Președintele CJ Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, precizări în legătură cu încheierea unui protocol de colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat vineri, în ședință ordinară, încheierea unui protocol de colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș. În timpul ședinței, președintele Emil Radu Moldovan a făcut o serie de precizări în legătură cu acest parteneriat, afirmând că discuțiile în acest sens au început încă din anul 2016.

Am început discuțiile cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș cred că în anul 2016. A urmat pandemia, am reluat discuțiile în această primăvară. În urma acestui parteneriat aprobat, Consiliul Județean, prin Spitalul Județean de Urgență Bistrița, și Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș vor începe să facă demersurile legale pentru acreditarea unei extensii a Universității. Având în vedere că e o documentație stufoasă și complexă, sper ca această extensie să poată fi autorizată până la începerea anului școlar 2022 – 2023”, a spus șeful administrației județene.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud a explicat și în ce constă acest protocol și ce prevede colaborarea dintre cele două instituții.

În urma acestui protocol, pentru început, se va înființa o școală de asistente medicale la nivel de licență și, mai mult decât atât, prin acest parteneriat vom face demersurile necesare ca Spitalul Județean de Urgență Bistrița să devină spital clinic județean de urgență, lucru care va crește finanțarea per-capita a procedurilor pe care spitalul le face și care sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Deci, vorbim și de un venit suplimentar pentru Spitalul Județean de Urgență Bistrița care va duce la creșterea calității serviciilor pentru concetățenii noștri care au nevoie deservicii medicale”, a explicat Emil Radu Moldovan.

În plus, potrivit președintelui CJ Bistrița-Năsăud, ”medicii de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița care vor dori să îmbrățișeze și o carieră universitară vor putea să meargă să își desfășoare și la această universitate studiile doctorale și pe urmă să poată să devină și cadre universitare. De asemenea, parteneriatul cu o universitate de o asemenea calitate va da posibilitatea colegilor noștri din cadrul spitalul să participe la toate congresele și manifestările de specialitate, pentru a își putea îmbunătăți cunoștințele și pentru a putea descoperi noi tehnici și proceduri folosite în sistemul medical”.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud subliniază că înființarea unei extensii a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș la Bistrița ar fi un mare câștig pentru județ.

În ceea ce privește investițiile aflate în derulare la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, Emil Radu Moldovan a completat că sunt aproape finalizate lucrările la cele două secții externe de pe strada Alba Iulia și Ghinzii. De asemenea, se fac demersurile necesare pentru identificarea soluțiilor în vederea reabilitării Secției de Psihiatrie, dar și pentru reabilitatea și modernizarea fostului Hotel Krone.

”Nu în ultimul rând, facem diligențele necesare pentru a putea rămâne în Programul Național de Redresare și Reziliență cu noua aripă a spitalului, investiție vitală pentru serviciile de sănătate. Suntem în fază finală cu aprobarea heliportului, sper ca în scurt timp să primim autorizația de la Autoritatea Aeronautică Civilă și el să poată fi funcțional. La finalul verii – începutul toamnei se va finaliza și investiția foarte importantă de la Unitatea de Primiri Urgențe, care va aduce această unitate în topul unităților de primiri urgențe din România”, a încheiat Emil Radu Moldovan.

One comment

  1. Bistrita a intrat in epoca improvizatiilor din 2012, de când la conducerea judetului se află Radu Moldovan. Acesta a inceput prin mutarea Bibliotecii Judetene in sediul fostei filiale a BNR, după ce la dorinta IPS Bartolomeu Anania clădirea respectivă a fost gata reabilitată si pregătită să gazduiască un muzeu de arta religioasă. Răducu venit la de-a gata si a schimbat destinatia clădirii, in cuda faptului ca spatiul respectiv era insuficient pentru bibliotecă, iar ulterior a improvizat o anexă pentru depozitul de carti, inghesuită in părculetul respectiv. Acelasi spirit de improvizatie l-a manifestat si in cazul Cinematografului Dacia. Astfel in mandatul său a fost „mutilat” Cinema Dacia singurul cinematograf din judet, transformând sala mare intr-un fel de impovizatie pentru spectacole folclorice, in care au inghesuit o scenă de dimensiuni reduse. Iata ca acum se incearca o nouă improvizatie, prin cumperarea clădirii fostului hotel Krone, care să fie reabilitat si adaptat pentru unele sectii din Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
    Dacă tot e nevoie de extinderea unor sectii spitalicesti atunci cel mai bine este să se renunte la improvizatii si acestea să fie construite de la zero pe baza unor proiecte intocmite de specialisti si care să corespundă standardelor actuale de spatiu si dotare cu aparatură. Ba mai mult Spitalul de pe Alba Iulia ar trebui sa ramana numai pentru sectia de boli infectioase. După cum se stie, incă din anul 2009 când ministrul sănătătii in guvernul Emil Boc era liberalul Eugen Nicolaescu, se vorbea despre construirea unui nou spital de urgentă la Bistrita. In acest sens exista si un proiect conform căruia spitalul urma să fie amplasat în zona străzii Tărpiului în vecinătatea Liceului Logos si trebuia să aibă o suprafata desfasurată de 65.000 de metri pătrati, valoarea investitiei ridicându-se la 120 de milioane de euro. Noul Spital de Urgentă era alcătuit din trei clădiri, pe trei nivele dispunând de un număr de 462 de paturi si un heliport amenajat la nivelul solului. De asemenea, se vorbea la vremea respectivă că lucrările de constructie vor fi executate de firma italiana Astaldi.
    Acest proiect ar trebui reactualizat si depus pentru implementare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Dar unde nu-i cap, vai de picioare.