Prefectul Stelian Dolha, îngrijorat din cauza lipsei de interes față de învățământul dual

 -  -  21277


Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formare Profesională s-a reunit în ședință, scopul acesteia fiind acela de a analiza și aviza numărul locurilor destinate învățământului profesional și tehnic propuse în proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2020-2021. În acest context, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, s-a arătat îngrijorat din cauza faptului că în plan local nu ar exista foarte mare interes față de învățământul dual. 

Nu înțeleg lipsa de interes pentru învățământul dual comparativ cu județul Bihor, care deja are patru parcuri industriale arhipline. Învățământul dual înseamnă teorie la școală și practică la firme, înseamnă niște parteneriate între mediul privat și școală, copil și agent economic, în așa fel încât fiecare să investească în formarea acestui copil”, a declarat Stelian Dolha în timpul ședinței Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formare Profesională.

În opinia prefectului, ar trebui schimbată mentalitatea părinților cu privire la acest tip de învățământ, mai ales ținând cont de faptul că se caută meseriași în toate domeniile. Totodată, prefectul a dat ca exemplu municipiul Oradea. 

”În Oradea au fost accesate fonduri europene pentru reabilitarea unei clădiri cu scopul de a o transforma într-un internat. Elevii care urmează învățământul dual și sunt cazați la acest internat au gratuitate la cazare și masă”, a spus Dolha.

În plus, în timpul ședinței, prefectul a adăugat că nu este convins că ”se judecă cu aceeași unitate de măsură fiecare școală”.

”Vă dau un exemplu care mi-a parvenit zilele trecute: procentul de promovabilitate la Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița, profilul Turism și Alimentație Publică, este de 23% și este propusă desființarea unei clase din cele două existente. Iar la Liceul Forestier, cu promovabilitate de 15%, nu se desființează nicio clasă, din contră, se creează o clasă cu profil Economic. Vă spun asta deoarece am impresia că facem economiști pe bandă rulantă, dar se pare că nu avem nevoie de bucătari.În rural, unde primează cazul demografic, înțelegem că trebuie să ne îmbunătățim, dar filologie la Teaca și liceu teoretic la Rodna? La Liceul cu Program Sportiv din Bistrița avem clasă de Turism și Alimentație Publică. Nu e o anomalie? Am înțeles că anul acesta, sunt reduse cu opt numărul de clase de a IX-a, iar în anul care urmează, va scădea cu un număr de 20 de clase de liceu, un gol fantastic. Vă întreb ce facem? Pentru că numărul de clase va scădea la liceele mai slabe”, a mai completat Stelian Dolha. 

În viziunea prefectului, trebuie pus mare accent pe reorientarea spre școlile profesionale, iar elevii care ies de pe băncile acestei școli să intre direct în câmpul muncii. Am înțeles că firma Comelf, de trei luni, are o jumătate de clasă de sudori și o jumătate de clasă de lăcătuși mecanici. Dar are nevoie de continuitate și garanție ca elevii să rămână acolo. Cu alte cuvinte, să oferim contracte prin care reușim să îi fidelizăm”, a mai transmis prefectul. 

Printre cei care au luat parte la ședința Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social pentru Formare Profesională s-a numărat și șeful Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, inspectorul școlar adjunct Zoltan Deak, precum și reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud și ai mediului de afaceri.

2 notes
402 views
bookmark icon

2 thoughts on “Prefectul Stelian Dolha, îngrijorat din cauza lipsei de interes față de învățământul dual

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *