E la “cuțite!” Cine e-n cărți pentru funcția de prefect de Bistrița-Năsăud! Se luptă taberele Sighiartău vs. Turc plus un pic de ALDE “la ciupeală!” Ludovic Orban i-a MIROSIT pe toți!

 -  -  12659


Funcția de prefect al județului se vacantează imediat ce Guvernul PNL va fi instalat! Cel mai probabil acest lucru se va întâmpla luni, dacă Ludovic Orban adună semnăturile necesare! În caz contrar, o nouă propunere va avea loc peste încă 10 zile!

 

La Bistrița, se joacă pe tabere! Sighiartău are intrări la Orban, iar Turc încearcă să se impună pe stil vechi, direct de la Bistrița!Teoretic, prin prisma funcției în interior, secretarul general al PNL, Robert Sighiartău are prima opțiune de prefect, în timp ce Ioan Turc se bazează pe scorul uriaș de la europarlamentare.

Bistrița – Năsăud a obținut al treilea scor pe țară, respectiv: PNL – 38.28%, PSD – 23.69% și USR – PLUS – 15%.

Pe municipiu, PNL a obținut 33,74% (13.000 de voturi) , USR-PLUS a luat 25.88% , iar PSD – 15,06%.

 

Diana Morar e-n cărți pentru funcția de prefect! Variantă interesantă pentru un semnal de reformă în interior!

1.Diana Morar – consilier local, liderul Organizației de Femei a PNL, membru în Comisia de Arbitraj a PNL (for decizional în privința excluderilor). De profesie avocat, Diana Morar și-a construit o imagine puternică, prin opoziția de la Consiliul Local și prin activitățile interne. Joacă inteligent pe zona primarilor și încet-încet și-a format un pol de putere în interiorul Biroului Politic Județean al PNL.

Diana Morar fost la 5 voturi distanță de o candidatură la parlamentare în 2016 și aproape a dejucat manevrele lui Ioan Oltean, care într-un final a trimis la București lista de parlamentari: Robert Sighiartău a prins loc de deputat și ulterior s-a reorientat, Doris Moldovan a pierdut lamentabil, pe trend PSD, iar Ioan Turc (candidat de senator) a rămas acasă.

De profesie avocat, Diana Morar ar atrage voturile femeilor, un electorat interesant, care poate conta enorm în perspectivă. Diana Morar NU este pe deplin asimilată vreunei tabere (Sighiartău sau Turc) și a avut clinciuri pe ambele zone, la diferite momente.

Ovidiu Florean ar vrea sau și-ar dori! Ioan Turc îl susține cu 2 mâini, ca să NU intre EL la tăvăleală cu Radu Moldovan, în confruntarea președinților la Consiliul Județean!

2. Ovidiu Florean – a prins funcția de secretar general al PNL BN, după demisia primarului de Chiochiș. În bătălia pentru funcția de secretar s-au vehiculat mai multe nume, dar într-un final, Ioan Turc l-a ales pe Florean, tocmai pentru a bloca accederea unui PDL-ist, pe filiera Ioan Oltean.

Nu beneficiază de cea mai bună imagine publică, însă are conexiuni la vârf, în interiorul PNL. Este consilier județean și virulent la adresa lui Radu Moldovan în special prin postări pe facebook. La ședințele ordinare, Florean e ezitant în discursurile sale și evită o confruntare directă cu șeful PSD. E mai degrabă un personaj tehnocrat în interiorul PNL. Ovidiu Florean încă nu și-a creat o rețea în interiorul Biroului Politic Județean și este oarecum izolat în jocurile interne. Tocmai de aceea și-a creat intrări la nivel central pe diverse filiere, prin personaje care sunt vehiculate ca miniștri (Transporturi, respectiv Dezvoltare).

Funcția de prefect i-ar crea deschideri în cariera politică (probabil ar deschide lista la Județ) , dar e o funcție unde se joacă pe imagine, iar Ovidiu Florea nu excelează la acest capitol.

Terente Ciui  e SALVAREA înhumatului ALDE, partid cu pretenții la deconcentrate!

3. Terente Ciui – fost subprefect în Guvernarea PSD – ALDE. E vehiculat pe filiera Ioan Țintean, la schimb cu susținerea Guvernului prin votul lui Ioan Simionca (senator ALDE). De menționat că acest vot e stabilit prin protocolul PNL – Tăriceanu.

 

Terente Ciui preferat de tabăra ALDE din teritoriu, care ar avea garanția instituțiilor deconcentrate. Acest aspect vulnerabilizează întregul PNL, deoarece oportuniștii ALDE poziționați în trena lui Ioan Țintean și-ar menține funcțiile și salariile, plus influența electorală. În plus de asta, e evident că ALDE BN va juca pro-PSD în alegerile locale în special la Consiliul Județean unde Radu Moldovan și Țintean sunt ca frații.

Ludovic Orban știe tot ce mișcă-n filială și- arată acum cine e jupânul!

Robert Sighiartău și Ioan Turc vor încerca să se blocheze reciproc prin nominalizarea prefectului și să câștige influență în teritoriu. Ludovic Orban îi are-n vizor pe ambii lideri de județ și i-a iertat pe fiecare, ca să aibă ascendent asupra lor. După europarlamentare, Robert Sighiartău s-a umflat în pene și s-a înfoiat la Orban, alături de Rareș Bogdan, dar conflictul s-a aplanat rapid.

Va izbucni curând dintr-un simplu motiv: alegerile locale din 2 tururi, demers susținut de “reformiștii lui Rareș Bogdan” la care se opun morcovarii anti-USR.

Ioan Turc a participat la o lovitură de palat în interiorul PNL și a vrut să-l demită pe Orban, alături de câțiva președinți de organizații județene. Ludovic Orban a mirosit-o și a-ntors-o-n favoarea lui, fără să execute pe nimeni, deocamdată.

ludovic orban ziar de bistrita

Cei 2 lideri ai PNL BN care au călcat pe bec în fața lui Orban sunt diametral opuși ca viziune. Sighiartău e mai degrabă reformator și susținător al curentului de schimbare profundă, în timp ce Ioan Turc este conservator și are o politică de non-combat, considerând că electoratul PNL NU observă jocurile de culise și compromisurile de moment.

Ludovic Orban dorește control DIRECT pe prefect!

Președintele PNL, Ludovic Orban va cântări această decizie și va juca politic, prin desemnarea unui candidat fidel politicilor sale, în primul rând. În acest mod, Ludovic Orban va avea control-direct pe prefect, fără scurt-circuit prin președintele Ioan Turc și fără ca Sighiartău să interfereze.

Dincolo de nominalizarea de prefect, PNL BN va trebui să joace cu atenție maximă pentru a NU se asocia politicilor de tip PSD. De asemenea, combinațiile cu ALDE sunt periculoase și NU pot fi mascate în fața electoratului. În perspectiva guvernării, încă lipsește controlul pe primari și autoritatea liderului județean. E vizibilă lipsa de leadership politic și de resursă umană a unui partid uzat de bătăliile interne cu USL-iștii, cu ALDE-iștii sau cu PDL-iștii… aciuiți sub o formă sau alta sub stindardul marelui PNL.

1 notes
1784 views
bookmark icon

One thought on “E la “cuțite!” Cine e-n cărți pentru funcția de prefect de Bistrița-Năsăud! Se luptă taberele Sighiartău vs. Turc plus un pic de ALDE “la ciupeală!” Ludovic Orban i-a MIROSIT pe toți!

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *