Pregătiri pentru sezonul rece. Cum se va acționa la iarnă pe drumurile din Bistrița-Năsăud

FOTO: CNAIR

Autoritățile din Bistrița-Năsăud fac pregătiri pentru deszăpezirea drumurilor în sezonul rece, o situație cu privire la stadiul acestor pregătiri fiind prezentată miercuri, în ședința din luna septembrie a Colegiului Prefectural. 

În ceea ce privește drumurile naționale, situația a fost prezentată de șeful Secției Bistrița a Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, Alexandru Slavita.

”Pe timp de iarnă, Secţia Drumuri Naţionale Bistriţa administrează 307 kilometri de drum, cu șase baze de deszăpezire și patru puncte de sprijin. Pregătirile pentru activitatea de deszăpezire au demarat încă din luna iunie. Noi avem semnat un acord cadru pe 4 ani cu o societatea comercială. Urmează să încheiem contractele subsecvente pentru această iarnă și, în funcție de condițiile meteo, o să începem să introducem utilaje în baze. (…) În această iarnă, în cele 10 unități operative pe care le avem pe toată raza de activitate (Beclean, Bistrița, Năsăud, Sărățel, Teaca, Tiha Bârgăului, Piatra Fântânele, Salva, Dealul Ștefăniței și Rodna) vor acționa 45 de autoutilaje (35 de autobasculante și 10 încărcatoare). (…) Cantităţile de materiale antiderapante aprobate prin Planul operativ pentru iarna 2022/2023 sunt de 11.900 de tone sare, circa 1.400 de tone nisip şi 46 tone de clorură de calciu”, a declarat Alexandru Slavita.

Situația privind drumurile județene a fost prezentată de Ciprian Ceclan-Oprea, director executiv în cadrul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Pentru asigurarea condițiilor de circulație pe drumurile judetene în perioada sezonului rece, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a încadrat drumurile județene din administrare pe niveluri de viabilitate si de intervenție. (…) Serviciile de intervenție pe timp de iarna constau în prevenirea înzăpezirii și deszăpezirea drumurilor, deszăpezirea trecerilor la nivelul cu calea ferata, deszăpezirea podurilor și a pasajelor denivelate, închiderea temporară a circulației rutiere (dacă este cazul), combaterea poleiului. Pentru desfășurarea operativă a acțiunilor de intervenție, cei 666,105 km de drum pe care se va acționa au fost împărțiți în 5 baze de deszăpezire , astfel încât  drumurile să fie curățate eficient și în timp util”, a spus Ciprian Ceclan-Oprea.

Cele 5 baze de deszăpezire pentru drumurile județene sunt:

  • Baza de deszăpezire Lot 1 Bistrița -134,744 km cu punct de sprijin Colibița;
  • Baza de deszăpezire Lot 2 Beclean -172,927 km;
  • Baza de deszăpezire Lot 3 Năsăud – 106,444 km;
  • Baza de deszăpezire Lot 4 Șieu -133,646 km;
  • Baza de deszăpezire Lot 5 Lechința -118,344 km.

”Pentru combaterea poleiului se va utiliza antiderapant format din  amestec de sare si nisip in proporție de  (50% sare si 50% nisip). Pentru iarna 2022/2023 s-a estimat un necesar de 9.800 tone sare și 9.800 tone nisip. Numărul de utilaje minim care vor acționa pe drumuri a fost estimat la 53”, a mai spus sursa citată.

Ciprian Ceclan-Oprea a menționat că pentru prestarea serviciilor de deszăpezire s-a optat pentru încheierea unor acorduri cadru pe o perioada de 4 ani.

”În prezent, pentru Lotul 1 Bistrița și Lotul 2 Beclean sunt încheiate acorduri cadru pe o perioada de 4 ani ( 2022/2023-2025/2026 ) cu prestatorul de servicii Societatea ARDELEAN COMPANY NORD-VEST SRL cu sediul în municipiul Baia Mare și  urmează să fie încheiate contractele subsecvente pentru iarna 2022/2023. Pentru Lotul 3 Năsăud, Lotul 4 Șieu și Lotul 5 Lechința, acordurile cadru sunt în prezent în procedură de achiziție publică și se estimează încheierea acestora până la data de 30.10.2022, urmând ca ulterior să se încheie și contractele subsecvente pentru iarna 2022/2023”, a mai spus Ciprian Ceclan-Oprea.

De asemenea, în ședința Colegiului Prefectural a fost prezentată și o situație cu privire la deszăpezirea drumurilor comunale din județ.

Avem cinci unități administrativ-teritoriale care au încheiate contracte pentru sezonul 2022-2023. Este vorba despre Ciceu Mihăiești, Dumitra, Petru Rareș, Salva, Tiha Bârgăului. Şapte unități administrativ-teritoriale au contracte în procedură de achiziție, respectiv Căianu Mic, Cetate, Ciceu Giurgești, Livezile, Nușeni, Rebrișoara și Târlișua. Alte patru unități administrativ-teritoriale nu au demarată la această oră  nicio procedură, urmând să stabilească în perioada următoare modul în care asigură deszăpezirea. Alte 42 de unități administrativ-teritoriale asigură utilaje și materiale antiderapante prin forțe proprii. Dintre cele 42, majoritatea au deja stocuri minime, urmând a le completa în perioada următoare. La nivel urban, municipiul Bistrița și cele trei orașe – Năsăud, Beclean și Sângeorz-Băi asigură aceste măsuri prin forțe proprii”, a spus Dan Gheorghiță din cadrul Instituţiei Prefectului Bistrița-Năsăud.