Prețul lemnului de foc, plafonat; măsura se aplică până în martie 2023

Guvernul a plafonat la 400 lei preţul pe metrul cub de lemne de foc. Potrivit premierului Nicolae Ciucă, această măsură este una aşteptată de peste trei milioane de români.

”Astăzi Guvernul va adopta decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. Este o decizie aşteptată de peste trei milioane de oameni. De fapt, sunt trei milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc. În acest sens, vom decide ca prețul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metru cub, la 1.500 de lei pe tonă la brichetele de lemn și la 2.000 de lei la peleți. Prețurile includ TVA. Încă o dată, este o măsură pe care am discutat-o, o aprobăm astăzi, în Guvern, astfel încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toți românii să treacă cu bine iarna care vine”, a afirmat premierul, la începutul şedinţei de Guvern.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a subliniat că este nevoie de această măsură de protecţie pentru cetăţeni, la fel ca în cazul energiei electrice şi gazelor naturale.

Pe piața lemnului de foc, în urma evoluțiilor de pe piața internațională, se resimt efectele creșterilor de preț, motiv pentru care, la fel ca la energia electrică și la fel ca la gazele naturale, este nevoie de o măsură de protecție pentru cetățeni. Ceea ce propunem astăzi este o plafonare a prețului la lemnul de foc și derivatele din lemn de foc, respectiv pentru două produse care se folosesc pentru încălzirea locuințelor. În acelaşi timp, în urma discuțiilor care au avut loc cu ocazia vizitei doamnei preşedinte a Republicii Moldova, s-a discutat această nevoie a Republicii Moldova de a fi susţinută, sprijinită pentru asigurarea lemnului de foc şi în ţara vecină. Putem, prin Regia Națională Romsilva, să acordăm acest sprijin, motiv pentru care am prezentat acest memorandum pentru şedinţa de astăzi, de la guvern”, a explicat ministrul.

Potrivit proiectului de ordonanţă, preţurile finale facturate se plafonează pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguş. Totodată, se plafonează preţurile finale facturate la următoarele produse: brichete din lemn – maxim 1.500 lei/tonă cu TVA inclus; pelete din lemn – maxim 2.000 lei/tonă cu TVA inclus.

Prevederile se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice, şi unităţilor de învăţământ publice şi private, furnizorilor de servicii sociale, unităţilor de interes local, administrativ-teritoriale, din subordinea acestora, unităţilor de cult.

Măsurile se aplică până la data de 31 martie 2023, mai prevede proiectul de ordonanţă.