Primăria Bistrița va solicita finanțare pentru un proiect care are ca scop reducerea consumului de energie în oraș

 -  -  21052


Consiliul Local Bistrița a adoptat, vineri, în ședință extraordinară, un proiect de hotărâre care prevede aprobarea participării  municipiului la ”Programul privind creşterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public”, program derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Practic, Primăria Bistrița intenționează să solicite finanțare de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru un proiect care are ca scop reducerea consumului de energie și a cantității emisiilor de CO2.

Proiectul intitulat ”Creșterea eficienței energetice în infrastructura de iluminat public în municipiul Bistrița” prevede următoarele:

  • Implementarea unui sistem de iluminat modern și cu eficiență luminoasă și energetică ridicată, cu o durată de viață mare a surselor de lumină (minim 100.000 ore), cu cheltuieli de întreținere și exploatare reduse și o investiție rezonabilă;
  • Implementarea unui sistem de telegestiune;
  • Montarea de aparate de iluminat cu LED, inclusiv console cu brățări de fixare și cablu de alimentare în locul aparatelor de iluminat vechi. Sistemul de iluminat contribuie la reducerea cheltuielilor cu energia electrică și la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

În cadrul investiției propuse se vor monta 1.384 corpuri (aparate) de iluminat bazate pe tehnologie LED și implementarea unui sistem de telegestiune, care va permite reglarea fluxului luminos. Soluția propusă presupune în special modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public stradal – rutier și stradal – pietonal, prin înlocuirea și completarea corpurilor de iluminat existente pe stâlpii existenți (aferenți sistemului/rețelelor de distribuție a energiei electrice) care au un consum ridicat de energie electrică, cu corpuri (aparate) de iluminat bazate pe tehnologie LED, precum și instalarea unui sistem inteligent de management prin telegestiune la nivelul sistemului de iluminat public. În urma implementării investiției va exista posibilitatea de a reduce consumurile generale, de a crește și scădea nivelul de iluminare în anumite zone și în anumite momente ale nopții. Aceste modernizări ale sistemului de iluminat vor permite și scăderea costurilor de întreținere și vor optimiza intervențiile pentru reparații / mentenanță și totodată vor crește gradul de confort și siguranță al cetățenilor pe timp de noapte, se arată în documentația atașată proiectului de hotărâre.

Potrivit administrației locale, prin implementarea investiției se va realiza o economie a consumului de energie electrică de minim 60,77%, față de situația actuală. Pentru a obține această economie, se vor monta corpuri de iluminat bazate pe tehnologie LED și se va implementa un sistem de telegestiune la nivelul întregului sistem de iluminat public vizat prin prezenta investiție.

Valoarea totală a investiției este de circa 6 milioane lei, din care 5 milioane de lei reprezintă suma pe care Primăria Bistrița speră că o va accesa prin intermediul programului derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.   

Programul Ministerului Mediului privind creşterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public are drept scop îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea unor corpuri de iluminat cu surse LED care să determine o eficiență energetică ridicată și poluare luminoasă minimă. Finanțarea Programului se realizează din veniturile rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru mediu. Potrivit programului, suma maximă totală care poate fi acordată unui solicitant este de 5 milioane lei pentru municipii de rang II.      

Finanțarea se acordă în procent de maxim 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți.

Consiliul Local Bistrița a adoptat proiectul de hotărâre cu 20 de voturi pentru.

1382500cookie-checkPrimăria Bistrița va solicita finanțare pentru un proiect care are ca scop reducerea consumului de energie în oraș
2 notes
177 views
bookmark icon

2 thoughts on “Primăria Bistrița va solicita finanțare pentru un proiect care are ca scop reducerea consumului de energie în oraș

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.