Din Bistrita

Petiție pentru salvarea clădirii în care a funcționat Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud

 -  - 


Consilierul USR Nicolae Pavelean a inițiat o petiție prin care solicită Primăriei Bistrița să facă demersuri pentru a salva clădirea în care a funcționat în trecut Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud, imobil situat în apropierea sediului Trezoreriei din municipiu. 

Prin petiția intitulată ”Uniți salvăm clădirea fostei Biblioteci Județene din Bistrița-Năsăud”, consilierul USR propune municipalității să cumpere această clădire, să o includă pe lista monumentelor istorice și apoi să o reabiliteze.

Conservarea și punerea în valoare a patrimoniului arhitectural și cultural sunt oportunităţi de creştere economică locală. (…) Astfel, lansăm un apel urgent către dumneavoastră și vă solicităm să vă faceți datoria față de cetățenii municipiului Bistrița care țin la patrimoniul cultural, luând toate măsurile posibile pentru ca această clădire să fie mai întâi inclusă în lista monumentelor istorice, iar mai apoi reabilitată conform normelor în vigoare. De asemenea, vă solicităm să faceți demersurile necesare în direcția cumpărării acestui imobil de la actualii proprietari și ulterior valorificării lui printr-un proiect de regenerare urbană vizând patrimoniul”, se arată în petiție.

Consilierul USR motivează acest demers prin faptul că această clădire are o valoare patrimonială importantă, fiind ”o construcție ce păstrează caracteristicile arhitecturii din preajma anului 1900 combinate cu elemente eclectice si forme specifice stilului Art Nouveau”.

Elementele stilistice păstrate se regăsesc în mod general și la alte imobile din zona istorică a orașului. Demolarea acestui imobil nu numai că ar elimina elemente originale pe care să nu le mai putem regăsi în oraș, dar ar destructura un context arhitectural unitar care face legătura cu arhitectura zonei istorice protejate”, spune Pavelean, citându-l pe istoricul Vasile Duda.

Nu este pentru prima dată când consilierul Nicolae Pavelean ridică problema acestui imobil. O propunere ca această clădire să fie înscrisă pe lista monumentelor istorice pentru a putea fi protejată și valorificată a mai fost făcută către Primăria Bistrița și în trecut, primarul Ioan Turc afirmând la acea vreme că va analiza o astfel de posibilitate.

Ioan Turc, despre fosta clădire a Bibliotecii Județene: ”Dacă eram primar la acea vreme, aș fi propus și aș fi identificat resurse pentru cumpărarea acestei clădiri”

Petiția inițiată de consilierul Nicolae Pavelean poate fi semnată AICI.

193 views
bookmark icon

One thought on “Petiție pentru salvarea clădirii în care a funcționat Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.