Ionuț Tutula a rămas orfan de la 6 ani și acum le-arată tinerilor ce înseamă ambiția! A luat 9.38 la BAC, e student la ISTORIE și vrea să devină profesor universitar! Citiți o POVESTE tulburătoare, despre SUFERINȚĂ și IZBÂNDĂ !

O sală întreagă de elevi a lăcrimat la discursul lui Ionuț Tutula un tânăr pe care viața l-a călit în Orfelinate, departe de mama care i-a dat viață și l-a abandonat de prunc. A răzbit pentru a deveni om de mare-caracter și-acum vrea să-i învețe pe tineri că „școala vieții” NU e doar o sintagmă pentru facebook… ci e chiar o încercare cruntă din care doar cei mai buni ies la lumină… Dacă înțeleg că știința lumii e în cărți și că numai munca înnobilează omul!

 

 

r4

rr1 (2)

 

 

 

 

 

 

 

Ionuț a fost ABANDONAT de mic și a crescut într-un Orfelinat! A luat BAC-ul cu 9.38 și e la Facultate! Acum, le arată TUTUROR calea spre succes! 

 

r8

Acum 19 ani, Ionuț venea pe astă-lume în localitatea Telciu, dar mama l-a lăsat în voia sorții într-un orfelinat. Pentru el, „Drumul Gării din Beclean” e un cântec pavat cu durere, ce l-a dus spre leagănul de copii, unde și-a petrecut primii ani ai copilăriei. NU și-a cunoscut tatăl niciodată, iar la vârsta de 6 ani Ionuț a fost adoptat de o familie din Susenii Bârgăului. Înzestrat cu daruri alese, tânărul a prins drag de carte și a înțeles repede că marile taine ale lumii sunt acolo, printre litere și a-nceput a buchisi spre desăvârșire. A trecut peste orice complex și a reușit să se impună printre colegii de bani-gata, care aveau cui spune mamă… și se-nțoleau de Sărbători.

 

 

Poate prea-departe de clipele materne care hrănesc și întăresc sufletele, Ionuț s-a regăsit în studiu și a luat BAC-ul cu notă mare iar astfel munca din anii tinereții a primit cununa bine-meritată. S-a implicat în activități de voluntariat și crede cu tot sufletul că binele e-n interiorul fiecărui om, iar doar dăruind vei dobândi… după cum a zis-o marele trăitor ortodox, Nicolae Steinhardt….

Ionuț crede cu putere că prin știință omul are acces la lumină și doar așa tinerii vor putea înțelege că ecranele luminate întunecă mințile, spre manipulare…

La întrunirile sale, Ionuț vorbește din inimă despre experiența școlii actuale, despre sistemul care de multe ori înrobește… Îi roagă pe elevii mai tineri cu 4-5 ani să investească în ei înșiși, în dezvoltarea lor individuală și nu în lucruri materiale, care le conferă un statut de moment. Ionuț este un tânăr viu, ce-și pune sufletul pe tavă în fața elevilor… Maturizat prea-devreme, NU regretă nimic din trecutul său și crede că acest parcurs i-a fost hărăzit, din cine știe ce taină. Poate de aceea, de fiecare dată când ajunge la capitolul părinți, se emoționează… și-l troienesc aducerile-aminte… cu bune și cu rele, din Orfelinatul gălăgios și crud care încă mai trage pe roată suflete nevinovate.

Ionuț mai are două surori, abandonate și ele la Orfelinatul din Beclean cu care mai ține legătura și de fiecare dată când se regăsesc, în fața ochilor îi vine ca o ropotă, copilăria amară…

Îndemn către tineri: „investiți în voi, voi sunteți cei mai importanți!” Pe copiii fără părinți, Ionuț îi consideră foarte… puternici! 

 

ionut 1„Să vă implicați cât mai mult, să investiți în voi, investiți în voi … așa cum v-am spus: voi sunteți cei mai importanți. Investiți în voi și părinții o să vă ajute dar doar până într-un moment… Cei care au. Și cei care NU au părinții… ghinionul lor, poate NU doar ghinion, pentru că îi consider pe acei copii foarte… puternici” a fost îndemnul lui Ionuț, la finalul discursului încărcat de emoție de la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare.

