Primăria Bistrița a pregătit regulamentul pentru ridicarea mașinilor. Care sunt situațiile în care se poate ridica mașina, ce sancțiuni se aplică și unde se depozitează autovehiculele

 -  - 


Primăria Bistrița a pregătit un proiect de hotărâre care vizează aprobarea unui regulament pentru activitatea de ridicare, transport, depozitare și eliberare a autovehiculelor oprite sau parcate neregulamentar pe domeniul public al municipiului. Proiectul stabilește clar situațiile în care se poate dispune ridicarea autovehiculelor, dar și sancțiunile care se pot aplica. De asemenea, actul normativ vizează și condițiile privind depozitarea autovehiculelor ridicate, tariful pentru depozitare și cel pentru eliberarea mașinii către proprietar. Proiectul va intra în dezbaterea Consiliului Local Bistrița.

Potrivit Primăriei Bistrița, ”oportunitatea şi necesitatea acestei reglementări este justificată de faptul că în ultimii ani a devenit evidentă creşterea continuă a numărului de autovehicule staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumului sau pe domeniul public al municipiului Bistrița, deși Poliția Rutieră și Poliția Locală au aplicat sancțiuni contravenționale în mod constant. Fenomenul a luat amploare odată cu introducerea treptată în circulație a unui număr tot mai mare de autovehicule folosite, din import. Ca urmare, fluența traficului a fost afectată, constatându-se tot mai frecvente incidente și blocaje ale circulației auto, datorate staționărilor neregulamentare pe benzile de circulație, în intersecții cu sau fără sensuri giratorii, pe trecerile pentru pietoni ori pe trotuare înguste”.

În aceste condiții, administrația locală propune ridicarea autovehiculelor oprite sau parcate neregulamentar, activitate prin care Primăria Bistrița urmărește disciplinarea conducătorilor auto, precum şi protejarea pietonilor și a persoanelor cu handicap, eliberarea drumurilor publice, optimizarea transportului în comun și asigurarea unor condiții bune pentru desfășurarea traficului rutier.

Pentru ca activitatea de ridicare să se desfășoare în condiții bune, municipalitatea a pregătit un regulament, prin care stabilește programul de ridicare, procedurile specifice, operatorul care efectuează acest serviciu public și sancțiunile contravenționale pentru încălcarea unor norme privitoare la staționarea autovehiculelor pe domeniul public.

Astfel, potrivit proiectului de hotărâre pregătit de Primăria Bistrița, au fost stabilite situațiile în care se poate dispune măsura de ridicare a unui autovehicul:

Măsura ridicării unui autovehicul va fi dispusă de către politiștii rutieri din cadrul Poliţiei Române şi de poliţiştii locali din cadrul Poliţiei Locale a municipiului Bistriţa, în vreme ce activitatea de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a autovehiculelor va fi efectuată de către personalul Direcţiei Servicii Publice din cadrul Primăriei Bistrița.

Operaţiunile de ridicare se consideră încheiate în momentul în care autovehiculul/remorca se află cu toate cele 4 roţi aşezate pe platforma autospecialei”, se arată în regulament.

Vehiculele ridicate se vor depozita, sub pază, într-un spațiu special amenajat din municipiul Bistrița, de pe strada Zăvoaie, lângă fosta rampă de deșeuri.

Totodată, în proiectul întocmit de municipalitate au fost stabilite și sancțiunile care pot fi aplicate în cazul unui autovehicul parcat sau oprit neregulamentar:

Sumele încasate din taxele şi amenzile contravenţionale prevăzute în regulament se vor încasa de către Direcția Servicii Publice Bistrița. Acestea se fac venit la bugetul local al muncipiului Bistriţa și se vor utiliza pentru repararea și întreținerea străzilor și parcărilor amenajate.

Proiectul de hotărâre a fost publicat în consultare publică, urmând ca după această procedură să fie supus dezbaterii și aprobării în cadrul unei ședințe a Consiliului Local Bistrița.

Regulamentul privind activitatea de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a autovehiculelor staţionate neregulamentar în municipiul Bistriţa poate fi consultat integral AICI sau AICI.

4 views
bookmark icon

4 thoughts on “Primăria Bistrița a pregătit regulamentul pentru ridicarea mașinilor. Care sunt situațiile în care se poate ridica mașina, ce sancțiuni se aplică și unde se depozitează autovehiculele

Oldest
Newest
Most Upvoted

  Write a comment...

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Oldest
  Newest
  Most Upvoted