Președintele CJ Bistrița-Năsăud: ”Proiectul ‘Conectarea la gaz a comunităților din județ’ este în desfășurare”. Se vor depune cereri de finanțare pentru 26 de comune

 -  - 


Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, susține că administrația județeană, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Serviciul de alimentare cu gaze naturale și unitățile administrativ-teritoriale din județ fac demersuri pentru a obține finanțare în vederea extinderii rețelei de gaze naturale în cât mai multelocalități din Bistrița-Năsăud la.

”Proiectul ‘Conectarea la gaz a tuturor comunităților din județul nostru’ este în desfășurare. Astfel, împreună cu primăriile membre ADI Gaz, am început deja munca, pentru a transforma proiectul în realitate. Până în acest moment, am identificat sursa de finanțare pentru lucrările la infrastructura de distribuție a gazelor și am realizat studiile de fezabilitate. Urmează depunerea cererilor de finanțare din fonduri europene, în următoarele săptămâni”, a anunțat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Sursa citată mai precizează că, în primă fază, se vor depune proiecte pentru 26 comune care urmează să fie conectate la gaz: Budacu de Jos, Cetate, Dumitrița, Mărișelu, Șieu, Șieuț, Monor, Salva, Coșbuc, Telciu, Romuli, Teaca, Galații Bistriței, Miceștii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie, Nușeni, Șintereag, Braniștea, Petru Rareș, Ciceu Giurgești, Negrilești, Chiuza, Nimigea, Zagra, Șieu-Odorhei, Dumitra.

”Am inițiat demersuri, ca în a II-a fază a proiectului, să putem să conectăm la gaz: Valea Bârgăului, Valea Someșului, Valea Ilvelor și Valea Țibleșului”, a mai spus Moldovan.

În ceea ce privește sursa de finanțare pentru înființarea rețelei de alimentare cu gaze naturale a localităților din Bistrița-Năsăud, reprezentanții ADI Gaz spun că autoritățile mizează pe obținerea fondurilor europene.

Pentru că nu era altă soluție de finanțare, în luna martie 2020- în 13 martie 2020- am depus la Ministerul Fondurilor Europene o adresa prin care solicitam să se analizeze și să se identifice vreo posibilitate de finanțare din fonduri europene întrucât investiția propusă de noi avea o valoare extrem de mare. (…) Discuția cu domnul ministru Marcel Boloș a fost extrem de constructivă și convingătoare în același timp. Am fost primii din România care am solicitat finanțare pentru lucrările de realizare a rețelei de gaze naturale din bani europeni. În 17 august 2020, s-a aprobat prin Ordin al ministrului  forma finală a Ghidului pentru dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranța, eficiență în operare, precum și de integrare a activităților de transport, distribuție și consum final. Pregătim documentația de finanțare din fonduri europene a rețelei de distribuție”, a adăugat și consilierul județean Monica Săsărman din cadrul ADI Gaz.

Loading

bookmark icon

One thought on “Președintele CJ Bistrița-Năsăud: ”Proiectul ‘Conectarea la gaz a comunităților din județ’ este în desfășurare”. Se vor depune cereri de finanțare pentru 26 de comune

    Sorry, comments are closed.