Peste o mie de semnături pentru petiția inițiată de consilierul USR Nicolae Pavelean împotriva majorării tarifelor la apă și canalizare. ”Să nu uităm cine sunt cei responsabili pentru aceste majorări”

 -  -  1


Peste o mie de persoane au semnat petiția inițiată în urmă cu o săptămână de consilierul USR Nicolae Pavelean împotriva majorării tarifelor la apă și canalizare.

Într-o conferință de presă, Nicolae Pavelean a explicat că această petiție are scopul de a îi îndemna pe primari sau pe reprezentanții unităților administrativ-teritoriale să voteze împotriva majorărilor tarifare propuse de Aquabis și ADI Apă-Canalizare.

Până în acest moment s-au strâns peste o mie de semnături din tot județul Bistrița-Năsăud. Le voi depune la Primăria Bistrița și îl voi îndemna pe primarul Ioan Turc să voteze împotriva aprobării majorărilor nesimțite propuse de Aquabis. Motivul este descris și în textul petiției. Noi considerăm că sunt majorări nejustificate și că este o acțiune coordonată de la Consiliul Județean, mai exact de la domnul Radu Moldovan. Această acțiune stă și sub semnul ipocriziei, cu atât mai mult cu cât anul trecut, în septembrie-octombrie, PSD, în frunte cu Radu Moldovan și Daniel Suciu, strângea semnături la corturi pentru plafonarea prețurilor la gaz și electricitate. Ei bine, după ce ai lor au ajuns la guvernare, au uitat complet de miile de semnături pe care le-au strâns și, într-o acțiune coordonată de Consiliul Județean și Aquabis, doresc acum să majoreze tarifele la apă și canalizare într-un mod absolut nejustificat”, a declarat Nicolae Pavelean.

Sursa citată a adăugat că nu există o bază de calcul care să demonstreze că aceste majorări sunt calculate în mod corect și că vor acoperi necesitățile pe următorii ani și nicio strategie foarte clară din partea conducerii Aquabis și a reprezentanților ADI Apă-Canalizare pentru eficientizarea consumului de energie în următorii ani.

Practic, ei au ales cea mai simplă soluție pentru a își acoperi cheltuielile care într-adevăr sunt mai mari din cauza creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Dacă Aquabis și ADI Apă-Canalizare ar fi venit cu o soluție de eficientizare, am fi putut avea o majorare mai suportabilă, lucru care nu s-a întâmplat și lucru care contravine inclusiv cu scopul ADI Apă-Canalizare, care spune că unul dintre obiectivele asociației este să practice prețuri suportabile pentru consumatori, ceea ce nu putem spune că va fi cazul pentru că tariful la apă și canalizare va crește până peste 12 lei/metru cub în 2025, neluând în considerare inflația. Așadar, în 2025 ne putem aștepta să avem și un preț de 15 lei/metru cub. Repet, vreau să nu uităm cine sunt cei responsabili pentru aceste majorări și să nu uităm cine sunt cei care strângeau acum câteva luni semnături pentru plafonarea prețurilor, dar în doar câteva luni au uitat complet motivul pentru care strângeau semnături de la oameni și propun majorări absolut nejustificate la apă și canalizare. Din păcate, se poate observa încă un lucru nu tocmai surprinzător – faptul că tătucul Radu Moldovan are inclusiv primarii PNL la degetul mic. Spun asta pentru că majoritatea primarilor intenționează să voteze pentru aprobarea acestor majorări, fără să ceară o bază de calcul, o strategie clară asumată de Aquabis și ADI Apă Canalizare”, a completat președintele USR Bistrița.

La rândul său, liderul USR Bistrița-Năsăud, Lorand Toth, a adăugat că toți consilierii locali USR din județ au votat împotriva acestui demers al Aquabis și ADI Apă-Canal.

Practic, suntem singurul partid care am mers în această direcție. Nu suntem demagogi, înțelegem că prețurile au explodat la energie și gaze, dar vrem să vedem exact ce vor cu această majorare. Nu se pot ascunde în spatele faptului că s-au mărit prețurile la energie”, a spus Toth.

După conferința de presă de vineri, președintele USR Bistrița a depus lista de semnături la Primăria Bistrița.

1 notes
0 views
bookmark icon

One thought on “Peste o mie de semnături pentru petiția inițiată de consilierul USR Nicolae Pavelean împotriva majorării tarifelor la apă și canalizare. ”Să nu uităm cine sunt cei responsabili pentru aceste majorări”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.