Prefectul Stelian Dolha: ”Cu cât testăm mai mult, cu atât o să avem mai multe cazuri pozitive”

 -  -  1608


Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a afirmat că numărul cazurilor de COVID-19 va crește în perioada următoare, acest lucru datorându-se și faptului că a început testarea la nivel județean.

Din această săptămână, testele pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus nu mai sunt trimise la laboratorarele din Cluj-Napoca, ci sunt analizate la nivel județean, în cele două laboratorare de biologie moleculară din Bistrița-Năsăud – de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița și de la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud – acreditate de Ministerul Sănătății.

În aceste condiții, într-un interviu acordat Pro BN TV, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a precizat că se așteaptă ca în perioada următoare să crească numărul cazurilor confirmate. ”Va fi o creștere categorică”, susține reprezentantul Guvernului în plan local.

Prefectul a dat și un exemplu: un număr de 9 teste din cele 29 efectuate ieri în laboratorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud au fost pozitive. ”Cu alte cuvintele, cu cât testăm mai mult, cu atât o să vedem că avem mai multe cazuri pozitive”, a mai precizat prefectul. Însă, în opinia sa, chiar dacă vor exista mai multe cazuri pozitive, faptul că se testează este un lucru bun. ”Cu cât testăm mai mult, chiar dacă o să avem mai multe cazuri pozitive, măsurile de siguranță și protecție pe care putem să le luăm pot să fie altele, adică, cu alte cuvinte, te duci aplicat, pe caz”, a mai declarat prefectul.

Stelian Dolha a completat că Bistrița-Năsăud va trece de 200 de cazuri confirmate de COVID-19, însă, cel mai important lucru este că ele vor fi depistate în timp real. ”Dimineața începem testarea și seara avem rezultatele. E foarte important. De seara sau a doua zi dimineața putem începe ancheta epidemiologică și izolăm contacții direcți. Gândiți-vă că până acum așteptam o săptămână și ceva, chiar două săptămâni rezultatele. Am avut morți pe care i-am îngropat și am aflat după aceea că erau infectați. (…) Da, o să avem mai multe cazuri. Dar îmi asum asta. Decât să nu facem teste, să nu știm și să îi lăsăm să răspândească mai mult, prefer soluția privind testarea. Asta e soluția reală – testarea”, a mai spus prefectul.

Pe de altă parte, potrivit prefectului, în această perioadă s-a înregistrat o scădere considerabilă a numărului persoanelor plasate în carantină sau izolare la domiciliu. ”Numărul lor a scăzut formidabil, e o cifră bună pentru județul Bistrița-Năsăud”, a completat Dolha.

La data de 22 aprilie, situația epidemiologică la nivelul județului Bistrița-Năsăud era următoarea:
• 190 persoane în carantină instituționalizată;
• 386 persoane în izolare la domiciliu;
• 137 cazuri confirmate de CoVid-19 (dintre care mai bine de 20 în instituțiile publice din județ);
• 11 decese;
• 53 persoane vindecate.

0 notes
733 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *