Prefectul Stelian Dolha: ”Colectăm selectiv mai mult decât anul trecut, însă colectăm mult și prost”

 -  - 


Volumul deșeurilor colectate la nivelul județului Bistrița-Năsăud a crescut semnificativ în ultimii ani, însă există mari deficiențe în ceea ce privește sortarea lor. Aceasta este concluzia la care a ajuns prefectul Stelian Dolha, după ce a efectuat o vizită la Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) de la Tărpiu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu va purta discuții pe această temă cu reprezentanții Ministerului Mediului.

În această săptămână, prefectul Stelian Dolha s-a întâlnit cu reprezentanți ai operatorului serviciului de salubrizare – Supercom SA, precum și ai companiei care asigură gestionarea deșeurilor la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Tărpiu – compania Vitalia.

În urma discuțiilor, potrivit prefectului, prima constatare a fost aceea că volumul deșeurilor colectate selectiv din județ a crescut semnificativ, chiar și de 3-4 ori de la demararea procesului de colectare selectivă, în urmă cu doi ani, însă probleme mari ridică sortarea și calitatea deșeurilor colectate. Acest lucru face ca o mare parte din deșeurile deja selectate să nu poată fi valorificate în final.

În ceea ce privește cauzele, Stelian Dolha afirmă că acestea sunt diverse, începând de la modul în care se prezintă colectarea selectivă pe fracții, până la capacitatea tehnică redusă de selecție în interiorul Centrului de la Tărpiu, dar și capacitatea de stocare.

”La momentul vizitei în Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, sub cerul liber se aflau în jur de 2.300 de tone de deșeuri selectate – materiale plastice cu precădere, o mare parte de câteva luni, expuse riscului de degradare. La nivel de sortare în interiorul depozitului, capacitatea este mult subdimensionată, cu aceeași bandă de sortare semi-automatizată de capacitate mică deservită de doar 6 angajați, care va trebui cât de repede completată de un efort investițional care să lărgească această capacitate”, au precizat reprezentanții Instituției Prefectului după vizita efectuată CMID Tărpiu.

În aceste condiții, prefectul Stelian Dolha a ajuns la concluzia că sunt necesare măsuri urgente.

Este primordială nevoia unei abordări mult mai dinamice și un efort coerent care să antreneze în primul rând ADI Deșeuri, dar și autoritățițile locale și populația, iar Instituția Prefectului va fi parteneră în acest efort. Avem nevoie de măsuri educative, dar și de măsuri coercitive pe care trebuie să le adoptăm și să le utilizăm cât de repede, pentru că mediul înconjurător nu mai are răbdare. Am aflat cu surprindere că ADI Deșeuri are la dispoziție un fond anual de 100 de mii de euro pentru campanii de informare și conștientizare a populației privind colectarea deșeurilor. Voi solicita ADI Deșeuri să transparentizeze datele concrete despre cum a utilizat acest fond și care a fost eficiența, dar mai ales cum intenționează să se folosească de această pârghie financiară importantă”, a precizat prefectul Stelian Dolha.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a subliniat că aceste probleme constatate la nivelul județului Bistrița-Năsăud vor fi dezbătute inclusiv cu reprezentanți ai Ministerului, secretarul de stat Raul Pop urmând să ajungă în județul Bistrița-Năsăud cât de curând.

Vizualizări 32 

bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.