Președintele CJ Bistrița-Năsăud trage un semnal de alarmă: Avem o creștere foarte mare a cazurilor grave, cu pacienți care ajung la spital în situații limită

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, trage un semnal de alarmă asupra faptului că la nivel județean s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri grave de pacienți diagnosticați cu COVID-19. Potrivit acestuia, foarte mulți dintre pacienți ajung la Spitalul Județean de Urgență Bistrița abia atunci când starea lor de sănătate este deja profund afectată.

Schimbarea profundă cu privire la modalitatea de tratare a pacienților a dus, din păcate, la apariția a două categorii de pacienți. Unii care, după ce s-a schimbat regula și nu mai trebuie să vină la spital, se tratează singuri, își cumpără medicamente și alții care își sună medicul de familie. Nu știu ce fac, discută-nu discută, cert e că au început să crească foarte mult cazurile grave, cu pacienți care ajung la spital în situații limită. Adică ajung în momentul în care se sufocă și au plămânii afectați peste 80 la sută, cu stare generală foarte, foarte gravă. Unii dintre ei mor înainte de a ajunge la Terapie Intensivă. Astăzi, dacă ne ducem la UPU vedem foarte multe paturi ocupate de suspecți COVID care au nevoie de oxigen”, a declarat Emil Radu Moldovan într-o conferință de presă.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud, care la rândul lui a trecut prin boală, este de părere că se impune un consult medical de specialitate în cazul pacienților care prezintă simptome.

Atunci când apar simptome, eu sunt de părere că acel pacient are nevoie de o evaluare efectuată de un medic specialist. Adică trebuie să aibă o radiografie sau un computer tomograf pulmonar, să se vadă dacă sunt afectați sau nu plămânii și să fie sub tratament de specialitate stabilit de un medic infecționist. Deci asimptomaticii rămân acasă, dar cei cu simptome trebuie evaluați. Din păcate, acum se vine la spital doar dacă apar probleme. Suni la 112 și te ia Salvarea”, a completat Moldovan.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud a dat exemplu cazul unui bărbat de 47 de ani, diabetic, despre care spune că a stat prea mult acasă și în momentul în care a ajuns la spital a fost prea târziu. Medicii nu au mai putut face nimic pentru a îi salva viața.

La rândul său, managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, a explicat că metodologiile de internare în spital s-au schimbat periodic, în funcție de necesitate.

Dacă am fi rămas pe metodologia inițială, când toți pacienții rămâneau în spital până la două teste negative, am fi ajuns ca în momentul de față toate spitalele din România să fie pline de pacienți COVID, simptomatici, asimptomatici, care nu pot fi externați decât la două teste negative. Ceilalți pacienți care sunt non COVID nu ar mai fi avut loc nicăieri și nici nu știu dacă am fireușit să gestionăm astfel de lucruri. Metodologiile s-au schimbat și s-au adaptat cerințelor actuale. Acum pacienții care sunt depistați pozitiv trec printr-o evaluare medicală și în funcție de gravitatea situației și a simptomatologiei pe care o au sunt dirijați către medicul de familie. Dacă sunt asimptomatici nici măcar nu trebuie ia tratament, dar cazurile care au simptome ușoare primesc un tratament din partea medicului de familie pe o schemă de tratament dat de către medicul infecționist. Cazurile mai severe se internează”, a spus managerul SJU Bistrița.

Întrebat ce recomandată pacienților care inițial sunt asimptomaci și ulterior prezintă simptome, Gabriel Lazany a precizat că este foarte important ca pacienții să își monitorizeze saturația de oxigen din sânge, procedură care se poate face cu ajutorul unui pulsoximetru digital.

Ei trebuie să țină periodic legătura cu medicul de familie. Ce este foarte curios la acest virus este că saturația de oxigen din sânge începe să scadă, dar până la un anumit nivel pacienții nu realizează nimic, iar în momentul în care simt că nu mai au aer saturația este deja foarte scăzută. De aceea este recomandat pentru pacienții care sunt depistați pozitiv să își monitorizeze în permanență saturația de oxigen. Deci sunt acele pulsoximetre care se găsesc în farmacii și este o metodă foarte simplă de monitărizare a saturației de oxigen. Dacă saturația începe să scadă sub 90 la sută, atunci trebuie să se prezinte de urgență la spital”, a explicat Lazany.

Totodată, Moldovan s-a arătat îngrijorat și cu privire la faptul că sistemul medical este suprasolicitat.

”Lucrurile se vor înrăutăți dacă nu rupem transmisia asta severă a virusului, dacă nu o oprim, dacă nu facem o ruptură. Sistemul medical este doar acesta pe care îl avem. El este suprasolicitat. Condițiile de muncă sunt foarte grele. De 9 luni, cadrele medicale sunt sub presiune permanentă, cu oameni care țipă că nu mai au aer”, a adăugat Moldovan.

De la debutul pandemiei și până în prezent, la SJU Bistriţa au fost internaţi 1.670 de pacienţi confirmaţi cu COVID-19, dintre care 197 au decedat.