Președintele CJ Bistrița-Năsăud: ”Castelul Teleki de la Posmuș va fi o adevărată bijuterie arhitectonică a Transilvaniei”. Urmează Castelul Teleki din Comlod

 -  -  22063


Castelul Teleki din Posmuș, monument istoric aflat în plin proces de restaurare, va fi transformat ”într-o bijuterie arhitectonică a Transilvaniei”, potrivit președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan. Pe același model, administrația județeană intenționează să acceseze fonduri și pentru reabilitarea unui alt castel pe care îl are în proprietate – cel din Comlod, care a aparținut tot familiei Teleki.

Noi suntem proprietarii a două castele – Castelul de la Posmuș (comuna Șieu) și cel de la Comlod (comuna Milaș). În ceea ce privește Castelul de la Posmuș, acesta va fi o bijuterie arhitectonică a Transilvaniei, lucrările urmând să se finalizeze anul acesta, în vară-toamnă. Urmând același model, vrem să continuăm și cu Castelul de la Comlod. În momentul de față, noi lucrăm la conservarea acestuia, am alocat bani de la bugetul județean pentru realizarea unor lucrări de punere în siguranță. În paralel, am făcut demersuri la Agenția de Dezvoltare Nord-Vest și am semnat un acord cu ei, urmând să primim bani pentru studiul de fezabilitate și pentru proiectul tehnic. În următorul exercițiu financiar european, care sperăm să înceapă în acest an, suntem pregătiți să depunem cererea de finanțare pe modelul pe care am reabilitat și modernizat Castelul de la Posmuș”, a precizat președintele Emil Radu Moldovan într-o emisiune realizată de jurnalistul Cristian Berari.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a preluat în proprietate cele două castele care aparțineau familiei nobiliare Teleki – de la Posmuș și de la Comlod – în anul 2008.

Lucrările la Castelul din Posmuș au început în anul 2018, valoarea totală a investiției fiind de circa 5 milioane de euro.

Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), Axa prioritară 5. Finanțarea europeană nerambursabilă este de 98 %, iar contribuția Consiliului Județean Bistrița-Năsăud este de 2%.

Potrivit proiectului, după reabilitare, castelul, care are cinci corpuri de clădire, va fi transformat într-un centru cultural şi va fi deschis publicului larg. În incinta castelului vor fi amenajate ateliere de creaţie artistică, săli expoziţionale cu caracter muzeal, o bibliotecă şi va exista și o sală de expunere pentru carte veche, o sală de conferinţe, săli pentru întruniri și primire turiști.

Pentru Castelul Teleki din Comlod, anul trecut, din bugetul CJ Bistriţa-Năsăud au fost alocate fonduri pentru realizarea unor lucrări de punere în siguranță a imobilului aflat în stare avansată de degradare. Totodată, imobilul a fost inclus în Programul Național de Restaurare Etapa a II-a, însă, până la începerea acelor lucrări, administrația județeană a decis să aloce fonduri pentru realizarea acestor lucrări urgente.

castel comlod ziar de bistrita

Totodată, potrivit președintelui Emil Radu Moldovan, administrația județeană și-a propus ca în viitor să pună în valoare cele două castele din județul Bistrița-Năsăud.

”Împreună cu domnul Alexandru Gavrilaș de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, colegii mei lucrează la un nou proiect, care vizează amenajarea unui traseu turistic – Traseul vinurilor și al monumentelor istorice din Bistrița-Năsăud. Lucrăm pe toate fronturile pentru a găsi soluții”, a mai explicat Moldovan.

2 notes
1188 views
bookmark icon

2 thoughts on “Președintele CJ Bistrița-Năsăud: ”Castelul Teleki de la Posmuș va fi o adevărată bijuterie arhitectonică a Transilvaniei”. Urmează Castelul Teleki din Comlod

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *