Prefectul trage un semnal de alarmă: ”Mulți dintre pacienții cu COVID-19 stau acasă prea mult și anunță medicul de familie doar în momentul în care nu mai pot”

 -  -  1666În județul Bistrița-Năsăud au fost înregistrate peste 100 de decese ale unor pacienți confirmați cu COVID-19, cifră îngrijorătoare în opinia prefectului Stelian Dolha. Acesta a vrut să afle și care ar fi motivul pentru care județul are un număr așa de ridicat de decese și a solicitat mai multe informații Spitalului Județean de Urgență Bistrița.

Astfel, prefectul a aflat că mulți dintre pacienți nu iau legătura cu medicul de familie la primele simptome de boală, ci stau acasă în speranța că le va trece. În aceste condiții, mulți dintre pacienții infectați cu COVID-19 ajung la spital prea târziu, spune Stelian Dolha.

Lucrurile nu sunt deloc roz în județul Bistrița-Năsăud. La un moment dat eram într-un top al mortalității în județul Bistrița-Năsăud și voiam să știu cauzele. Pe toate statisticile care s-au făcut, în primul rând este media de vârstă, dar și un alt lucru care iarăși m-a surprins și pe care am început încă de ieri să vedem cum reușim să îl diminuăm, faptul că se ajunge la Spitalul Județean de Urgență Bistrița în ultimul stadiu. Adică mulți dintre pacienți stau acasă efectiv și anunță medicul de familie doar în momentul în care nu mai pot”, a declarat Stelian Dolha într-un interviu acordat PROBN TV.

În aceste condiții, reprezentantul Guvernului în teritoriu consideră că autoritățile și medicii trebuie să pună mai mult accent pe partea de prevenție.

Cu toții suntem datori să vorbim despre prevenție. Asta cred că se poate face pe două căi. Deși vorbim de o chestie medicală și este atribitul medicilor, acest lucru putem face și noi, prin unitățile administrativ-teritoriale și prin primării. E un palier pe care trebuie să îl exploatăm (…) Și medicii de familie vor trebui să fie mai aplecați asupra pacienților pe care îi au în registrele lor și va trebui să facem niște verificări, verificări încrucișate, să vedem cum se simt pacienții, pentru că altfel ajung la Spitalul Județean în ultima fază și nu se mai poate face aproape nimic. Mai ajung să stea câteva zile intubați, pe Terapie Intensivă și pe urmă, din nefericire, apare decesul”, a mai spus sursa citată.

De la începutul epidemiei de coronavirus și până la data de 9 octombrie, în Bistrița-Năsăud s-au înregistrat 108 decese ale unor pacienți cu COVID-19, în vreme ce la nivel național au decedat 5.247 de pacienți.

0 notes
791 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *