Prefectul Stelian Dolha, preocupat de consumul de droguri în rândul tinerilor din Bistrița-Năsăud. ”Noi nu avem dreptul să ascundem gunoiul sub preș!”

stelian dolha

Într-o ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, prefectul Stelian Dolha le-a solicitat reprezentanților instituțiilor publice să prezinte măsurile concrete pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri în rândul tinerilor de la nivelul județului Bistrița-Năsăud. Prefectul spune că există astfel de cazuri, motiv pentru care ”gunoiul nu trebuie ascuns sub preș”. 

”E un subiect care nu aș fi vrut să îl băgăm chiar din prima în ședință de Colegiu Prefectural, dar evenimentele recente oarecum mi l-au impus. Este vorba despre consumul de droguri printre tineri, elevi. Știți foarte bine, noi nu avem dreptul să ascundem gunoiul sub preș. Nu avem dreptul acesta, pentru că realitatea asta, valul acesta de tsunami cu care ne confruntăm acum și care ne lovește în față, ne obligă să facem ceva”, a spus Dolha.

Astfel, prefectul a completat că la începutul acestui an, la nivelul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud a fost format un grup de lucru pentru monitorizarea și evaluarea periodică a acțiunilor cuprinse în planul județean antidrog, solicitându-le celor care fac parte din acest grup să vină cu precizări față de acest subiect.

”Am văzut tema pe care ați avut-o în cadrul acestui grup, temă care mie mi-a plăcut – ‘Cunoaștera dimensiuni ofertei de droguri în județul Bistrița-Năsăud, diagnoză locală, analiză, corelații și evaluarea de risc la nivelul județului în domeniul reducerii ofertei de droguri’. Sună bine, sună foarte bine, pompos aș spune. Problema e ce s-a făcut de când s-a format acest grup de lucru și până azi. Nu vreau să ne ascundem în spatele cuvintelor. Realitatea dură ne spune că, recent, un băiat de 16 ani, care am înțeles că a avut chiar și rezultate bune la Matematică, ziua în amiaza mare a intrat cu un cuțit peste o vânzătoare în mijlocul orașului, la un magazin. E greu de legat de consumul de droguri. Da, așa este, dar dacă o să intrăm în profunzimea problemei și o să îi întrebăm pe elevi, o să ne spună altceva. Că el e (n.r. – consumator de droguri). Pe de altă parte, la întâlniri, la petreceri, se întâmplă asta. E un subiect pe care o să vă rog să îl discutăm”, a mai spus Stelian Dolha.

În aceste condiții, la solicitarea prefectului, Maria Simona Borcani din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud a făcut câteva precizări legate de ideea de a înființa acest grup de lucru, completând că urmează ca în luna februarie a anului 2020 să se facă o diagnoză locală cu privire la acest subiect, după care va fi gândit un nou plan județean antidrog.

De asemenea, șeful Inspectoratului Județean Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, a afirmat că instituția a demart campanii de prevenire. În plus, se pare că acesta nu e singurul caz din plan local.

Activitatea noastră în această zonă a fost extrem de bogată și consistentă pe componenta de prevenție. Zona cealaltă e practic inexistentă, atâta timp cât nicio instituție sau nicio familie nu vine și declară că are această problemă. În acest moment, în afară de copilul de la Rebreanu care e de notorietate, mai avem o situație în care există suspiciune de comercializare în incinta școlii, dar la care iarăși suntem blocați. Avem sancțiunea notei la purtare în această săptămână și nu știm dacă este sau nu o subtanță din categoria celor pe care le invocăm pentru că nu am primit încă răspuns. Unul din cei suspecți e în clasa a 12-a, poate fi exmatriculat, dar direcțiunea a fost contactată de avocatul familiei să respecte toate procedurile, pentru că toată lumea a învățat că poate să respecte viciile de procedură. Eu cred că e bine să continuăm activitatea și pe această componentă. Noi ne-am mai întâlnit în structuri mixte și după cazul Caracal, în care ne-am pus problema să ne indentificăm riscurile și vulnerabilitățile și am spus și atunci și spun și acum. Noi în data de 7 februarie avem invetarul copiilor cu risc de toate felurile, pentru că atunci avem finalul de semestru întâi, cu medii neîncheiate, cu probleme de situație școlară neîncheiată. La nivelul județului am avut anul trecut undeva la 600 de elevi. Din punctul meu de vedere, acești elevi sunt, în marea lor majoritate, minori care nu vin la școală sau au un număr atât de mare de absențe încât nu și-au putut încheia situația școlară”, a declarat Camelia Tabără, care a propus o nouă întâlnire în luna ianuarie în care să fie discutate și posibile modificări legislative.

La rândul său, adjunctul șefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistrița-Năsăud, comisarul șef de poliție Claudiu Petru Jurcan, a solicitat ca în momentul în care se constată astfel de cazuri să fie semnalate în timp util instituției, astfel încât să se poată lua măsuri. ”Multă lume se rezumă doar la zvonuri. Nu vine nimeni să ne semnaleze aceste situații”, a spus Jurcan.

Astfel, în condițiile în care în luna ianuarie fiecare structură realizează evanluări, la finalul discuției s-a stabilit că la începutul anului viitor va exista o nouă întâlnire a acestui grup, urmând ca în luna februarie să fie gândite și măsurile care se impun în funcție de situația care va rezulta după inventarul elevilor.

One comment

  1. Muresan Vasile Mircea

    Dorim sa ne implicam in aceste demersuri . Asociația Identitate Beclean