Poliţiştii au vorbit cu elevii de la două licee din Bistrița despre securitatea în mediul online

Prevenirea criminalității informatice a devenit o prioritate pentru Poliția Română, mai ales în condițiile în care acest domeniu se află în permanentă evoluție, cu o rată foarte rapidă de diversificare și dezvoltare. 

Ținând cont de faptul că riscurile de victimizare au crescut în ultimii ani, polițiștii din Bistrița-Năsăud derulează o serie de activități de prevenire care au drept scop cunoașterea de către populația județului Bistrița-Năsăud a principalelor măsuri de siguranță în mediul on-line.

Astfel de acțiuni au avut loc pe parcursul acestei săptămâni în două licee din municipiul Bistrița.

”Cunoscut fiind faptul că cei mai activi în mediul on-line sunt tinerii, copiii, pe parcursul acestei luni, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității a intensificat activitățile de informare preventivă, avându-i drept public-țintă. Astfel, în această săptămână au fost organizate mai multe întâlniri cu tinerii de la Colegiul Tehnic ”INFOEL” Bistrița și de la Liceul cu Program Sportiv Bistrița, ocazie cu care un specialist în siguranța on-line le-a explicat acestora modul de propagare a atacurilor cibernetice, măsurile de precauție necesar a fi luate, precum și ce trebuie făcut în cazul în care devin victima unui atac de tip phishing. De informații și materiale preventive au beneficiat cu această ocazie aproximativ 150 de tineri”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

Activitățile de informare privind siguranța on-line continuă și în cadrul campaniei naționale ”Eroii Internetului”.

Polițiștii de prevenire atrag atenția că nu doar emailurile pot face parte dintr-un atac de tip phishing. Apelurile telefonice sau mesajele de tip SMS de la numere necunoscute obișnuite sau de 4 cifre pot fi și ele metode de propagare a mesajelor-capcană.

În acest context, oamenii legii fac și o serie de recomandări:  

  • Nu răspundeți și nu faceți click pe linkul primit în aceste feluri! Scopul acestora este de a vă sustrage datele personale, sau de a vă infecta dispozitivul cu un software malițios!
  • Dacă primiți apeluri telefonice dubioase, închideți imediat și nu furnizați date sensibile!
  • De asemenea, pentru protejarea conturilor dumneavoastră de pe rețelele de socializare, activați autentificarea în doi factori (2FA) din setările contului!
  • Atenție la corectitudinea gramaticală și de exprimare a textului primit!
  • Nu furnizați altor persoane date referitoare la coduri de autentificare sau astfel de linkuri pentru resetarea parolei, chiar dacă sunt prieteni sau cunoscuți!
  • Accesați site-ul sigurantaonline.ro pentru mai multe informații preventive!