Președintele CJ Bistrița-Năsăud: ”Excluderea drumului expres Bistrița – Cluj-Napoca din PNRR ar însemna un dezastru pentru județul Bistrița-Năsăud”

 -  -  21496


Excluderea drumului expres Bistrița – Cluj-Napoca din Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) ar însemna un ”dezastru pentru județul Bistrița-Năsăud”, potrivit președintelui Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan.

Într-o emisiune transmisă LIVE pe pagina de Facebook a jurnalistului Cristian Berari, președintele CJ Bistrița-Năsăud a afirmat că ar fi nedrept pentru locuitorii județului Bistrița-Năsăud să nu beneficieze de această investiție.

Deși nu a dorit să comenteze afirmațiile celorlalți lideri politici, Moldovan a cerut atât prefectului județului, Stelian Dolha, cât și primarului municipiului Bistrița, Ioan Turc, să facă demersuri la București astfel încât acest drum să fie reintrodus în PNRR.

Eu nu aș vrea să comentez ce scrie primarul pe Facebook, în schimb, dacă acest lucru va rămâne așa cum este în momentul de față în draft-ul de proiect aflat în dezbatere publică după prima citire în ședința de Guvern, asta ar însemna un dezastru pentru județul Bistrița-Năsăud, pentru dezvoltarea lui. În perioada în care partidul meu era la guvernare, am făcut toate demersurile necesare ca un drum expres sau o autostradă să treacă prin județul Bistrița-Năsăud. Pentru că vorbim de lucruri care țin de toate sferele sociale, vă dați seama ce înseamnă pentru mediul economic al județului Bistrița-Năsăud să continue să meargă cu mașinile la export pe un drum național și ce ar însemna să meargă pe un drum expres sau pe o autostradă. De asemenea, ce înseamnă pentru locuitorii județului să meargă până la Cluj pe un drum național sau pe un drum expres sau autostradă. Știm că peste 90 la sută din transport s-a mutat de pe calea ferată pe șosea. Nu mai vorbim de mediu și de poluare, pentru că planeta nu ne mai suportă. În concluzie, vestea este una dezastruoasă. De regulă, eu nu comentez ce spun demnitarii, în schimb, le cer ferm, atât primarului municipiului Bistrița, în calitatea lui de președinte al PNL Bistrița-Năsăud, cât și prefectului județului, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, să lase lamentările și să se urce amândoi în mașină sau în avion, să se ducă la Guvern și să nu mai vină de acolo până când drumul expres nu este reintrodus în PNRR”, a declarat Moldovan în emisiunea moderată de Cristian Berari, aceasta urmând să fie difuzată pe postul local de televiziune AS-TV joi, 25 martie, de la ora 21:00.

Mai mult decât atât, președintele CJ Bistrița-Năsăud spune că a purtat discuții cu premierul Florin Cîțu și i-a spus acestuia despre situația drumului expres.

În videoconferința pe care am avut ieri cu prim-ministrul Florin Cîțu pe teme legate de COVID-19, eu am ridicat această problemă și i-am spus despre situația drumului și premierul mi-a spus că nu știa că s-a întâmplat așa ceva, dar mi-a promis că o să se informeze și urmează să ne reauzim săptămâna viitoare. Eu i-am spus că scoaterea acestei investiții pe care PNL a propus-o în PNRR și pe care au fluturat-o în toată campania electorală ar fi un dezastru pentru județ. Am toată disponibilitatea să le fiu alături, dacă e nevoie merg și eu cu ei la București. Dacă e nevoie să stau cu o pancartă în fața Palatului Administrativ, sunt dispus să fac și acest lucru. Absolut orice tip de sacrificiu trebuie făcut, eu sunt dispus să îl fac, pentru că bunăstarea cetățenilor județului nostru este cel mai important lucru care trebuie să fie în dreptul fiecărui demnitar. Astfel, îi rog pe toți cei care sunt la guvernare să facă toate eforturile necesare, la fel voi face și eu”, a adăugat Emil Radu Moldovan.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud a subliniat că, pe lângă excluderea drumului expres Bistrița – Cluj-Napoca din PNRR , un alt proiect benefic pentru județ a avut aceeași soartă – cel privind amenajarea unei pepiniere la Sărata.

”Un al doilea lucru care nu este atât de vital, dar care este extrem de important și care era deja în linie dreaptă este pepiniera de la Sărata – o investiție de peste 20 de milioane de euro – unde este realizată și licitația. În PNRR, 37 la sută din bani sunt destinați pentru proiecte verzi. Păi dacă tu ai un proiect deja matur, cu licitația gata făcută, îl scoți din listă? Ca să faci ce? Pentru că eu nu mai fac politică, ci administrație și îi reprezint pe oameni, îi rog cu prietenie pe toți președinții de filiale, pe parlamentarii și demnitarii din arcul guvernamental să nu se mai lamenteze pe Facebook sau să nu ne explice că sunt îngrijorați sau întristați, ci să uzeze de toate pârghiile legale pe care le au în calitate de demnitari și lideri politici și să nu lase ca județul Bistrița-Năsăud să fie izolat”, a mai adăugat Moldovan.

Sursa citată a atras atenția că majoritatea investițiilor cuprinse în noua variantă a PNRR merg spre județul Cluj, ceea ce, în opinia președintelui CJ Bistrița-Năsăud, nu e normal. ”Eu nu sunt împotriva dezvoltării Clujului, dar nu se poate să duci toate investițiile într-o metropolă și pe ea să o faci gigant și să izolezi alte comunități. Eu nu sunt de acord pentru că noi riscăm să rămânem izolați”, a mai declarat Moldovan.

Emisiunea în care președintele Emil Radu Moldovan a făcut aceste declarații va putea fi urmărită joi seara, de la ora 21:00, la postul de televiziune AS-TV.

2 notes
621 views
bookmark icon

One thought on “Președintele CJ Bistrița-Năsăud: ”Excluderea drumului expres Bistrița – Cluj-Napoca din PNRR ar însemna un dezastru pentru județul Bistrița-Năsăud”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *