Președintele Senatului, Anca Dragu: ”Procedurile privind achizițiile publice sunt greoaie, iau foarte mult timp. Sunt necesare modificări”

anca dragu

Președintele Senatului, Anca Dragu, a declarat joi, în timpul unei vizite la Bistrița, că sunt necesare modificări la Legea achizițiilor publice, mai ales în condițiile în care România intenționează să deruleze investiții de 29,2 miliarde de euro prin Planul Național de Relansare și Reziliență, plan care are termen scurt de implementare, de doar 3 ani.

Este o durere foarte mare pe care am întâlnit-o în discuțiile cu toți reprezentanții autorităților locale, pentru că procedurile sunt greoaie, iau foarte mult timp. Ca urmare, proiectele de investiții de care avem atât de multă nevoie, fie că vorbim despre apă, canal, gaze, construcții civile sau drumuri, sunt amânate”, a spus Anca Dragu, într-o conferință de presă susținută la Bistrița.

Aceasta a adăugat că la nivelul Guvernului există deja un grup de lucru care analizează principalele aspecte care trebuie modificate.

Am discutat cu colegii din acest grup de lucru, astfel încât și noi, la nivelul Parlamentului, să fim implicați și să venim cu contribuții în acest sens. Am discutat cu doamna deputat Diana Morar despre anumite chestiuni punctuale care ar facilita toată activitatea în zona infrastructurii fizice. Deci, pe achiziții publice, rolul principal este acum la Guvern care face analiza pe ce este nevoie, dar Parlamentul este cu jumătate de pas în spatele dumnealor, astfel încât să fim pregătiți și să facem aceste modificări”, a mai spus președintele Senatului.

Pe aceeași temă a simplificării procedurilor a venit cu completări și deputatul PNL Diana Morar.

”Acest grup de lucru intenționează să simplifice legislația privind achizițiile publice în România. Țin să menționează că ultima simplificare a fost făcută anul trecut, dar a vizat chestiuni minore. Întregul obiectiv al acestui grup de lucru, gestionat în acest moment la nivel de Guvern este ca România să deruleze absorbția fondurilor pe PNRR până la 31 decembrie 2026. În acest sens, grupul de lucru, împreună și cu parlamentarii de specialitate, s-au identificat unele probleme. Se analizează posibilitatea de a aplica proceduri diferite pentru obiectivele strategice de interes național, cum ar fi autostrăzile sau drumurile expres. Din punct de vedere a ceea ce a rezultat din consultarea principalelor autorități centrale care sunt gestionare ale subiectului privind achizițiile publice, foarte multe dintre acestea s-au plâns de procedurile greoaie de contestare, atât la CNSC, cât și pe faza instanțelor de judecată, existând în analiză posibilitatea de a avea o procedură pentru instanță mai simplificată, mai accelerată și să nu se meargă pe procedură de drept comun sau să nu existe posibilitatea de a alterna procedura de drept comun cu cea specială care există în prezent. Toate aceste lucruri sunt în analiză. De asemenea, și termenul de analiză la CNSC este analizat în acest moment. În funcție de ce va rezulta în urma simplificărilor, proiectul va fi gestionat fie la nivel de Parlament, fie la nivel de Guvern și apoi aprobat în Parlament”, a explicat Diana Morar.

Anca Dragu a mai completat că va efectua, săptămâna viitoare, o vizită la Bruxelles, unde va pune pe agendă nevoia flexibilizării condițiilor privind achizițiile publice, mai ales în contextul în care România intenționează să deruleze investiții de 29,2 miliarde de euro prin Planul Național de Relansare și Reziliență, plan care are termen scurt de implementare, de doar 3 ani.

”Dacă ne uităm la PNRR, care are un termen foarte scurt de implementare – de 3 ani – și dacă ne uităm la experiența nefericită a unor achiziții publice la care procedura a durat și 5 ani, atunci trebuie să fim foarte bine pregătiți astfel încât toate proiectele acestea de 29,2 miliarde de euro să nu fie ținute pe loc sau tergiversate din motive de birocrație”, a mai menționat sursa citată.

Întrebată ce șanse acordă acestui demers, Anca Dragu a răspuns că acordă ”șanse maxime”, deoarece de aceste modificări depinde șansa României de a obține banii prin PNRR.

Sunt patru legi importante care au fost aprobate în Parlament în 2016. (…) Aceste legi au adus flexibilitate în procedură și în proces, dar, în aplicare, entitățile care au contribuit la aceste legi au considerat că mai sunt lucruri care trebuie reparate. Acum suntem în faza în care trebuie să ne mișcăm pe repede înainte pentru rezolvarea celor mai dureroase probleme din achizițiile publice. Cum spuneam, de aceste proceduri depinde planul nostru de investiții și e un angajament foarte serios pe care îl avem la nivelul coaliției”, a mai spus Anca Dragu.

Președintele Senatului, Anca Dragu, s-a aflat joi în județul Bistrița-Năsăud, unde a vizitat centrul de vaccinare împotriva COVID-19 din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Bistriţa și a participat la ceremonia dedicată Zilei Eroilor, organizată în Piaţa Petru Rareş din municipiul Bistriţa.