Primăria Bistrița vrea să amenajeze o autogară pe drumul de centură, în așa fel încât autobuzele să nu mai intre în oraș

 -  -  21205


Primăria municipiului Bistrița intenționează să amenajeze o autogară pe drumul de centură, în așa fel încât autobuzele să nu mai intre în oraș, a anunțat, în ultima ședință a Consiliului Local Bistrița, primarul Ioan Turc.

În ședința de luni a Consiliului Local Bistrița, în timpul dezbaterilor pe marginea proiectului de hotărâre privind renunțarea la centrul intermodal de transport public, consilierul PMP Oana Săcălean l-a întrebat pe primarul Ioan Turc care va fi alternativa la acest centru.

Care va fi soluția alternativă oferită de către administrația locală care să înlocuiască centrul intermodal la Bistrița, astfel încât să creați condițiile pentru îmbunătățirea eficienței transportului public urban și reducerea emisiilor de carbon în municipiu”, a întrebat Oana Săcălean.

Primarul Ioan Turc i-a răspuns că municipalitatea intenționează să amenajeze o autogară pe un teren situat pe drumul de centură.

”Ca și decizie de primă urgență, vom amenaja perimetrul pe care îl deținem pe drumul de centură, mă refer la terenul transmis de către Consiliul Județean Consiliului Local, Primăriei Bistrița. Desigur, el a fost transmis cu condiția amenajării unei piețe en-gros, dar vom solicita Consiliului Județean să revină asupra acestei condiții și, pe terenul care încă este folosit de LDP ca bază de producție, dar care este proprietatea noastră, vom amenaja o autogară. Nu este firesc, dacă tot vorbim despre poluare, ca zeci de autocare, autobuze, să vină în zona centrală a orașului, să creeze disconfort, poluare fonică, poluare a aerului, să-i supună pe cei care locuiesc în zonă, în blocul Dallas, pe Drumul Tărpiului, la o viață absolut neconformă cu standardele normale. Cred că putem identifica soluții corecte”, a răspuns primarul Ioan Turc.

Acesta a completat că, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu angajații din Primăria Bistrița după adoptarea bugetului, a ajuns la concluzia că formula cea mai bună pentru ca orașul să fie degrevat de transportul greu al autobuzelor este aceea de a amenaja în viitor două autogări – una în partea de est, a doua în partea de vest, adică una în zona către Livezile – Unirea, iar alta în Sărata.

”Până una-alta, repet, vom amenaja o autogară pe drumul de centură, în așa fel încât autobuzele să nu mai intre în oraș. Vom corobora transportul public intern cu această relație, pe de-o parte, pe de altă parte, insist, vom încerca să obținem bani europeni pentru amenajarea a două autogări”, a adăugat primarul.

De asemenea, administrația locală consideră necesară o legătură între strada Gării și strada Tărpiului, fiind studiată în acest moment varianta unui pasaj subteran. ”Dacă pe vremea comuniștilor s-a putut construi un pasaj subteran pietonal, pe sub calea ferată, eu cred că în 2021 avem obligația să gândim un pasaj subteran pe sub calea ferată pentru transportul auto”, a mai spus primarul.

În ceea ce privește proiectul privind renunțarea la centrul intermodal, deși au existat discuții pro și contra în legătură cu acest subiect, în cele din urmă proiectul a fost adoptat cu 14 voturi ”pentru”, 4 ”împotrivă” și 3 abțineri.

2 notes
330 views
bookmark icon

One thought on “Primăria Bistrița vrea să amenajeze o autogară pe drumul de centură, în așa fel încât autobuzele să nu mai intre în oraș

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *