Primăria Bistrița intenționează să majoreze tarifele pentru utilizarea locurilor de parcare cu plată și a celor de reședință

Primăria Bistrița intenționează să majoreze tarifele practicate pentru utilizarea locurilor de parcare amenajate în oraș, atât a locurilor de parcare cu plată, cât și a celor de reședință. Un proiect de hotărâre în acest sens va fi dezbătut într-o ședință viitoare a Consiliului Local Bistrița.

Administrația locală precizează că au fost reanalizate o serie de prevederi ale hotărârii Consiliului Local Bistrița privind aprobarea regulamentelor pentru administrarea parcărilor cu plată și de reședință din municipiu, inclusiv cele referitoare la tarifele practicate pentru utilizarea acestor locuri de parcare. Astfel, întrucât s-a constatat că sunt necesare venituri suplimentare pentru realizarea unor noi investiții, administrația locală propune ca tarifele practicate să fie majorate.

Fiind necesare venituri pentru realizarea unor investiții pe care municipalitatea și le propune cu privire la amenajarea unor parcări etajate în diferite zone ale municipiului (…) s-a propus majorarea tarifelor pentru staționarea în parcările publice cu plată și a tarifelor pentru utilizarea parcărilor de reședință”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi dezbătut într-o ședință viitoare a Consiliului Local Bistrița.

Primăria Bistrița propune majorarea tarifelor pentru staționarea în parcările publice cu plată, inclusiv a tarifului de rezervare, de la 1.200 lei/an la 1.500 lei/an.

Totodată, a fost propusă și majorarea tarifului pentru staționarea temporară, după cum urmează: 30 de minute – 2 lei, o oră – 3 lei, o zi – 20 lei, implicit majorându-se tarifele pentru plata prin SMS: 0,35 euro + TVA/30 minute, din care se virează Primăriei municipiului Bistrița 1,35 lei/SMS și 0,55 euro + TVA/oră, din care se virează Primăriei municipiului Bistrița 2,12 lei/SMS. Abonamentul pentru un loc de parcare cu plată ar urma să fie de 70 lei/lună, 180 lei/trimestru, 250 lei/semestru sau 480 lei/an.

De asemenea, tarifele pentru utilizarea parcărilor de reședință de către persoanele fizice ar urma să crească de la 15 lei/loc de parcare/lună (180 lei/an) la 20 lei/loc de parcare/lună (240 lei/loc de parcare/an) și a celor pentru utilizarea celui de-al doilea loc de la 20 lei/loc de parcare/lună (240 lei/loc de parcare/an) la 25 lei/loc de parcare/lună (300 lei/loc de parcare/an).

Pentru persoanele juridice, noile tarife ar urma să fie în sumă de 35 lei/loc de parcare/lună, respectiv 420 lei/loc de parcare/an.

Pentru utilizarea locurilor de parcare acoperite, noile tarife propuse sunt în sumă de 40 lei/loc de parcare/lună (480lei/loc de parcare/an) pentru persoane fizice şi 50 lei/loc de parcare/lună (600 lei/loc de parcare/an) pentru persoane juridice.

Dacă proiectul va trece de votul Consiliului Local Bistrița, noile tarife vor fi aplicate începând cu anul 2022.

În municipiul Bistrița sunt amenajate un număr de 10.021 locuri de parcare de reședință, 93,6 % dintre acestea fiind ocupate, și 1.288 de locuri de parcare publice cu plată.

”Raportat la numărul de locuri de parcare amenajate în municipiu pe domeniul public, ca urmare a modificărilor aduse tarifelor, se preconizează o creștere a veniturilor din parcări cu aproximativ 30% față de anul 2020”, se mai arată în proiectul de hotărâre întocmit de Primăria Bistrița.

Proiectul de hotărâre care vizează aceste majorări a fost publicat în consultare publică. După această procedură, proiectul va fi supus dezbaterii și aprobării în cadrul unei ședințe a Consiliului Local Bistrița. 

3 comments

  1. Da și când un brad mi-a căzut pe mașină primăria ciuciu ca nu e vina lor mi scârbă de tot ce înseamnă administrație și politic a

  2. Bine ca vreți sa le măriți la tarif dar nu sunt nici întreținute nici marcate,vai și amar,bani sa vina ce mai contează,ce așteptați ca tot noi oameni sa le întreținem și sa le marcam tot pe bani noștri,bine ca aveți tupeu sa le măriți tariful.intretinetile și marcatile sapoi aveți pretenția de a mari tariful!

  3. Ce naiba!? Astea-s majorari? Pentru parcarile de resedinta tariful trebuia sa fie de minim 300 de lei/an. Cum altfel sa aiba primaria bani pentru a construi noi parcari si sa le intretina pe cele existente?