Din senin, vor apărea 2 blocuri pe strada Nicolae Bălcescu! Primăria Bistrița a eliberat autorizație pentru locuințe colective între case, după modificări realizate la comandă!

nicolae balcescu autorizatie

Primăria Bistrița a eliberat o autorizație de construire pentru  2 blocuri cu 2 etaje pe strada Nicolae Bălcescu nr. 30. Zona este considerată exclusivistă și niciun BLOC nu s-a construit în ultimii 30 de ani, pe Nicolae Bălcescu.

Firma Consult Imobil a solicitat un certficat de urbanism încă din 2018 privind intentia de construire a 2 imobile colective pe str. Nicolae Balcescu nr. 30, iar în iunie 2020 a obținut autorizația de construire nr. 359.

Parcela pe care se vor construi cele 2 blocuri se află în L 2 – subzona de locuire INDIVIDUALĂ,  cu regim de construire discontinuu cu înălţime maximă de D+P+2 +M, în afara zonei protejate. Deci, întreaga zonă interzice BLOCURILE, care sunt considerante locuințe colective.

Cu toate astea, Planul Urbanistic General  a fost IGNORAT și dezvoltatorul a obținut autorizație de construire pentru 2 BLOCURI cu 2 ETAJE, pe Nicolae Bălcescu nr. 30.

Este singura parcelă care are regim special, fapt care ridică semne de întrebare la modul în care urbaniștii Primăriei Bistrița au modificat direcțiile de dezvoltare a zonei, cu interes-direct către dezvoltatorul imobiliar (Marius Negrea, în cazul de față).

Celelalte parcele sunt restircționate din punct de vedere al regimului de înălțime și momentan se mențin restricțiile din PUG.

Cum se ridică 2 BLOCURI între case? Simpu: interdicțiile sunt eliminate!

De menționat că în vecinătatea parcelei exită un bloc realizat de comuniști, dar Planul Urbanistic General din 2013 a interzis blocurile noi (locuințele colective) pe strada Nicolae Bălcescu. Conform Planului Urbanistic General, pe parcela respectivă sunt INTERZISE blocurile și se permite doar construirea de locuințe individuale.

Locuințele colective mici NU sunt reglementate la Bistrița. Deci, investitorii pot construi blocuri cu 2 etaje cu un număr mare de apartamente. În marile orașe, acest aspect este reglementat de autoritățile locale și locuințele colective mici sunt limitate la un număr maxim de 6-8 apartamente!

Deși au existat sugesti în acest sens, deocamdată Primăria Bistrița NU a limitat numărul de apartamente, aspect care avantajează dezvoltatorii imobiliari.

Planul Urbanistic General al Bistriței s-a realizat în 2013 și în documentația respectivă s-au trasat direcțiile de dezvoltare a muncipiului: zonele istorice, zonele cu potențial, reglementările urbanistice, regimurile de înălțime etc. Acest PUG este frecvent încălcat prin realizarea de Planuri Urbanistice Zonale prin care sunt modificate aspecte vitale care țin de anumite zone. Astfel, se modifică regimul de înălțime, sunt schimbate funcțiunile pentru anumite zone care devin zone de interes local și astfel pot apărea blocuri între case.

Regulamentele de Urbanism sunt restrictive în ce privește înălțimea, modul în care sunt afectate vecinătățile, procentul de ocupare a terenului, locurile de parcare, etc dar cu toate astea, investitorii construiesc fără probleme! Asta deoarece regulamentele sunt modificate radical prin planuri zonale sau de detaliu.

Sub supravegherea primarului Crețu, Serviciul Urbanism face jocurile dezvoltatorilor imobiliari și deocamdată Primăria Bistrița NU impune restricții majore pe anumite zone, ba din contră, lasă portițe deschise ușor de speculat.

Se preferă un cadru general, ce poate fi modificat prin diferite artificii și hârțogăreli, lucru care mutilează anumite zone ale orașului, transformate peste noapte în zone de blocuri.

Lucrările vor începe în curând și strada Bălcescu va avea 2 BLOCURI cu 2 etaje fiecare! Acest lucru demonstrează lipsa de viziune a urbaniștilor din Primărie, care permit ca restricțiile din PUG să fie interpretate la comanda investitorilor privați, interesați doar de profit. Pe termen lung, Bistrița suferă modificări ireversibile cu impact direct asupra calității vieții cetățenilor…

Citiți și:

6 comments

  1. Poate o să înțeleagă în sfîrșit că legea-i lege…nu după cum vrea madame sau…ăla cu Cotul Iadului!!!!

  2. cretule a ajuns covidul si se face dreptateee la cate ati facut….

  3. Antiverdele de Bistrita-Nasaud

    Balane …tata…Matale ai autorizatie?
    Nu ai!! Asa ca ia-te de manuta si du-te la tanta..Floarea …sa te rezolve….

  4. Aceasta secretara….la comanda careia se scriu aceste articole …a pierdut deja vreo 3 procese…din cate se aude…!!! .Tembela a semnal de legalitate PUG-ul Bistritei si-l contesta in instanta…ca-i ilegal …semnat de ea….Asa ca terminati cu tampeniile,,,
    Conform PUG-ului semnat de legalitate de secretara:
    L2 – subzona de locuire individuală cu regim de construire discontinuu cu înălţime maximă de D+P+2 +M, în afara zonei protejate
    SECŢIUNEA I: UTILIZARE FUNCŢIONALĂ ZONA – L –
    ARTICOLUL 1 – UTILIZĂRI ADMISE
    Sunt admise următoarele utilizări:
    L2 :
    – locuinţe individuale şi colective mici cu maxim P+2 niveluri, în regim de construire continuu (înşiruit) sau discontinuu (cuplat sau izolat):
    – echipamente publice specifice zonei rezidenţiale;
    – scuaruri publice;
    – împrejmuiri, căi de acces pietonale şi private, parcaje, spaţii plantate;
    – micro-obiective tehnico-edilitare de producere a energiei electrice: centrale eoliene de mici dimensiuni, panouri solare, sisteme de incălzire geotermală, pompe de caldură de dimensiuni mici; toate aceste obiective vor fi deservi exclusiv proprietatea pe care sunt amplasate;
    – platforme de depozitare selectriva a gunoiului menajer, conform legislatiei in vigoare din domeniu.
    Nu mai induceti lumea in eroare cu articole de 2 lei ,ziaristul lui peste prajit…pune mana pe carte si citeste legile si Pug-ul …

  5. Mizerie nu este urbanismul ci cine il conduce in frunte cu conducatorul suprem

  6. Balan Marius -Horea- VERZII de Bistrita-Nasaud

    HURBANISMUL Bistritean, mizerie este numele tau !!!