile diferite, pentru testare s-au utilizat kit-uri diferite și aparate diferite, factori care pot influența testarea.  Această problemă este una comună la nivel internațional, iar în acest caz probabilitatea unui rezultat fals-negativ este de 30%, iar a unui rezultat pozitiv de 1.6%, datorată limitei de detecție a unor kit-uri care utilizează una sau două gene. (https://www.researchgate.net/publication/341031158_Reconstructed_diagnostic_sensitivity_and_specificity_of_the_RT-PCR_test_for_COVID-19)”, se mai arată în același document.

DSP Bistrița-Năsăud mai transmite că ”grupul de specialiști din cadrul laboratorului este deschis și disponibil pentru orice discuție si reanalizare a tuturor etapelor cu un specialist în domeniul biologiei moleculare”.