Preşedinţii Consiliilor Județene din Regiunea Nord-Vest solicită Guvernului urgentarea realizării Autostrăzii A3 – Transilvania

 -  - 


Preşedinţii Consiliilor Judeţene din Regiunea Nord-Vest au trimis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă și viceprim-ministrului Sorin–Mihai Grindeanu prin care solicită sprijin pentru deblocarea procedurilor și pentru urgentarea realizării Autostrăzii A3 – Transilvania, o investiţie vitală pentru dezvoltarea regiunii.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Bihor, scrisoarea a fost semnată luni, la Zalău, de cinci preşedinţi ai CJ din regiune: Bihor – Ilie Bolojan, Bistriţa-Năsăud – Emil-Radu Moldovan, Maramureş – Ionel Bogdan, Satu Mare – Pataki Csaba şi Sălaj – Dinu Iancu-Sălăjanu, alături de vicepreşedintele CJ Cluj, Vakar Istvan.

”Apreciem că, după 20 de ani de la demarare, această investiţie, vitală pentru regiunea noastră, necesită a fi urgentată pe toate căile legale, pe de o parte, prin reluarea într-un termen cât mai scurt a procedurilor de achiziţie publică, iar pe de altă parte, prin impulsionarea ritmului execuţiei lucrărilor pe tronsoanele aflate în execuţie”, au precizat semnatarii.

Prin scrisoarea deschisă adresată premierului Nicolae Ionel Ciucă şi viceprim-ministrului Sorin-Mihai Grindeanu, se solicită sprijin „pentru deblocarea tuturor aspectelor legate de continuarea celei mai vechi şi importante investiţii, Autostrada A3- Transilvania, proiect demarat acum mai bine de 20 de ani, marcat de o serie de disfuncţionalităţi apărute în realizarea acestuia”.

În scrisoarea adresată reprezentanţilor Guvernului României se mai punctează faptul că această investiţie prezintă un interes strategic atât pentru România, cât şi în dezvoltarea sustenabilă a Regiunii Nord-Vest, prin crearea unei infrastructuri de afaceri, incluzând parcuri industriale şi logistice, cu locurile de muncă aferente, infrastructură turistică, mici afaceri locale şi alte activităţi complementare.

Totodată, ”Autostrada A3 – Transilvania are menirea să asigure legătura cu reţelele trans-europene de transport persoane şi mărfuri, fiind o cale directă spre întregul spaţiu economic şi geopolitic al Uniunii Europene, cu toate efectele pozitive pe care le generează aceasta”, se mai arată în comunicatul Consiliului Județean Bihor.

Reprezentanţii celor şase judeţe din Regiunea Nord-Vest au participat luni, 16 ianuarie, la o şedinţă de lucru organizată la sediul Consiliului Judeţean Sălaj, care a avut ca scop elaborarea unei strategii pentru o dezvoltare socio-economică durabilă a celor şase judeţene din Regiunea Nord-Vest.

Discuţiile au vizat şi oportunităţile de finanţare cu fonduri europene din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021 – 2027, precum şi identificarea unor soluţii optime pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.

Următoarea întâlnire a preşedinţilor Consiliilor Judeţene din Regiunea Nord-Vest va avea loc în 2 februarie, în judeţul Maramureş.

Vizualizări 56 

bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.