Președintele Radu Moldovan îi răspunde primarului Ioan Turc în legătură cu terenul de pe Bistricioarei. ”Suntem pregătiți să îl lăsăm pe domnul primar să intre cu buldozerul”

radu moldovan bistrita

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, spune că este deschis să poarte discuții cu primarul Bistriței, Ioan Turc, în legătură cu soarta terenului transferat de municipalitate către administrația județeană cu scopul amenajării unei parcări.

Într-o conferință de presă susținută săptămâna trecută, primarul Ioan Turc a afirmat că municipalitatea ar vrea înapoi terenul de pe strada Bistricioarei și a menționat că are și resursele financiare necesare pentru amenajarea unei parcări în acea zonă.

După ce a văzut declarațiile primarului Ioan Turc, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, i-a răspuns edilului Bistriței. Într-o emisiune la Bistrițeanul Live, șeful administrației județene a explicat situația acestui teren și a precizat că are toată deschiderea pentru a răspunde solicitării primarului.

Am văzut și eu declarațiile domnului primar. Am luat act de ele și am avut mai multe discuții cu colegii mei din Consiliul Județean. În momentul de față, colegii mei inventariază toate cheltuielile pe care noi le-am făcut până acum și baza legală. Nu vrem cumva să încurcăm dezvoltarea municipiului Bistrița. Nu avem orgolii. Suntem dispuși să găsim soluții. O să îl anunț și în mod oficial pe domnul primar că suntem deschiși. Zilele viitoare, colegii mei termină de analizat cheltuielile. Noi acolo am primit o suprafață de teren și un punct termic, dar am mai cumpărat altă suprafață de teren – nu cu bani puțini – care era în mijlocul terenului dat de Primărie, apoi am tăiat jumătate din curtea Centrului Județean pentru Cultură (…), am dezmembrat acea suprafață de teren, am mutat gardul și am creat o suprafață de teren pentru a face această parcare. Am cheltuit bani și cu un plan urbanistic zonal. Pe urmă, am dat drumul la expertiză, la studiile geo. Între timp, am finanțat și un studiu de fezabilitate care va fi terminat la finele lunii noiembrie. În concluzie, avem pregătite toate documentele. Vom analiza toate aceste lucruri și trebuie să găsim o soluție de a acoperi cumva cheltuielile acestea pentru că nu le-a făcut Radu Moldovan de acasă. Calculăm tot ce am cheltuit și căutăm soluții legale pentru a transfera din domeniul public al județului în cel al municipiului terenul. (…) Concret, suntem pregătiți să îl lăsăm pe domnul primar să intre cu buldozerul, spun asta cu ghilimelele de rigoare. Adică noi o să terminăm hârtiile foarte repede și o să punem totul la dispoziția Primăriei. Prioritate au problemele oamenilor. Ei au din ce în ce mai multe probleme cu circulatul în oraș. Cu parcarea e de mult o problemă în zona centrală pentru că aici avem Inspectoratul Școlar General, Direcția de Finanțe, Camera de Comerț, Consiliul Județean, Prefectura, BRD, BCR, Hotel Coroana, Hotel Bistrița și nu mai știu câte altele. (…) Varianta pe care noi am gândit-o și pe care am discutat-o cu cei de la ADR Nord-Vest a fost o asociere între Consiliul Județean și Primăria municipiului Bistrița prin care putem accesa fonduri europene pentru a face parcarea. Înțeleg că domnul primar nu vrea de acolo pentru că are el bani. Nu îl încurcăm, dar trebuie să găsim o soluție de echilibrare a poveștii. Nu e neapărat să ne dea înapoi banii cheltuiți, poate ne dă altceva, în natură, face un schimb în natură și nu glumesc când spun acest lucru, mă refer la un teren, o clădire. Nu știu, găsim o soluție. Trebuie să ne așezăm la masă și să discutăm. (…) Concluzia este că avem toată deschiderea să discutăm cu municipalitatea”, a declarat Radu Moldovan.

Președintele CJ Bistrița-Năsăud a mai explicat că administrația județeană nu dispune momentan de resursele necesare pentru a amenaja această parcare.

”Consiliul Județean nu încasează niciun ban. 65% din impozitul pe salarii din tot municipiul ăsta se duce direct în conturile Primăriei. Toate taxele de autorizare și impozitele merg la Primărie. Deci Primăria are 90 și ceva la sută din buget venituri proprii. Consiliul Județean are 99% surse atrase pentru că nu încasează nimic. La Consiliul Județean nu se plătește nimic, nicio taxă, niciun impozit. Banii vin de la Guvern. Atunci eu nu am orgolii. Căutăm soluții legale. Din partea noastră există toată deschiderea. Din punctul meu de vedere, varianta optimă este asocierea Primăriei cu Consiliul Județean pentru a accesa bani de la Uniunea Europeană. Sută la sută există linie de finanțare pe mobilitate urbană pentru această investiție. Am discutat cu domnul Boloș (n.r. – Marcel Boloș – ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene). I-am spus și domnului primar, dar poate dânsul se gândește ca din acești bani să facă alte proiecte. Eu nu vreau să încurc”, a mai spus Moldovan.

În ceea ce privește amenajarea unei parcări pe acest teren, primarul Ioan Turc a declarat: ”Noi am contractat un credit pentru parcări. În situația în care Consiliul Județean va returna terenul Primăriei Bistrița, suntem în măsură să demarăm lucrările imediat ce vremea o va permite. Adică facem licitația și dăm drumul la lucrări, pentru că, repet, banii există”. 

Terenul în cauză a fost transmis de Primăria Bistrița către Consiliului Județean Bistrița-Năsăud în anul 2019.

Primăria Bistrița ar vrea înapoi terenul de pe Bistricioarei, transferat de vechea administrație Consiliului Județean pentru amenajarea unei parcări