Peste 9.000 de teste pentru depistarea COVID-19 au fost distribuite în școlile din Bistrița-Năsăud. Câte dintre acestea au fost folosite

FOTO: www.edupedu.ro

Aproximativ 10 la sută din testele care au fost distribuite în unitățile de învățământ din județul Bistrița-Năsăud au fost utilizate, potrivit datelor prezentate de directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, într-o conferință în cadrul căreia a fost lansată campania ”Vaccinare și testare pentru învățare” inițiată de Ministerul Educației

”În ceea ce privește testarea în școli, noi avem o relație foarte bună cu unitățile de învățământ. S-au distribuit 9.340 de teste la 137 de unități de învățământ. Am distribuit teste în mediul urban unde există cabinete școlare și medici școlari, dar și în localitățile unde avem asistenți comunitari și mai există două localități unde școlile au făcut contract cu medicul de familie și acolo am dat medicului de familie testele. (…) Pot să spun că procentul de testare în județul Bistrița-Năsăud e mai mare decât cel de la nivel național. La noi e mai mult de 2%. Suntem la 10%. S-au folosit 944 de teste din care 48 au fost pozitive și 896 negative. A mers bine”, a declarat dr. Anca Andrițoiu.

Sursa citată a adăugat că, în opinia sa, autoritățile centrale ar trebui să vină cu o reglementare în ceea ce privește procesul de testare în școlile din mediul rural.

”Aș avea o rugăminte și nu știu cum se poate reglementa – eu știu că fiecare școală trebuie să aibă contract cu un medic. Chiar dacă nu are cabinet școlar în incintă, școala trebuie să aibă contract cu un medic – medicul de familie din localitate sau, dacă nu e posibil, cu un medic dintr-o localitatea apropiată. Dacă ar exista aceste contracte cu medicii de familie în mediul rural, atunci ar fi mult mai ușor să se facă această testare. În urban avem dispensare școlare și acolo nu sunt probleme”, a mai spus directorul DSP Bistrița-Năsăud.

Dr. Anca Andrițoiu a completat că testarea elevilor depinde foarte mult de acordul părinților. Astfel, directorul DSP Bistrița-Năsăud a făcut apel la părinți să fie de acord cu testarea. ”Testarea nu e agresivă, nu se întâmplă nimic deosebit, decât că ne ajută să izolăm mai repede cazurile care există și să împiedicăm transmiterea afecțiunii în colectivitate”, a explicat dr. Anca Andrițoiu.

În ceea ce privește posibilitatea vaccinării elevilor, directorul DSP Bistrița-Năsăud a precizat că doar serul produs de compania Pfizer/BioNTech permite administrarea la persoane cu vârste peste 16 ani. Celelalte trei tipuri de vaccin se pot administra doar după împlinirea vârstei de 18 ani.

”Elevii din clasele terminale se pot vaccina și cred că unii dintre ei chiar au făcut-o. Cunosc persoane care au vaccinat absolvenții de clasa a XII-a pentru a nu avea probleme la vară, când au de dat examene și o să fie nevoie să fie la capacitate maximă. Să vedem ce urmează. Studiile vor să extindă vaccinarea, dar asta nu depinde de noi. Eu încurajez pe toată lumea să se vaccineze”, a mai spus dr. Anca Andrițoiu.