Prefectul Stelian Dolha: ”Situația în județ este un pic stabilizată din punct de vedere pandemic”

 -  -  1081


Prefectul de Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a afirmat că situația pandemică la nivelul județului este ”un pic stabilizată”, dar mai sunt în continuare câteva unități administrativ-teritoriale, printre care și municipiul Bistrița, care ridică probleme.

Situația în județ este un pic stabilizată din punct de vedere pandemic. De câteva zile suntem la o incidență de 5 și ceva la mia de locuitori. Îngrijorătoare rămâne în continuare situația din municipiu, unde a crescut puțin incidența. Acest lucru s-a datorat și primului focar care a apărut în județ – cel de la Penitenciarul Bistrița. (…) În rest, situația pe celelalte localități e într-o ușoară scădere, excepție făcând comuna Urmeniș care încă ne mai dă bătăi de cap și unde am hotărât să suplimentăm numărul de patrule. (…) Același lucru l-am făcut și în cazul comunei Șintereag, comună unde se punea problema carantinării. Măsura de suplimentare a patrulelor a dat roade în Șintereag, incidența fiind acum mult mai scăzută”, a declarat prefectul Stelian Dolha într-un interviu pentru postul local de televiziune AS-TV.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a mai completat că autoritățile din Bistrița-Năsăud continuă demersurile pentru a crește numărul persoanelor vaccinate în comunele cu procente mici de imunizare, printre acestea numărându-se comunele Parva, Leșu și Zagra.

Am avut discuții cu primarii din aceste comune și am stabilit că săptămâna viitoare, mai exact în zilele de 25, 26 și 27 octombrie, o să facem caravane mobile de vaccinare”, a adăugat Dolha.

Tot la capitolul vaccinare, Stelian Dolha a precizat că, în ultima perioadă, s-a înregistrat și o creștere a persoanelor care aleg să se vaccineze.

Din aproape o mie de persoane care se vaccinează zilnic în Bistrița-Năsăud, 550 sunt cu prima doză. Asta înseamnă că ritmul nostru de vaccinare a crescut mult și acest lucru se vede și în clasamentul național. În toată perioada aceasta, Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud continuă demersurile de a promova campania de vaccinare prin persoane reprezentative ale județului. Am început cu părintele Nicolae Feier, apoi cu Lucian Sânmărtean și domnul Emil Iugan, pe urmă am avut-o pe fiica regretatului Neia Lăcătuș și apoi pe Gabi Balint. Fiecare a venit cu propria poveste. (…) O să continuă cu astfel de mesaje pro-vaccinare până undeva în luna decembrie. Vreau să îi luăm și pe directorii de la Rombat, Teraplast, Transmixt, toate firmele și nu numai pe care județul le are. Majoritatea vor să se implice în campania aceasta pe care noi am pornit-o. Ei au înțeles că trebuie să ne implicăm cu toții”, a mai spus sursa citată.

Prefectul a vorbit și despre creșterea capacității spitalelor din județ de primire a pacienților diagnosticați cu COVID-19.

Am o veste bună despre spitalele din județ. Spitalul din Beclean este declarat deja spital COVID trei, cu 20 de paturi. E o veste bună pentru că aveam nevoie de această gură de oxigen, mai ales în condițiile în care Spitalul Județean de Urgență Bistrița este plin, iar la Năsăud, din cele 80 de paturi, 70 și ceva sunt ocupate. Cu aceste 20 de paturi de la Beclean creștem capacitatea de primire a pacienților cu COVID-19. Pacienții din zona Becleanului care sunt depistați cu COVID-19 o să rămână la Beclean și nu mai trebuie transferați la Bistrița. E o veste bună pentru sistemul medical din județ. Era o presiune fantastică pe Spitalul Județean de Urgență Bistrița, unde s-a ajuns chiar să ținem pacienții pe hol până la eliberarea unui pat”, a adăugat Dolha.

În finalul interviului, prefectul Stelian Dolha i-a sfătuit pe locuitorii județului Bistrița-Năsăud să țină cont de mesajele transmise de specialiști și să aleagă să se vaccineze. ”Lumea civilizată a înțeles acest lucru”, a încheiat sursa citată.

0 notes
206 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *