Prefectul Stelian Dolha, vești și despre cel de-al doilea aparat Real Time PCR din Bistrița-Năsăud: ”Lucrurile în sfârșit se mișcă”

 -  -  11195


După ce Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a anunțat că Spitalul Județean de Urgență Bistrița va face, începând de miercuri, primele teste pentru depistarea noului tip de coronavirus, și prefectul județului, Stelian Dolha, a venit cu noutăți cu privire la cel de-al doilea aparatul Real Time PCR, echipament aflat în dotarea Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud.

Într-o conferință de presă, prefectul Stelian Dolha a declarat că și acest aparat este pe punctul de a face primele teste, având în acest moment inclusiv personalul necesar pentru a lucra în acest laborator.

Lucrurile acolo se mișcă. Avem o echipă de specialiști, cu medici de laborator, care a avut deja un training la Alba Iulia. De două zile, medicii sunt deja la laboratorul DSVSA și pregătesc procedurile de lucru interne de care au nevoie. Nu e chiar așa de simplu, dar e clar că suntem pe drumul cel bun și că pașii spre finalizare sunt scurți, mici”, a declarat Stelian Dolha.

Prefectul a precizat că au fost achiziționate inclusiv kiturile necesare pentru testarea COVId-19.

Am reușit să achiziționăm și kiturile. Mă refer atât la cele de extracție, cât și la cele de detecție. Kiturile au fost achiziționate printr-o variantă privată, prin sponsorizare, adică, cu alte cuvinte, nu sunt din bani publici”, a mai spus prefectul. Secretarul de stat Diana Morar a donat suma de 11.600 lei, iar M.I.S GRUP SRL suma de 15.000 lei. Prin aceste donatii a fost posibilă achizitionarea kit-urilor, care contin 550 teste, astfel: 250 teste de extractie și 300 teste de detecție.

Reprezentantul Guvernului în plan local a mai completat că s-a confruntat și cu probleme în ceea ce privește personalul calificat care să lucreze în acest laborator, în sensul că nu exista astfel de personal, însă, în cele din urmă, autoritățile au reușit să alcătuiască o echipă, formată din medic, asistent, precum și chimist.

”Mâine primim vizita tehnică și pentru aparat și începem să facem primele operațiuni. E nevoie de o validare a procedurii. Cu alte cuvinte, cred că cel puțin 50 de kituri trebuie făcute în prima fază, acestea urmând să fie trimise către un laborator cu expertiză, care validează procedura și abia apoi putem spune că intrăm într-un proces intern de testare”, a mai spus prefectul.

Aparatul din dotarea DSVSA Bistrița-Năsăud, care va funcționa sub tutela Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, poate realiza un număr de 90 de teste în 5 ore, adică 180 de teste în 10 ore.

Existența a două astfel de aparate în județ este, în opinia prefectului Stelian Dolha, un câștig pentru locuitorii din Bistrița-Năsăud. ”Vârful pandemiei încă nu l-am atins, vorbim undeva de sfârșitul lunii aprilie și, cu alte cuvinte, am putea cumva să împărțim. Cei de la Spitalul Județean vor putea să facă pe partea medicală, iar noi pentru ceilalți din carantină. O să avem de lucru cu toții, important e să demarăm aceste proceduri”, a mai spus prefectul.

Stelian Dolha a mai explicat că procedurile au durat așa mult întrucât laboratorul a trebuit să își obțină toate acreditările, în comparație cu cel de la spital, despre care spune că avea deja aceste acreditări obținute.

1 notes
320 views
bookmark icon

One thought on “Prefectul Stelian Dolha, vești și despre cel de-al doilea aparat Real Time PCR din Bistrița-Năsăud: ”Lucrurile în sfârșit se mișcă”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *