Planuri mărețe pentru zona Unirea – Wonderland. Ce spune primarul Ovidiu Crețu despre Aquapark, alpine coaster sau despre parcul dendrologic?

Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, a vorbit, într-o emisiune a postului local de televiziune AS-TV, despre viitoarele investiții pe care le are în plan pentru Complexul Wonderland din Unirea, acolo unde a fost amenajată o pârtie de schi care va fi deschisă schiorilor miercuri, 9 ianuarie, dar și un parc de aventură care este funcțional doar pe timpul verii.

Edilul spune că investițiile în Complexul Wonderland vor continua și în acest an. Pe lângă cele legate de pârtia de schi, care va fi dotată în 2019 și cu o instalație de teleschi, în zonă se dorește construirea unui Aquapark, amenajarea unui parc dendrologic, a unei instalații de tip alpine coaster și chiar construirea unei noi săli polivalente de 2.500 de locuri.

Lucrările la parcul dendrologic vor începe anul acesta și se vor încheia în 2020

Municipalitatea intenționează să amenajeze pe o suprafață de 8 hectare din Complexul Wonderland un parc dendrologic. ”Proiectul este în fază finală, e depusă cererea de finanțare și analizată în prima etapă. Urmează să intrăm în faza de precontractare și anul acesta vom declanșa lucrările de amenajare a unui parc dendrologic în Wonderland, urmând a le finaliza anul care vine” a declarat Ovidiu Crețu. Primăria Bistrița estimează că o astfel de investiție s-ar ridica la suma de un milion de euro.

În Wonderland se va construi și un Aquapark. ”Este o investiție extrem, extrem de importantă pentru Bistrița!”

”Sunt sute de bistrițeni care se duc în fiecare vară la Beclean, la Băile Figa sau în alte părți. Noi dorim să avem aici o bază acvatică, astfel încât agrementul să se întâmple acolo și, pe de altă parte, să încercăm să mutăm sportul din școală spre cele două elemente. Mă refer aici la schi iarna și la  înot pe timpul verii. Spre exemplu, în orașul partener Wiehl din Germania, au 20.000 de locuitori și au două bazine mari, olimpice. Copiii când termină clasa a VIII-a trebuie să știe să înoate. Astfel, școlile fac contract cu cele două bazine de înot, care sunt private, iar prin rotație ajung toți copiii să învețe. Asta îmi doresc să fac și eu. Fie cu ce avem noi acolo, fie prin bazinele pe care le avem deja, la Casa Ema, la Schreiner, elevii care termină clasa a VIII-a în Bistrița nu trebuie să știe doar să arunce cu mingea de handbal, ci și să înoate. Spun eu putem merge și pe varianta să știe să schieze” a mai declarat primarul Ovidiu Crețu. În privința acestui proiect, deocamdată nu este stabilită sursa de finanțare. Edilul spune totuși că această investiție ar urma să fie demarată în vara anului 2019, cu bani din bugetul local. ”Este ancora de vară, care va completa dotările făcute din bani publici în zona respectivă, pentru că eu aștept ca o dată cu aquaparkul să vină și banul privat și să construiască ce va fi de construit acolo” a mai spus primarul.

Revine în plan ideea de a amplasa o instalație de tip alpine coaster în Complexul Wonderland

Autoritățile locale vor să amplaseze o instalație tip alpine coaster, mai exact săniuțe pe șine care vor putea fi folosite pe tot parcursul anului. Costurile unei astfel de investiții sunt însă estimate la circa 700.000 de euro.

”Pentru pârtie avem încă un obiectiv important, dar care este destul de costisitor – un alpine coaster. Acesta, cu siguranță, va da o deschidere foarte importantă, dar este o investiție costisitoare. Așteptăm bugetul național să vedem ce cotă ne va reveni din impozit, pentru că am pierdut, cu reducerea Guvernului Boc și a Guvernului Tudose, aproximativ 50 la sută din impozitul pe venit, ceea ce este foarte mult” a mai declarat primarul Crețu.

Probleme pentru proiectul privind Muzeul Satului din Wonderland

De asemenea, tot în Wonderland, la inițiativa secretarului de stat Alexandru Pugna, s-a propus amenajarea unui Muzeu al Satului pe un teren situat în zona Wonderland, sub pădure, într-o locaţie în care să nu se permită construirea de blocuri. Referitor la acest proiect, primarul Bistriței spune că autoritățile au întâmpinat probleme: ”Am început demersurile pentru un muzeu al Satului, lucru care se poate realiza foarte bine, doar că ne-am bătut de o problemă pe care nu știu cum o să o rezolvăm. Noi dăm terenul la Consiliul Județean, dar îl dăm pe o perioadă de 99 de ani sau pe cât există obiectivul respectiv, în administrare cu toate drepturile, dar proprietatea rămâne a noastră, ori așa cum am pățit și cu Colegiul Național Liviu Rebreanu, chiar dacă îl folosim noi 1.000 de ani, nu se poate, trebuie să fie în proprietate și atunci s-au blocat și ei, așa cum ne-am blocat și noi cu proiectul privind modernizarea Colegiului Național Liviu Rebreanu” a completat Crețu.

Sală polivalentă de 2.500 de locuri

Autoritățile județene au lansat și ideea de a construi o nouă sală polivalentă în municipiul Bistrița, chiar pe un teren din apropierea Complexului Wonderland. ”Consiliul Județean Bistrița-Năsăud s-a implicat. Ei patronează echipa de handbal și au nevoie de o sală mare, cu 2.000 – 2.500 de locuri. Domnul președinte a făcut lobby pe lângă Compania Națională de Investiții, le-am dat trei hectare de teren acolo și vor începe să construiască această salăd e sport cu tot ceea ce trebuie. O sală de 2.500 de locuri nu e chiar o sală polivalentă, e de două sau trei ori mai mare decât cea pe care o avem. O investiție extrem de importantă” a mai adăugat primarul Ovidiu Crețu.

Astfel, planurile sunt mărețe pentru zona Unirea – Wonderland, rămâne de văzut care din aceste proiecte vor fi implementate în cele din urmă.

One comment

  1. Balan Marius - contribuabil

    Primare, fa dracului niste parcari supraterane pe punctele termice si nu in parcuri. Lasa naibii distractiile ca si asa tinerii pleaca afara.