Premieră la Sîngeorz-Băi! O cooperativă din orașul-stațiune este prima care a obţinut certificarea ”produs montan” pentru lactatele produse

 -  -  1383


 

 

Cooperativa Agricolă de Gradul I Grupul de Producători Sîngeorz Băi, din judeţul Bistriţa Năsăud, este prima cooperativă din zona montană care a obţinut dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative “produs montan” pentru 6 produse. Este vorba despre “Caşcaval”, “Telemea”, “Smântână”, “Urdă”, “Caş din lapte de vacă” şi “Brânză frământată de Sîngeorz Băi”.

Aceste produse sunt înscrise în Registrul naţional al produselor montane la nr. 204-209, în urma Deciziei nr. 59/09.09.2019 eliberată în baza Ordinului 52/2017, cu modificările ulterioare””, arată Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Unitatea şi-a început activitatea de producţie în data de 1 aprilie 2019, iar pe cea de vânzare, în data de 1 mai 2019.

Activitatea cooperativei se bazează pe prelucrarea laptelui crud de vacă, pasteurizare, obţinere smântână, caş şi brânzeturi cu pasta opărită. Materia primă provine de la gospodăriile din localitate, capacitatea maximă fiind de 3.000 l lapte/zi.

Produsele ce ies de pe rafturile fabricii şi sunt comercializate în magazinul propriu au prins gustul cel dintâi al pajiştilor din Munţii Rodnei, inspirate de aromele aerului proaspăt, cu reţete de obţinere a brânzeturilor păstrate încă din cele mai vechi timpuri şi care reprezintă pilonul principal în a obţine produse din lapte cu acelaşi gust ca acum sute de ani.Denumirea de “produs montan” este stabilită ca menţiune de calitate facultativă şi este atribuită produselor destinate consumului uman, în cazul cărora:- materiile prime, dar şi furajele pentru animalele de fermă provin în principal din zone montane;- în cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, în zone montane.

CE PRODUSE POT OBŢINE DREPTUL DE UTILIZARE A MENŢIUNII DE CALITATE FACULTATIVE “PRODUS MONTAN”?

1. Produse de origine animală

  • (1) Produse obţinute de la animale din zone montane şi care sunt prelucrate în aceste zone.
  • (2) Produse obţinute din animale crescute cel puţin în ultimele două treimi ale vieţii lor în zone montane, dacă produsele sunt prelucrate în aceste zone.
  • (3) Produse obţinute din animale transhumante, crescute cel puţin o pătrime din viaţă în transhumanţă şi care au păscut pe păşuni din zone montane.

2. Produse apicole, dacă albinele au colectat nectarul şi polenul doar în zone montane.

3. Produse de origine vegetală, doar dacă plantele sunt cultivate în zone montane. Operaţiuni de prelucrare în afara zonelor montaneSacrificarea animalelor, tranşarea şi dezosarea carcaselor pot avea loc în afara zonelor montane, cu condiţia ca distanţa faţă de zona montană în cauză să nu depăşească 30 km.

La această dată, în România sunt înregistrate 234 de produse montane, ce provin de la 55 de producători.

0 notes
508 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *