Președintele CJ Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan: ”Vreau să vă pregătiți pe toate planurile și să respectați reglementările care vor fi impuse de către instituțiile statului”

radu moldovan

Președintele României a decretat stare de urgență începând de luni. În acest context, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a ținut să ofere câteva informații suplimentare cu privire la ce presupune acest lucru.

”Pentru corecta voastră informare vreau să vă pregătiți pe toate planurile și să respectați reglementările care vor fi impuse de către instituțiile statului”, a transmis Emil Radu Moldovan.

Potrivit președintelui CJ Bistrița-Năsăud, prin decretarea stării de urgență, se permite autorităților militare, precum și celorlalte autorități publice să ia următoarele măsuri:

  • să limiteze sau să interzică circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore și să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulație;
  • să efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, când acestea se impun;
  • să efectueze razii;
  • să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfășurarea adunărilor publice, a manifestațiilor sau marșurilor;
  • să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgență persoanele a căror prezență nu se justifică;
  • să dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe direcțiile și în zonele stabilite și să țină evidența acestora;
  • să dispună închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice;
  • să asigure paza militară a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, a sediilor posturilor de radiodifuziune și de televiziune publice, a operatorilor economici care dețin capacități de importanță strategică la nivel național, precum și a obiectivelor de importanță deosebită pentru apărare, prin punerea în aplicare a Planului de mobilizare a economiei naționale pentru apărare; când situația impune, dispun oprirea temporară a alimentării cu gaze, energie și apă potabilă, după caz;
  • să dispună raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate;
    să emită ordonanțe militare sau ordine, după caz;
  • să interzică circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute.

”Noi toți trebuie să fim parte din trecerea cu succes a stării de urgență, prin respectarea tuturor indicațiilor ce vin din partea instituțiilor statului!”, a mai transmis Moldovan.

OUG 1/1999 privind regimul stării de urgență poate fi consultată AICI.

ACTUALIZARE

Guvernul României vine cu o precizare în ceea ce privește posibilele măsuri care pot fi luate în cadrul stării de Urgență.

NU toate aceste măsuri sunt luate în mod obligatoriu, menționăm faptul că vor fi avute în vedere DOAR acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19)„, precizează Guvernul României.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a explicat de ce a decis să decreteze stare de urgență. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, pentru aparatura medicală absolut necesară. În același fel, această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus”, a precizat șeful statului.