Președintele CJ Bistrița-Năsăud: ”Îl asigur pe primarul comunei Chiochiș că voi face toate demersurile ca drumul de la Beclean la Chiochiș să fie modernizat cât mai repede”

 -  -  1283


În urmă cu câteva zile, primarul comunei Chiochiș, Vasile Silași, i-a cerut președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, să găsească o soluție pentru modernizarea drumului care leagă orașul Beclean de comunele Nușeni și Chiochiș. La rândul său, șeful administrației județene a explicat de ce nu au început lucrările la acest tronson de drum, cu toate că există finanțare asigurată încă din vara anului 2019.

Sper că reușim anii ăștia, domnule președinte Radu Moldovan, să asfaltăm bietul drum dintre Beclean și Chiochiș. Se știe bine cum că, drumul județean care leagă Becleanul de Nușeni și mai pe urmă de Chiochiș nu e ”drumul mătăsii”, dar nici unul care să pară interesant, cât de cât, pentru Consiliul Județean. Nici nu cred că mai pot face vreun reproș, fie el mic de tot, președintelui Moldovan. Ce sens are reproșul și încotro drumul Chiochișului? Poate mulți se întreabă dacă drumul ăsta de care tot fac eu vorbire are vreo utilitate, folosește cuiva în afara primarilor Mureșan și Silași și încă la vreo câțiva oameni, acolo? Păi, cred că trebuie punctat că distanța dintre Chiochiș și Cluj-Napoca este de 75 km, 51 de km până la Gherla, aproape și pentru comunele limitrofe: Nușeni, Lechința, Matei, Sânmihaiu de Câmpie și, toți localnicii care circulă zilnic pe el. Sunt sigur că există soluții, că se poate și aici, nu doar în alte părți și că, domnule președinte, sunt sigur că, aflându-vă la ultimul mandat de președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud nu veți lăsa neasfaltat acest drum. Nu aveți cum, nu vă lasă pe dumneavostră inima să lăsați Valea Meleșului descoperită și din punct de vedere politic, mai ales că peste 4 ani, lucruri ce par neimportante acum, vor conta enorm, recunoscând însă că, da, ar putea să nu mai conteze deloc. Cine știe… Așadar, domnule președinte Radu Moldovan, așa cum știți și dumneavsoatră, ‘pâinea caldă, împrumut se dă’”, a scris primarul comunei Chiochiș, Vasile Silași, pe o rețea de socializare.

Vasile Silași

La rândul său, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a vorbit într-o emisiune a postului local de televiziune AS-TV despre situația acestui drum. Moldovan a explicat că, deși există finanțare încă din 2019 pentru acest tronson, lucrările nu au început pentru că licitația pentru stabilirea unui constructor a fost contestată și instanța nu s-a pronunțat încă în acest caz.

Nemulțumirile primarului Vasile Silași și ale cetățenilor care circulă pe Valea Meleșului, pe drumul județean dintre Beclean și Chiochiș, sunt justificate. E un drum județean care are o tramă stradală învechită și care are mare nevoie de modernizare. Noi am început demersurile legate de modernizarea acestui drum județean în urmă cu vreo 4 – 5 ani, am făcut documentațiile tehnice necesare, am făcut studiul de fezabilitate, l-am depus la minister (n.r. – Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice) și, în timpul ministeriatului domnului deputat Daniel Suciu, județul Bistrița-Năsăud a primit finanțare pentru modernizarea drumului județean dintre Beclean și Chiochiș, pentru modernizarea drumului dintre Sânmihaiu de Câmpie și comuna Miceștii de Câmpie, mai exact la Visuia, dar și pentru drumul județean Domnești – Nețeni – Albeștii Bistriței. Deci sunt trei drumuri care sunt cuprinse într-un singur lot, într-un contract de finanțare. Ele au fost scoase la licitație în anul 2020 și licitația s-a finalizat pe finalul anului trecut. Ea a fost contestată. Avem desemnat un câștigător din toamna anului trecut, (…) dar raportul procedurii comisiei de licitații a fost contestat la Comisia Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). Acea decizie a CNSC-ului a fost și ea contestată și în acest moment așteptăm decizia instanței și vom proceda în consecință. (…) Așadar, avem finanțare asigurată de un an și jumătate, de prin vara lui 2019, am dat drumul la proceduri, am terminat licitația, dar asta este legislația din România și trebuie să o respectăm. Acum doar instanțele de judecată stabilesc lucrurile acestea și sper să dea cât mai repede o decizie”, a explicat Emil Radu Moldovan în emisiunea ”Unde-i adevărul?” de la AS-TV.

Însă, Moldovan a ținut să îl asigure pe primarul Vasile Silași că va face tot ce ține de el pentru ca acest drum să fie reabilitat cât mai repede.

Nemulțumirea domnului primar al comunei Chiochiș este una justificată, cu care sunt de acord și îl asigur că 100%, dacă nu se întâmplă vreun cataclism sau dacă noul Guvern PNL – USR-PLUS nu ne va tăia finanțările, voi face toate demersurile necesare ca într-un termen cât mai scurt și acest drum județean să fie modernizat. Oamenii din această zonă merită cest lucru. Am modernizat drumul județean de la Matei la Chiochiș. În momentul de față se lucrează la drumul de la Chiraleș – Feleac – Nușeni, care poate fi o altă variantă de a ajunge în Chiochiș. Până la urmă, toată zona aceasta a Văii Meleșului va avea 4-5 căi de comunicație cu restul județului”, a mai spus președintele CJ Bistrița-Năsăud.

Sursa citată a adăugat că administrația județeană caută soluții pentru a reabilita și alte tronsoane mici de drumuri care încă nu au fost modernizate.

De asemenea, anul trecut am prins bani din bugetul propriu al Consiliului Județean și am achiziționat elaborarea documentației tehnice și a lucrărilor de intervenție pentru un tronson de 5 – 6 km care sunt din centrul comunei Chiochiș până la limita cu județul Cluj, documentație care a fost depusă la Ministerul Dezvoltării. Căutăm finanțare și pentru acest rest de drum care are nevoie de modernizare, pentru a descărca toate cele 4 – 5 căi, pe lângă legătura care se face pe drumul județean care se face de la Braniștea, pe lângă legătura care merge pe DJ 151, pe la Budești și ajunge la Sărmaș, pe lângă DN 17 care merge pe Beclean – Gherla. Deci avem în momentul față trei legături și vrem să o facem și pe a patra, prin Dealul Habadocului de la Chiochiș. Sper ca în etapa următoare să găsim soluție să închidem și partea aia și câteva resturi de drumuri pe care le mai avem”, a mai spus Moldovan.

Dacă până acum s-a pus accent pe infrastructura de drumuri și cea de apă-canal, în perioada următoare se vor face demersuri pentru punerea în valoare a zonelor județului Bistrița-Năsăud.

În mare parte, putem spune că am rezolvat problemele de infrastructură. Suntem în linie dreaptă cu finalizarea modernizării rețelei de drumuri județene și de derulează licitațiile pentru rețelele de aducțiune apă și canalizare în mare parte a comunităților locale, în mod special în zona de câmpie, unde este mare nevoie de astfel de investiții. Ne vom canaliza energia și vom face eforturi mai mari pe zona de punere în valoare a județului Bistrița-Năsăud”, a încheiat Moldovan.

0 notes
408 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *