Prefectul județului Bistrița-Năsăud, solidar cu omologul său din Harghita: ”Dacă îl veți demite pe colegul nostru, vă rog să mă demiteți și pe mine!”

 -  -  1217


Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț, și-a exprimat joi, în timpul unei videoconferințe a Ministerului Afacerilor Interne, solidaritatea față de omologul său din județul Harghita, făcând referire la cazul ursului accidentat pe șosea. Prefectul de Bistrița-Năsăud cere ca în cazul în care prefectul de Harghita va fi demis, să se procedeze la fel și în ceea ce îl privește. 

”Vreau să vă spun că mă raliez celorlalţi colegi din ţară care se confruntă cu problema animalelor sălbatice, în special urși, şi aici vă fac propunerea de a face la Ministerul Mediului demersurile necesare pentru a se ridica restricţia de interzicere a vânării carnivorelor mari pentru că acesta este factorul care a generat în principal problemele care s-au soldat şi cu victime umane şi cu victime colaterale cum este colegul nostru, prefectul de Harghita. Nici eu n-aş fi putut să fac mai multe într-o astfel de situaţie. Suntem foarte mulţi prefecţi în această situaţie şi toată legislaţia subsecventă şi toate procedurile nu ne permit în acest moment să facem mai mult decât a făcut colegul nostru. De aceea, dacă îl veți demite pe colegul nostru vă rog să mă demiteți și pe mine! Sigur, propunerea concretă ar fi ca la nivelul Inspectoratelor Judeţene de Jandarmerie să fie calificat cel puțin un cadru care să urmeze un curs prin care să i se confere calificarea pentru a putea tranchiliza un animal sălbatic. În situaţia în care suntem noi astăzi, nimeni nu se poate apropia de un urs rănit pentru a-i administra tranchilizantul fără să-şi risca viaţa”, a spus prefectul Ovidiu Victor Frenț, în timpul videoconferinței cu ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela.

În ceea ce privește problema urșilor, și la nivelul județului Bistrița-Năsăud aceasta există, în ultima perioadă fiind înregistrate tot mai des cazuri în care urșii sunt văzuți pe șosele sau chiar dând târcoale gospodăriilor oamenilor. Ba mai mult, au fost situații în care aceștia au provocat pagube.

La nivelul județului, numărul urșilor este de 4 ori mai mare decât efectivul optim.

0 notes
342 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *