Preșcolarii și elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat, privat şi confesional vor primi miere de albine ca supliment nutritiv

Camera Deputaţilor a adoptat o lege prin care se prevede că se va acorda miere de albine ca supliment nutritiv preşcolarilor şi elevilor din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional. Banii vor proveni din bugetul Ministerului Agriculturii.

”Astfel, începând de la 1 ianuarie 2019, fiecare copil din România, preşcolari şi elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat, privat şi confesional va primi, lunar, un borcan de miere de 350 grame, cu capac verde și marcat cu hologramă. De ce hologramă? Ei bine, aceasta va certifica înalta calitate, adică faptul că mierea va fi provenită exclusiv din stupinele autorizate. Dincolo de aportul nutritiv este suport direct pentru sănătatea copiilor din România” a precizat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților, achiziţionarea mierii poliflore, transportul şi distribuţia acesteia la unităţile de învăţământ pot fi contractate şi de către consiliile judeţene, respectiv de către consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, cu asistenţa direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, conform proiectului de lege. În ceea ce privește resursele financiare necesare implementării prezentei legi, acestea se asigură prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale ale judeţelor, respectiv bugetul local al municipiului Bucureşti, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiectul mai prevede că „mierea polifloră destinată consumului pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional va fi ambalată în borcane de 250 ml, cu capac de culoare verde, marcat cu hologramă care atestă calitatea, şi va proveni exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi achiziţionată din lanţul scurt de aprovizionare. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor verifică periodic calitatea mierii acordate în acest program”.

Proiectul de lege a fost adoptat pe 20 martie de Senat, în calitate de primă cameră decizională.