Poliția Locală: Intervenții neautorizate în zona construită protejată a municipiului Bistrița

În scopul desfășurării unor activități de alimentație publică, o societate comercială din Bistrița a realizat intervenții neautorizate în zona protejată a municipiului, anunță Poliția Locală.

Zidul Cetății Bistriței, Șanțul de apărare al Cetății Medievale Bistrița și Situl arheologic ”Orașul medieval Bistrița”, ce datează din sec. XV-XVI, nu au fost considerate motive suficiente, de către o societate comercială, pentru a opri renovarea unui restaurant. (…) Astfel, în scopul desfășurării activității de alimentație publică tip restaurant”, societatea, fără a deține nicio autorizație emisă de instituțiile abilitate, a intervenit asupra zonei construite protejate, prin efectuarea de lucrări de intervenție la peretele clădirii în zona ușilor de acces. Acoperișul existent pe zidul aflat pe amplasamentul zidului Cetății Medievale Bistrița, situat în stânga porții de acces auto, a fost mutat pe porțiunea de zid existent în partea dreaptă a porții de acces auto, iar clădirea inițială a fost extinsă cu un corp de clădire care se sprijină pe zidul Cetății Medievale Bistrița, afectând și Șanțul de apărare al Cetății Medievale Bistrița, fără să existe o cercetare arheologică, așa cum prevede legea”, precizează Poliția Locală Bistrița.

Polițiștii locali menționează că aceste intervenții ar fi fost făcute fără a deține autorizație de construire emisă de Primăria Bistrița și fără a fi avizate de Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Conform prevederilor Legii 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, intervențiile care se efectuează asupra imobilelor monumente istorice, asupra imobilelor din zone de protecție care nu sunt monumente istorice dar care se află în zone de protecție a monumentelor istorice sau în zone construite protejate, se fac numai în baza și cu respectarea avizului emis de către Ministerul Culturii sau după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii”, completează Poliția Locală.

Societatea comercială a fost înștiințată de către Poliția Locală cu privire la încălcarea legii. De asemenea, au fost transmise înștiințări către Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, în scopul verificării și luării măsurilor legale ce se impun în asemenea situații.

Check Also

O nouă ediție a manifestării ”Toamna Bistrițeană”, între 29 septembrie și 1 octombrie

În perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2023, în Complexul de agrement ”Heidenfeld” din Viişoara …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.