Ionuț Tutula rămâne un exemplu de succes din Bistrița, un băiat modest care trezește emoții! Acum, Ionuț susține seminarii motivaționale pentru tineri, pe care-i îndeamnă să studieze pentru a reuși în viață! Să devină buni și să-mbuneze societatea care-i încurajează perfid, la egoism și le șuieră încă de mici să treacă peste cadavre pentru a reuși. Iar prin neștiință le cultivă egoismul! Asta în loc să-i învețe calea desăvârșirii prin muncă și calea iubirii prin dragostea de-aproapele!

De aceea, Ionuț sprijină voluntariatul și acțiunile pentru tineri, unde sufletele sensibile se regăsesc, poate plantând un puiet de brad și uite-așa consolidând tărâmul reavăn al sufetului…

Asociația Creative Ideas of Youth People to Society Bistrita l-a scos la lumină pe Ionuț Tutula și i-a propus o colaborare pentru ca povestea lui să fie aflată de tinerii școlari ai județului. Acum, Ionuț este voluntar al Asociației și unul din vectorii de acțiune ai grupului. Asociația Creative Ideas of Youth People to Society Bistrița derulează un proiecte în școlile din Sărata, Slătinița, Sigmir, Viișoara, Generală 6 și Generală 3.

 

Puterea CUVÂNTULUI: elevii și profesorii au LĂCRIMAT când Ionuț a terminat de vorbit! 

 

rr1

DSC_0439

 

 

 

 

 

 

 

Ionuț a cucerit spectatorii la primul său discurs-liber care a avut loc la Generală 6: profesoarele și elevii au sfârșit în lacrimi amestecate cu aplauze de admirație. De bucurie că a fost invitat, Ionuț a a luat cursa din Bârgău și abiadupă aceea și-a dat seama că înapoi NU mai este niciun autobus. În cele din urmă l-a dus spre casă un voluntar care i-a auzit povestea. La consilierea profesorală de la Școala generală din Sigmir, Ionuț a ajutat un băiețel cu grave probleme de vedere, pe care l-a prezentat lui Alexandru Mureșan unul din liderii Clubului Lions. Omul de afaceri deține un cabinet de optică și a preluat cazul, la rugămintea lui Ionuț Tutula.

Pentru inimi alese ca și a lui Ionuț, lumea asta încă mai are speranță… Peste ani, tânărul se vede un profesor de istorie care va pune umărul să scoată România din mocirla în care-au lăsat-o hapsânii ce-au condus-o!  Dumnezeu știe în tainele sale ce rost ales i-a pregătit acestui tânăr… iar nouă, tuturor ne arată că din mlaștinile cele mai negre RĂSAR cei mai frumoși nuferi.

 

z1

z2

 

 

 

 

 

 

z4

z3

 

 

 

 

 

 

 

CIFRE: Un studiu recent al Asociatiei Proactiv Bistrita arată că tinerii au nevoie de consiliere personală și îndrumare profesională:

– 73 % din tinerii consideră că metodele ce stau la baza dezvoltării lor sunt prin implicarea lor în workshop-uri, ateliere de lucru, training-uri și focus grupuri
– în procent de 75% , societatea se clasează între școală și familie.
– 58% din tineri preferă acțiunile de voluntariat
– 3% consideră că investind în educație se pot dezvolta personal.
– 31% consideră că este important să gândească pe termen lung asupra carierei lor și consider că este important să investească în asta,
– 98% dintre tineri consideră că este importantă și foarte importantă consilierea personală și profesională în rândul tinerilor.
– doar 41% au încredere că sistemul educațional și școala îi vor ajuta la dezvoltarea personală.
– doar 14 % consideră că trebuie să profite de prezent și să-și trăiască viața acum..
-10% au probleme în familie și consideră că este principalul motiv pentru care nu reușesc în viață.
– 5% consideră că situația prea bună de acasă este factorul principal pentru care tinerii nu vor reuși în viată.
– 75% din tinerii chestionați consideră că societatea se clasează între școală și familie.

Tinerii consideră că factorul pentru care NU reușesc în viață are legătură cu motivația lor de a face ceva în viață. Când vine vorba de alegea unui job, tinerii consideră că doar ei stau la baza propriei dorințe și decizii pentru angajare și că familia, școala și programele de tineret nu-i ajută prea mult în alegerea meseriei.

Studiul face parte din proiectul SMART Education, implementat de Asociația Proactiv și cofinanțat din fondurile publice ale Primăriei Bistrița în anul 2017, prin programul anual de finanțare nerambursabilă a ONG-urilor.

2 comments

  1. Asa da exemple sa tot fie ! Bafta ionut !

  2. Impresionant! Felicitari,Ionuț! Mult succes in continuare!