Primăria Bistrița va suporta costurile privind modernizarea unor secții ale SJU Bistrița și amenajarea unei parcări în vecinătatea unității medicale

 -  -  11195


Primăria municipiului Bistrița va suporta costul modernizării unor secții ale Spitalului Județean de Urgență Bistrița și va aloca fonduri și pentru amenajarea unei parcări în vecinătatea unității medicale, a anunțat joi, într-o ședință a Consiliului Local Bistrița, primarul Ioan Turc.

Edilul Bistriței le-a transmis consilierilor locali că, alături de specialiști din cadrul Primăriei Bistrița, a purtat discuții cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și cu managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, pe tema găsirii unor soluții pentru ca și administrația locală să sprijine financiar cea mai mare unitate medicală din județul Bistrița-Năsăud.

Am avut o discuție cu domnul președinte Emil Radu Moldovan, cu domnul director Gabriel Lazany, în vederea încheierii unui acord de parteneriat, acord prin care Primăria municipiului Bistrița să susțină Spitalul Județean de Urgență Bistrița printr-o serie de investiții. O să vă punem la dispoziție documentul, pentru că el va fi supus votului Consiliului Local. Cel mai probabil, municipalitatea va suporta costul modernizării unor secții. Vom merge pe un gen de acord-cadru pentru o perioadă de câțiva ani de zile. Sănătatea nu e proprietatea nimănui. E ceva de interes public, așa că i-am spus și domnului Radu Moldovan că aceste lucruri nu trebuie să devină câmp propagandistic pentru nimeni. Altminteri, atunci când partidul dumneavoastră a avut primar, viceprimar și majoritate în Consiliul Local nu a finanțat cu niciun leu activitatea Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Între timp, după ce noua administrație și-a preluat atribuțiile, am făcut anumite lucruri. Să ne amintim de terenul de pe strada Grănicerilor pe care l-am cedat spitalului pentru anumite investiții. Dacă considerați că este important, continui prin a vă spune că, în regim de urgență, vom amenaja o parcare la Spitalul Județean, deci vom suporta costul amenajării unei parcări, în așa fel încât un număr de câteva zeci de locuri de parcare să poată fi puse la dispoziția personalului medical și a vizitatorilor”, a explicat primarul Ioan Turc.

Declarația edilului a venit în contextul în care consilierul PSD Lucia Augusta Săsărman a propus un amendament la proiectul de hotărâre care viza rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Bistrița. Mai exact, consilierul a propus ca din suma de 150.000 de lei din cei 500.000 de lei alocați pentru manifestări culturale să fie redirecționată pentru secțiunea de sănătate.

500.000 de lei au fost alocați în plus pentru manifestări culturale către Centrul Municipal de Cultură, asta în condițiile în care suntem în plin val patru al pandemiei și manifestările urmează să fie restrânse sau interzise în Bistrița în următoare perioadă. Astfel, eu nu văd scopul pentru care au fost alocate aceste sume atât de mari de bani către manifestări culturale. În acest sens, aș propune un amendament: suma de 150.000 de lei din cei 500.000 de lei să fie redirecționată către secțiunea de învățământ, pentru aprobarea în viitor a granturilor pentru școli, în vreme ce suma de 150.000 de lei să fie alocată secțiunii de sănătate, pentru a putea încheia un acord investițional între municipalitate și Spitalul Județean de Urgență Bistrița, având în vedere că un astfel de acord este posibil, dar ne lipseau până acum banii. De asemenea, doresc să vă supun atenției două chestiuni importante care mi-au fost comunicate de medici de la SJU Bistrița: 25% către bugetul din SJU Bistrița va pleca către facturi la curent și gaz, știm cu toții ce grav au explodat prețurile. De asemenea, este nevoie de fonduri pentru creșterea fluxului de oxigen. Este o problemă reală la care se încearcă găsirea unei rezolvări în acest moment. Medicii spun că nu se pot opera mai mult de două cazuri în anestezie generală în același timp, pentru că scade presiunea oxigenului la pacienții din Terapie Intensivă și pe secția de Boli Infecțioase, unde sunt internați pacienții cu COVID-19”, a declarat Lucia Augusta Săsărman.

Amendamentul consilierului Lucian Augusta Săsărman nu a fost luat în calcul și nu a fost supus votului, proiectul privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Bistrița fiind adoptat în forma propusă de inițiator, cu 14 voturi pentru și 6 abțineri.

1 notes
320 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *