Prefectul Ovidiu Frenț, în urma controalelor de la Colibița: ”Situația generală nu e una dezastruoasă. Calitatea apei la Colibița nu e un pericol asupra sănătății publice, dar există câțiva iresponsabili pe care trebuie să îi sancționăm de fiecare dată când încălcă normele sanitare!”

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Victor Frenț, alături de reprezentanți din cadrul comisiei de control de la Colibița au prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, concluziile la care au ajuns, dar și sancțiunile pe care le-au aplicat în urma controalelor efectuate la Colibița din momentul în care în presa națională au apărut informații potrivit cărora în lacul Colibița s-ar deversa dejecții. Din comisia de control au făcut parte reprezentanți ai Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, ai Direcției de Sănătate Publică și ai Agenției Județene pentru Protecția Mediului.

În urma controalelor, potrivit prefectului au fost depistate și nereguli, motiv pentru care au fost aplicate și sancțiuni. Spre exemplu, o singură societate comercială din zonă a fost amendată cu amenzi în cuantum total de 190.000 de lei, sancțiunile fiind aplicate de 3 instituții – Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu (100.000 de lei), Direcția de Sănătate Publică (10.000 de lei) și Sistemul de Gospodărire a Apelor (80.000 de lei). Printre abaterile constatate se numără și cele privind lipsa unor avize de mediu, probe care s-au dovedit a fi neconforme în urma analizării în laborator.

Prefectul Ovidiu Victor Frenț a prezentat un raport întocmit de Administrația Națională Apele Române(ANAR) în urma controalelor, în care sunt prezentate concluziile și sancțiunile aplicate:

https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/2006592336309406/

În raportul ANAR se arată că:

  • ”În data de 07.03.2019 a fost identificată o conductă îngropată prin care o societate comercială evacua prin pompare ape uzate menajare din bazinul vidanjabil. Conducta a fost dezafectată de către inspectorii aflați la fața locului și fapta constatată a fost sancționată contravențional, conform Legii Apelor 107/1996, cu o amendă în valoare de 40.000 lei.
  • La circa 100 de metri în amonte de societatea sancționată s-a identificat o altă conductă, dar prin care nu se evacua apă la data controlului, inspectorii procedând la blindarea acesteia. Totodată, au mai fost inspectate 13 obiective aparținând operatorilor economici care, la data controlului, nu desfășurau activități, nefiind posibilă identificarea de evacuări de ape uzate în lacul de acumulare Colibița.
  • Conductele la care s-a făcut referire într-un reportaj difuzat de un post TV au fost identificate, dar pe acestea nu existau scurgeri de apă; în urma verificării la fața locului s-a constatat că acestea sunt conducte de drenaj realizate pentru consolidarea malului, iar operatorul economic care își desfășoară activitatea în zonă are act de reglementare în acest sens.
  • În data de 08.03.2019 o altă societate comercială a fost sancționată contravențional cu 80.000 de lei, pentru instalarea unei conducte fără act de reglementare; de asemenea, s-a dispus dezafectarea, în maximum 48 de ore, a conductei amplasate în cuveta lacului fără avizul de gospodărire a apelor și prezentarea dovezii de îndeplinire a măsurii la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița Năsăud.
  • Tot în  data de 08.03.2019, verificându-se la pas malurile acumulării, au fost identificate 4 conducte prin care la data controlului nu se evacua apă; în urma verificării, s-a constatat că acestea aparțin unor case de vacanță care la dată inspecției nu erau locuite. Conductele au fost blindate de inspectori.
  • În cadrul acțiunii de verificare a malurilor acumulării Colibița nu au fost identificate garduri pe zona de protecție a acesteia, operatorii economici inspectați fiind atentionați să mențină permanent limita impusă. Totodată, s-a realizat o filmare aeriană cu drona care confimă faptul că la data verificării nu existau și alte conducte prin care să se evacueze ape uzate”.

Prefectul a ținut să menționeze că aceste controale au fost efectuate doar în perimetrul în care au fost semnalate problemele, însă ele vor continua pentru a fi verificată toată zona lacului Colibița.

Concluzia personală la care a ajuns prefectul Ovidiu Victor Frenț este că ”situația generală nu este una dezastruoasă, nu este un pericol asupra sănătății publice calitatea apei de la Colibița, nici asupra speciilor de animale și plante care definesc biodiversitatea din această zonă, care este un sit Natura 2000, dar există acești câțiva iresponsabili pe care trebuie să îi sancționăm de fiecare dată când vor mai încălca aceste norme sanitare (…) Concluzia este că nu e un dezastru, pot să vină turiștii liniștiți la Colibița. Oamenii care sunt în aval pot să stea liniștiți că nu e vorba despre nicio bombă ecologică acolo, dar că am prins câțiva nesimțiți și în continuare vom face controale”. 

Potrivit prefectului, conform datelor furnizate de Primăria Bistrița Bârgăului, în zona Colibița sunt 276 de case de vacanță și 109 imobile cu populație stabilă, inclusiv din localitatea Mița. În timpul controalelor s-au făcut verificări la 7 dintre aceste imobile situate în perimetrul în care presa națională a semnalat problemele. În patru astfel de cazuri, nu exista activitate, însă și acestea vor fi controlate în viitor afirmă prefectul.

Totuși, în urma controalelor efectuate în ultima perioadă, prefectul Ovidiu Frenț mai completează că au crescut cu 60 la sută solicitările de vidanjare.

În anul 2017, în cadrul unei ședințe de Guvern, Colibița a fost atestată drept stațiune turistică de interes local