Pompierii, comisarii de mediu și specialiștii APIA atrag atenția că arderea vegetației uscate pentru igienizarea terenurilor este interzisă

Peste 250 de incendii de vegetație uscată au avut loc anul trecut în județul Bistrița-Năsăud, suprafața de teren afectată de aceste incendii fiind de peste 700 de hectare. Pompierii atrag atenția că, de cele mai multe ori, aceste incendii au avut drept cauză arderea vegetației uscate pentru igienizarea terenurilor, activitate care, deși este interzisă, încă se mai practică. 

Din acest motiv, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricult ură (APIA) Bistrița-Năsăud și Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud au anunțat că în perioada următoare vor fi intensificate activitățile de informare a cetățenilor cu privire la legislația în domeniu, dar vor fi organizate și acțiuni de control.

”Unii cetățeni găsesc această formă de a igieniza terenurile favorabilă pentru ei, dar legislativ este interzisă. De cele mai multe ori, aceste incendii de vegetație devin necontrolate și implică resursă umană, logistică și o intervenție de lungă durată”, a spus col. Mihai Suciu, inspector şef al ISU BN.

”Legislația e într-o continuă schimbare. Dacă până nu de mult se putea da foc vegetației uscate având un permis de lucru cu focul, între timp, legislația s-a modificat și arderea vegetației uscate este total interzisă. De asemenea, pentru că a apărut legea compostului, toate deșeurile trebuie să fie reciclate”, a punctat col.  Cristian Bucur, prim adjunct al inspectorului şef al ISU Bistrița-Năsăud.

Pompierii au raportat situația incendiilor de vegetație uscată la APIA, instituție care a efectuat verificări și a dispus inclusiv măsuri de sancționare a unor fermieri.

Atragem atenţia tuturor fermierilor care au depus sau urmează să depună cererile de plată pe Campania 2023 asupra faptului că este interzisă incendierea miriștilor, a resturilor vegetale de pe terenurile arabile. (…) Nerespectarea acestei cerinţe obligatorii de interzicere a incendierii suprafețelor de teren agricol atrage după sine penalităţi aplicabile asupra tuturor plăților directe accesate de fermier. O repetiție a acestei încălcări poate duce la creșterea sancțiunilor și se poate ajunge până la excluderea de la plată a fermierului în cauză. Bineînţeles că acest lucru nu ni-l dorim nici noi, ca reprezentanţi ai APIA, şi cu siguranță nu şi-l doresc nici fermierii, astfel că facem apel la responsabilitate din partea fermierilor în ceea ce privește arderea suprafețelor de teren agricol”, a precizat Marius Dărăban, directorul executiv adjunct al APIA Bistriţa-Năsăud.

Acesta a menționat că anul trecut au fost sancționați un număr de 88 de fermieri pentru că au recurs la această modalitate de a își curăța terenurile pe care le dețin.

”În anul 2022, acest fenomen a luat amploare. A fost un an excepțional din acest punct de vedere. Sper ca anii care urmează să avem din ce în ce mai puține incendii de vegetație”, a adăugat Marius Dărăban. Acesta a mai punctat că fermierii de bună credință, care susțin că terenurile le-au fost incendiate de alte persoane, pot scăpa de sancțiuni dacă depun sesizări la Poliție sau la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență și apoi copia sesizării o înaintează către APIA. ”Doar în acest fel fermierii pot să evite sancțiunile care poate nu li se datorează lor”, a mai menționat Marius Dărăban.

De asemenea, reprezentanții Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud au atras și ei atenția că se interzice și arderea deșeurilor vegetale, iar cei care nu respectă această interdicție se pot alege cu sancțiuni.

Având în vedere că primăvara e aici și deja ne confruntăm cu arderi nu de miriști, dar de deșeuri vegetale, atragem atenția că legislația în domeniu spune clar că se interzice incendierea oricărui tip de deșeu, substanță sau obiect. Aici intră și deșeurile vegetale. De asemenea, este interzisă și îngroparea deșeurilor de orice fel. Aceste două puncte se constituie infracțiune și se pedepsesc cu amendă sau cu închisoare. De asemenea, vreau să specific că au crescut enorm de mult amenzile pentru abandonarea, aruncarea sau ascunderea deșeurilor. În acest sens, avem amenzi de la 30.000 de lei la 45.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 50.000 de lei la 70.000 de lei pentru cele juridice”, a spus comisarul de mediu Grațian Morariu.

Pentru a evita producerea unor incendii de vegetație, precum și posibilele sancțiuni ce pot fi aplicate pentru practici de acest fel, pompierii, comisarii de mediu și specialiștii APIA fac apel la cetățeni să țină cont de toate aceste prevederi și să le respecte.